Azúrové okno - jeden z divov Malty, ktorý sa objavil aj v seriáli Hra o tróny.Jakub Zelenka
StoryEditor

Navštívte Maltu, najmenší štát únie. Ostrov je ako dokonale udržiavané múzeum

26.07.2016, 00:00

Rozlohou ide o najmenší štát Európskej únie, napriek tomu má Malta čo ponúknuť a ostrov pôsobí ako dokonale udržiavané múzeum, píše Jakub Zelenka pre portál Lidovky.cz.

Že je Malta malá? Nevadí. Prejsť sa dá autom za niekoľko dní, spoznať všetky jej krásy trvá podstatne dlhší čas. Historické mestá sú pri sebe tak tesne nalepené, že prejsť z jedného do druhého vám príde ako prejsť z ulice do ulice. Kostolov sa v úzkych uličkách tiesni dokonca viac než tristo päťdesiat a kvôli veľkej zbožnosti miestnych obyvateľov má každý čo ponúknuť, pretože budovy patria medzi najudržiavanejšie a najhonosnejšie zdobené stavby v štáte. Nie je nutné však nasávať iba všadeprítomnú zbožnosť. Malťania sú potomkovia šľachticov a rytierov.

Neveľký ostrov sa napríklad mnohokrát obránil tureckej invázii a cnosť a hrdosť maltských rytierov sa vtlačila do národnej identity. Rytiersky rád je ale stále živý a jeho súčasťou je početná členská základňa. Ak sa ale niekto bude chváliť, že je rytierom, buďte ostražití. Správny rytier o svojom členstve v poriadku nehovorí a koľkokrát ho dokonca ani neprizná. Nie je to udržiavanie tajomstva, ale predovšetkým dobrý mrav. Jedného rytiera, ktorého meno taktne neprezradím, som navštívil a hneď som našiel aj nepatrnú českú stopu.

V pivniciach, kde sa šľachtická rodina počas druhej svetovej vojny schovávala pred bombardovaním, viseli maltské noviny informujúce o Mníchovskej dohode. Nešlo však o akýsi symbol predzvesti najkrvavejšej vojny v dejinách, v ten deň sa babička onoho nemenovaného šľachtica vydávala a miestne noviny túto skutočnosť samozrejme nemohli opomenúť.

Pevnosť hlavným mestom
Hlavným a najpozoruhodnejším mestom na Malte je Valletta, ktorá je zároveň zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Oprávnene.

Mesto bolo založené v roku 1566 po veľkom obliehaní a vzhľadom k rytierskej histórii neprekvapí, že miestami pôsobí ako pevnosť. Uličky sú kolmé a pomáhajúodraziť možných útočníkov. K najzaujímavejším stavbám vo Vallette patrí Katedrála svätého Jána dokončená v roku 1578 ako hlavné miesto zhromaždenia pre rytierov rádu johanitov. Vnútri je honosne zdobená, čo sa nedá vôbec porovnať s tým, ako pôsobí stroho z vonku.

Navyše skrýva skutočný unikát - nádhernú maľbu od talianskeho majstra Caravaggia. Kto však nemá v obľube rytierov, môže sa na Malte vydať na exkurz do oveľa staršej a tajomnejšej histórie. Na ostrove sa nachádza megalitický chrám Mnajdra. Chrám bol podľa archeológov postavený 3800 až 2500 rokov pred naším letopočtom. Aká civilizácie za ním stoja a kam zmizli sa ale doteraz nevie. Ide o jedno z najväčších tajomstiev na maltských ostrovoch.

Úrodné Gozo
Pre turistov menej známy je priľahlý maltský ostrov Gozo. Nachádza sa na ňom len tridsať tisíc obyvateľov a to predovšetkým farmárov. Dôvodom je väčšia úrodnosť než na Malte. Zelenina z Gozo je navyše známa a cenená v miestnej kuchyne. Dokonca sa tvrdí, že je vďaka morskej soli, ktorú na ňu v malom množstve navial vietor, oveľa chutnejšia než tá na pevnine. Aj keď je Malta ostrovná republika, národným jedlom je králik.

Ten sa ale vo voľnej prírode na ostrove už bohužiaľ nenachádza a nájsť reštauráciu, kde varia skutočne miestneho ušiaka, je umením. Králiky sa kvôli vysokej spotrebe - turisti národné jedlo jednoducho chcú ochutnať - dováža z neďalekej Sicílie. Na chuti sa ale nič zásadné nemení. Vôbec jedlo je na stredozemné pomery celkom tučné, aj tak je však výborné.

01 - Modified: 2016-06-01 07:57:11 - Feat.: 0 - Title: Malta má nový biznis. Vydajte sa po stopách slávneho seriálu Hra o tróny
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 18:18