StoryEditor

Dohodnutý sobáš, založený majetok, polnočné líčenie. Toto je skutočná exotická svadba

18.09.2016, 10:40

Kto by nechcel mať svadbu v raji? Na dlhých piesočných plážach lemovaných palmami a ovievaných morským vetríkom za zvuku šumenia morských vĺn, v krajine, kde sa leto nikdy nekončí. Presne také svadby bývajú na Srí Lanke. Niekedy na pláži, inokedy doma na záhrade uprostred džungle, alebo vo svadobnej sále hotela s výhľadom na oceán, píše Věra Kusá pre HedvabnaStezka.cz.

Svadba za všetky peniaze
Svadba je na Srí Lanke považovaná za veľký krok do budúcnosti. Snom každého Srílančana však nie je mať svadbu pri mori, ale v najdrahšom hoteli, do ktorého pozve čo najviac klientov. Chce sa blysnúť a mať svadbu, o ktorej sa bude ešte dlho hovoriť. Taká však niečo stojí. A tak rodičia niekedy predajú dom, požičajú si v banke alebo dajú rodinné šperky do zástavy len preto, aby mohli svojim deťom vystrojiť naozaj rozprávkovú svadbu. Čo na tom, že potom budú bývať v nejakej chatrči. Fotky z veselice zostanú v albume navždy.

Tradičná svadba na Srí Lanke je naozaj nákladnou záležitosťou a vykradnúť banku by si len tak niekto netrúfol. Ako to robia chudobní? Odídu z dediny a zoberú sa bez rodiny. Hlavne preto, aby sa rodina nehanbila.

Šťastie hľadaj v horoskope
Užiť si svadbu po srílansky znamená mať veľa hostí, krásne sárí a medové týždne v drahom hoteli. Proces, ktorým musia mladí snúbenci prejsť pred svadbou, je niekedy nekonečný. Prvým krokom je návšteva ženícha v dome nevesty. Ak sa ženích rodine nevesty páči, potom sa nevesta vydá do domu ženícha aj s rodičmi. Začína dlhé dohováranie, porovnávanie horoskopov a skúmanie, či spolu budú mať šťastný a bohatý život.

Svadba na pokračovanie
Tradičná srílanská svadba má dva svadobné dni. Prvý deň je nevesta oblečená v krásne zdobenom bielom sárí a obrad aj hostina sa koná v dome nevesty. Odtiaľ manželský pár odchádza večer na medové týždne do hotela, najčastejšie na jednu noc. Ženích ani nevesta nesmie mať pred svadbou iného partnera. Asi si poviete, ako to rodina pozná? Je to jednoduché. Ráno po svadobnej noci prídu rodičia do hotela a novomanželia musí ukázať červenú plachtu. Ak prestieradlo nie je červené, je žena zlá. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k zrušeniu sobášu. Niekedy sú ázijské tradície naozaj podivné.

Druhý deň je nevesta oblečená do červeného sárí a tento deň sa nazýva "home comming" alebo "príchod domov". Obrad a hostina sa koná v dome ženícha, kam by sa po svadbe mala nevesta presťahovať. Červené sárí súvisí s tradíciou svadobnej noci, kedy červená farba má značiť krv. Flickr.com

Prípravy už od polnoci
Snom každého dievčaťa je mať veľkú svadbu, na ktorej bude vyzerať ako princezná a cítiť sa ako filmová hviezda. Na Srí Lanke si tak naozaj nevesta a ženích pripadajú. Nevesta vstáva už o polnoci, aby ju miestne vizážistky stihli na veľký deň pripraviť. Učesať, namaľovať a obliecť sárí trvá niekoľko hodín. Ženích má veľkú výhodu - je nachystaný za moment. Vstane, oblečie si klasický oblek alebo tradičný svadobný kroj a ide sa na svadbu.

Ženích aj nevesta spia noc predtým každý u svojich rodičov a stretnú sa až na svadbe. Svadba začína v dome nevesty, ak je dom a záhrada dostatočne veľká. Inak sa pre svadbu, rovnako ako u nás, prenajíma svadobné sála.


Obrad a zvyky
Pri obrade sa snúbencom zviažu malíčky a polievajú je najlepšie vodou, čím symbolicky spojí ich životy dohromady. Ženích uviaže neveste biely kus látky okolo pása, čo symbolizuje, že je ešte slobodná. Ako vďaku za východu odovzdajú snúbenci svojim rodičom dar v podobe oblečenia. Ďalšou časťou obradu je spev malých dievčatiek, ktoré prajú novomanželom šťastný život. Dievčatká sú oblečené podobne ako naše družičky a za spev dostávajú zaplatené symbolicky pár mincí.

Rovnako ako u nás ženích kŕmi pri slávnostnom obede nevestu a naopak, na Srí Lanke ženích kŕmi nevestu mliečnu ryžou a dá jej napiť mlieka. Nevesta urobí to isté. Zaujímavosťou je, že sa snúbenci kŕmi rukami, rovnako ako konzumujú každé jedlo.

Rodina potom vyberie človeka, ktorý rozbije kokosový orech. Neverili by ste, aké je to náročné. Vybraný člen rodiny totiž nesie na svojich pleciach obrovskú zodpovednosť. Ľudia veria, že orech musí byť rozbitý presne v polovici a rozlúskne sa tak, aby sa otvoril k slnku. Ak by sa tak nestalo, potom by manželský život snúbencov nebol šťastný. Na záver obradu si snúbenci vymenia prstienky, ženích dá dole neveste biely plášť a všetci sa presunú na svadobnú hostinu.

Víťazí láska alebo dohodnuté sobáše?
Napadá vám otázka, či sa majú snúbenci radi? V súčasnosti tvorí počet sobášov dohodnutých rodinami asi polovicu všetkých sobášov. Toto číslo sa vplyvom západných kultúr stále znižuje. Asi si predstavíte zakázanú lásku Rómea a Júlie, ktorí pre seba museli zomrieť. Na Srí Lanke sa to už niekoľkokrát už stalo. Milenci skočili zo skaly, pretože im rodičia sobáš zakázali. Často snúbenci, ktorým nie je dopriate, odídu vziať sa niekam, kde ich nikto nepozná, a potom sa vráti domov. V naozaj prísnych tradičných rodinách rodičia svoje deti späť už neprijmú. Novomanželia sa potom odsťahujú do inej dediny a žijú sami bez rodiny. Flickr.com

Chcete mať rozprávkovú svadbu v raji?
My Európania rozprávkovú svadbu na Srí Lanke mať môžeme. Stačí niekoľko dokumentov preložených do angličtiny, zvoliť si miesto a legálnu svadbu môžete mať na Srí Lanke aj vy. Počas svojho pobytu si vymedzte dostatočnú dobu v mieste konania obradu a kontaktujte vybraného špecialistu na svadby.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 13:38