iDnes.cz/Radka Nováková, Zuzana Davidová, Neckermann
StoryEditor

Dajte si na raňajky med medzi morom a horami. Turecká riviéra ponúka aj orientálnu terapiu

20.08.2016, 00:00

Pokladnica histórie a kultúry, zasadená do prírodných krás svetového kalibru a štedrá na dary zeme. Stredozemný pás Turecka sa takzvanou tureckou riviérou pýši celkom právom. Keď sa človeku zdá, že je leto kratšie, než by si prial a koniec augusta sa rýchlo blíži, Antália ho nesklame.

Stačia len tri hodiny na palube priameho letu z Prahe. Čisté more je tu samozrejmosťou a jeho teplota rozmazná pokožku každého, kto chladnú vodu práve neobľubuje - v lete zvyčajne neklesá pod 25 °C, píše Radka Nováková pre iDnes.cz.

V pobrežných zákutiach sa zahryzáva do pôdy a prechádza do čarovných skalných jaskýň, ktorých zákutia pomôžu dobyť miestne lode. Hotelové komplexy okolo mesta Belek sú preslávené a potešia zďaleka nielen vášnivých golfistov, pre ktorých obľúbený šport je lokalita ideálna, ale podnikavejším návštevníkom však ponúka celú paletu aktívneho trávenia voľného času.

Osvojiť si umenie jazdy na vodných lyžiach, odhaliť tajomstvo windsurfingu, brázdiť vlny v kajaku alebo zdokonaliť sa v tanci, stačí len si vybrať. A za fyzickú aktivitu môžete svoje telo odmeniť farebnou kuchyňou, mnohokrát ešte spestreou surovinami zrodenými priamo na miestnej pôde. Ranný chlieb dochutí domáci olivový olej alebo dokonca plást medu z neďalekého úľa, desiatu šťavnaté ovocie z priľahlého sadu.

Horúčava a chlad hammamu
Je dobre známe, že slaná voda má blahodarné účinky na telo a jej šumenie zase na myseľ. Ale keď už oči štípu príliš, mali by si odpočinúť. Než sa znovu pokochajú na riviéru lemujúcu pás horského masívu Taurus, môžu zostať zatvorené počas neobyčajného zážitku, ktorý vás prevedie horúčavou i chladom - očistnej terapie hammam.

Tradičné turecká kúpeľná procedúra v sebe spája masáž, saunu aj píling; a ešte niečo navyše. Starostlivo umyté telo si najprv sami vydrhnete podanou soľou, načo sa odovzdáte šikovným rukám maséra či masérky, voľba je na vás. Tie vás celé namydlia, potom penu spláchnu a začnú vás masírovať pomocou špeciálnej hammamovej rukavice, ktorá má tiež pílissngový účinok.

Nasleduje horúca para a po nej sa môžete tešiť na to hlavné, starostlivú masáž, ktorá vám uvoľní telo až do končekov prstov. A nielen to: počas masáže vás bude personál polievať striedavo teplou a chladnou vodou, ktorá sa vás bude dotýkať na rôznych častiach tela naraz. Celú procedúru zapečatí liečivé bahno, a pocit blaha je zaručený.

Po stopách Osmanov
Po poriadnom zregenerovaní a osviežení môžete vyraziť na prieskum regiónu. My sme začali v oblastnej metropole, miliónovej Antálii, ktorou sme kráčali po stopách rímskej ríše, jej byzantskej dedičky aj Osmanov, ktorí na nej oblasť vydobyli. Zaviedli nás na móla starobylého prístavu, k bráne cisára Hadriána z 2. storočia či ku slávnemu Useknutému minaretu (Kesik Minare), ktorý sa z hábu rímskeho chrámu prezliekol do plášťa byzantského kostola, aby sa nakoniec stal svätostánkom islamu.

V mestských uličkách sa vznáša sýta arómu kávy a voňavého tabaku z vodných fajok. Občas prenikne aj do obchodov s miestnymi špecialitami a suvenírmi - mimochodom, turecké líry vám nemusia robiť starosti, bez problémov tu totiž zaplatíte eurami či platobnou kartou.

A ešte jedna poznámka k bezpečnosti: v lepších hoteloch do komplexu autobus nevpustia, kým ho celý neprehliadnu detektory. Pocit nedobytného hradu však dnes nie je na zahodenie.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 03:08