06.10.2016, 00:00

Zabudnite na slovenské salaše. Pozrite sa, ako vyrábajú syr vo Francúzsku

Zabudnite na slovenské salaše. Pozrite sa, ako vyrábajú syr vo Francúzsku
Zdroj: normandie-tourisme.fr

V normandskom mestečku Camembert, kolíske slávneho syra rovnakého mena, odoláva priemyselnej konkurencii posledná syráreň. Spolieha na svoju sebestačnosť a na tradíciu, aj keď nemá ľahké postavenie, píšu lidovky.cz.

Štyridsaťtriročný Nicolas Durand, ktorý v meste vlastní farmu La Héronniere, je jedným z mála mliekarov, ktorí dodnes vyrábajú vlastný camembert. Chovateľ a syrár spotrebúva viac ako deväťdesiat percent mlieka zo svojich deväťdesiatich kráv na 700 až 800 kusov syru Camembert denne. Oproti roku 2000, kedy denne vyprodukoval 600 okrúhlych syrov, je to jemný nárast. Zvyšok Durandovho mlieka vykupuje Normandská spoločnosť. Durandova farma zamestnáva sedem ľudí, o štyroch viac ako vlani.

​Aby bolo možné cítiť vôňu vyrábaného camembertu, je potrebné sa vydať pozdĺž rieky až k pahorku, prejsť okolo pamätníka madam Harelovej, ktorá v meste žila v rokoch 1761 až 1812 a ktorá tu vynašla dnes celosvetovo známy camembert. Až potom sa dostaneme k farme, ktorú Durandova rodina vlastní od roku 1961. Syr sa tam vyrába od roku 1987. V centre čarovného mesta zase nájdete múzeum zasvätené histórii camembertu, čo by symbolu francúzskeho spôsobu života.

Syrová urážka
Keď sa tu spýtate, aký je rozdiel medzi Durandovým a priemyselne vyrobeným Camembert, je to urážka, hovorí jedna zo zamestnankýň. Nielenže má Durandov syr chránené označenie pôvodu, ale navyše je aj farmársky. „To znamená, že je vyrobený z mlieka našich kráv, nie z mlieka od rôznych producentov. Pre chuť je to dôležité.“ Jeden camembert od Duranda stojí priamo na farme 4,40 eura a v predajniach potravín okolo  5,60 eura. Priemyselne vyrábaný camembert od veľkej značky stojí v supermarkete o dve eurá menej.

Zdroj: Flickr

​​​Ponuky sa sypú
Farma La Héronniere dnes nedokáže uspokojiť dopyt a rada by do pol roka našla vhodnú skupinu, ktorá by jej priniesla financie a zamestnancov. Chcela by tiež prilákať turistov na návštevy a degustácie. Ponúk má veľa a často pochádzajú zďaleka, napríklad z Číny alebo z Ruska.Farmár ale vyčkáva. „Žraloky čakajú na svoju príležitosť. Nechcem ale, aby sa z mojej farmy stal závod na výrobu mlieka. Chcem vyrábať syry Made in France,“ hovorí.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.