StoryEditor

Noc vo väzení. Slovinsko ponúka takéto ubytovanie namiesto hotela

29.08.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Zabudnite na pobyt na horách a na nekonečné pláže s bielym pieskom. Istý slovinský hotel ponúka prenocovanie v cele bývalej vojenskej väznice a turisti z celého sveta si to radi vyskúšajú. Dočkajú sa tak mreží na oknách aj na dverách, nekonečne dlhé chodby a tiež spoločné príslušenstvo: dvadsať "izieb" hotela a mládežníckej ubytovne Celica (slovinsky cela) v Ľubľane si tak zachovalo nezabudnuteľné čaro väznice, napísala agentúra AFP.

Budova, ktorá sa nachádza v blízkosti centra mesta, slúžila viac ako 100 rokov ako vojenská väznica. Presnejšie od roku 1882, kedy bola ešte za Rakúsko-Uhorska postavená, až do roku 1991, kedy sa Slovinsko stalo samostatnou krajinou. Pred zbúraním ju zachránila skupina squatterov a umelcov, ktorí ju premenili podľa svojich predstáv a v roku 2003 nakoniec otvorili pre verejnosť. "Naším cieľom bolo pomocou výtvarného umenia a architektúry dodať priestoru novú energiu a premeniť ju v pravý opak pôvodného určenia, na miesto slobody a stretávania ľudí," hovorí Tanja Lipovecová, jedna z tých, ktorí budovu spravujú.
Niektoré symboly väzenia boli ponechané, ale všetky cely vyzdobili miestni i zahraniční umelci a každá je inak zariadená. Na rozdiel od skutočného žalára dostanú hostia od svojich ciel kľúče. Nemôžu si ale vybrať celu podľa svojich predstáv, rovnako ako to kedysi nemohli ani väzni.

Celica je takmer vždy úplne naplnená a pýši sa titulom najoceňovanejší hostel v Slovinsku. V malej slovinskej metropole sa stala neprehliadnuteľným zariadením, kde sa dá zdržiavať alebo kde si hostia môžu dať pohárik v kozmopolitnom a pestrom prostredí. Ceny sú mierne, za jednu noc sa platí od 18 do 33 eur. "Medzi našimi hosťami nie sú len mladí turisti. Za málo peňazí ponúkame služby i tým, ktorí hľadajú niečo nezvyčajné," hovorí Lipovecová. Hotel, ktorý stále riadi organizácia študentov, sa môže pýšiť aj tým, že bol ocenený za nízku energetickú náročnosť a za recykláciu materiálov. Dvadsaťosemročný Russel Pineda z Kalifornie je z hotela nadšený: "Je úžasné, ako bolo toto bývalé väzenie premenené na mládežnícku ubytovňu. Stráviť tu noc je geniálne!" Ubytovaní môžete byť v celách v škandinávskom, argentínskom, slovinskom, či americkom štýle.

Pre tých, ktorí vyhľadávajú vzrušenie, si hotel ponechal v podzemí v pôvodnom stave dve maličké izolácie, ktoré boli predtým určené pre vzdorujúcich väzňov. Žiadny návštevník však nesníva o tom, aby trávil dovolenku v malom priestore bez svetla, bez okien a bez kúrenia. "Pred tromi rokmi nás navštívil jeden bývalý väzeň, aby sa pozrel, ako žalár po desiatich rokoch našej aktivity vyzerá. Tá návšteva v ňom zanechala plno rozporuplných emócií," hovorí Lipovecová.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:45