StoryEditor

Skúste mysterióznu Srí Lanku. Ponúka kus exotiky a maximálne zážitky

25.07.2016, 00:00

Ak vás láka výlet na ďalekú Srí Lanku, a neviete čo všetko počas pobytu navštíviť, nechajte si poradiť od skúsených, píše Katka Smolová pre lidovky.cz.

Ktoré miesta radšej vynechať a na ktoré naopak nesmiete zabudnúť? Stoja za návštevu národné parky? A ak áno, tak ktoré vlastne? Sú na Srí Lanke pekné pláže? Ako je to s dopravou po ostrove? A čo súčasná bezpečnostná situácia? 

Na všetky svoje otázky nájdete odpoveď v nasledujúcom rozhovore s Michaelou Hanušovou, cestovateľkou, ktorá na čarovnú Srí Lanku cestuje pravidelné už niekoľko rokov a na ostrove je už skoro ako doma.

Čím je podľa vás Srí Lanka pre bežného turistu najzaujímavejšia?
Rozmanitosť - to je tá správna charakteristika Srí Lanky, ktorá zaujme každého turistu. Nájdete tu nespútaný oceán aj úhľadne zvlnené kopčeky s čajovníkovými plantážami, krajinu v národných parkoch pripomínajúcu africkú savanu, vysoké hory šplhajúce sa do dva a pol tisíc metrov, ázijský chaos a neporiadok aj koloniálne mestá ako z iného konca sveta. Bude vám horúco v nížinách a zima na vysočine. Je tu moderná súčasnosť, ale aj celkom zachovalé pamiatky staré tisíce rokov. A k tomu neskutočne priateľskí ľudia.

Koľko času je v ideálnom prípade potrebného, ak chcú cestovatelia ostrov precestovať a naozaj si to užiť bez veľkého zhonu?
Ideálne sú tri týždne. Doprava je na Srí Lanke pomalá, cestovanie v 30 až 35 stupňových horúčavách úmorné. Počas troch týždňov budete mať dostatok času na prehliadku zaujímavých miest, túry na vysočine, odpočinok pri oceáne i na pozorovanie bežného života na Srí Lanke.

Srí Lanka je rajom surfistov. Pokiaľ si ale návštevníci chcú užiť krásne kúpanie, v ktorej časti ostrova nájdu najlepšie pláže?
Áno, surferi si na Srí Lanke prídu na svoje v zime na juhu, hlavne v Hikkaduwe, Mirisse, Midigame, Polhene a v lete zase na východe ostrova v Arugam Bay. Keďže je celé pobrežie Srí Lanky otvorené, je to s príjemným kúpaním horšie. Vlny sú často prudké a človeku znemožňujú plávať. Krásna pláž s dobrým kúpaním, chráneným koralovým útesom, bola v Uvawatune. Po predvlaňajšej výstavbe vlnolamu však väčšinu pláže po celej šírke uhryzli morské prúdy. Piesok bol potom z morského dna napumpovaný späť, pláž znovu vytvorená a vlnolam odstránený, takže kúpanie je tu zase dobré. Ale pláž už nie je tak pekná ako bývala. Pekná pláž je v Mirissa, tí odvážnejší si zaplávajú pri hlavnej pláži, tí menej odvážni vo vedľajšom zálive. Čiastočne kryté koralovými útesmi sú pláže v Beruwele a v severnej časti Hikkaduwy.

Michaela Hanušová

Ak sa chcú turisti pohybovať po ostrove sami, aký typ dopravy by ste im odporučili?
Odporúčam skombinovať všetky druhy dopravy, ktoré sú dostupné. Na dlhšie vzdialenosti autobusy (po diaľnici jazdia klimatizované), cez vysočinu vlak, na kratšie vzdialenosti trojkolky alebo požičaný skúter na preskúmanie pobrežia. V Anuradhapura Polonnaruwa si môžete požičať bicykel a najpohodlnejším spôsobom dopravy je prenajaté auto s vodičom. Vlaky a autobusy sú veľmi lacné a majú svoje kúzlo. Štátne červené rozhrkané autobusy sa rútia po cestách štýlom neriadenej strely, súkromné ​​biele tiež a navyše v nich z reproduktorov nad hlavami reve srílanská pop music. Príplatok za túto estrádu nie je veľký. Oba typy autobusov majú prirodzenú klimatizáciu – otvorené okná a dvere. Vlaky jazdia síce pomaly a často s oneskorením, budete však v bezprostrednom kontakte s miestnymi ľuďmi. A to hlavne v druhej a tretej triede, ktorú odporúčam.

Čo si myslíte o návšteve safari? Ktoré by ste vyložene odporučili a ktoré naopak nie? 
Zo safari zo srílanských národných parkov si môžete odniesť dosť rozdielne zážitky. Ak ste už boli na safari trebárs v Afrike, kde sa preháňali stáda zvierat, alebo ak idete do Národného parku Yala s jediným cieľom vyfotiť si leoparda, môžete byť vo finále sklamaní. Keď tam však pôjdete s tým, že možno niečo uvidíte a keď bude aj leopard, bude to super, tak môžete byť nadšení. Zážitok ovplyvňujú vaše očakávania. Park Yala je na zvieratá dosť druhovo rozmanitý. Zvieratá tu nie sú vo veľkých stádach, ale vždy niečo uvidíte. Leoparda tak na päťdesiat percent. Mne osobne sa tu páči v určitých častiach krajina, ktorá naozaj pripomína Afriku a je tak odlišná od okolitej krajiny. Nadšená som bola aj z Národného parku Minneriya, kde sa pásli obrovské stáda slonov voľne na lúke, potom sa išli kúpať do jazera. Slonie safari je ešte v Národnom parku Uda Walawe. Vo všetkých týchto parkoch môžete byť v hlavnej turistickej sezóne zaskočení veľkým počtom džípov pohybujúcich sa po parkoch. A aj výškou vstupného, ​​ktoré sa v každom parku pohybuje okolo 45 eur za osobu. Ešte je tu nedávno otvorený najväčší národný park na Srí Lanke – Wilpattu - ktorý turisti len začínajú objavovať. Je to pekný, pokojný park s malou koncentráciou džípov. Zvieratá sú tu však plachšie, pretože nie sú zvyknuté na hluk ako v ostatných parkoch.

Ktoré miesto na Srí Lanke je pre vás jedinečné, na ktoré sa rada vraciate a kam by ste návštevníkov určite poslali?
Nie je to miesto až také jedinečné, ale rada sa vraciam na vysočinu okolo Elly. Klíma je tu chladnejšia, dá sa tu chodiť na túry trebárs k vodopádom alebo si sadnúť na nejakú vyhliadku a hodinu sa kochať výhľadom. A kam by som poslala ostatných? Do nejakej úplne obyčajnej školy niekde na čajovej plantáži v horách. Chodia do nich deti tamilských oberačiek čaju, ktorých plat je okolo štyroch eur na deň. Vezmite so sebou nejaké zošity, pastelky, pravítka, perá či cukríky a uvidíte v detských očiach takú radosť, akú u európskeho dieťaťa neuvidíte, ani keď dostane vysnívaný dotykový mobil za niekoľko tisíc korún. Na Srí Lanku by povinne mali ísť všetci sťažovatelia na všetko, aby si uvedomili, ako sa vlastne majú dobre.

Michaela Hanušová

Ako je to na Srí Lanke s bezpečnosťou? Predsa len u množstva ľudí stále ešte panuje zažitá obava z ciest hlavne na severe ostrova.
Z hľadiska politicko-občianskych konfliktov je Srí Lanka teraz bezpečná krajina. Môžete ísť bez obáv na severovýchodné pláže k Trincomalee, do mesta Jaffna na úplnom severe ostrova, v minulosti jedného z centier občianskej vojny, a ďalších miest, kam sa predtým nesmelo jazdiť. Turistov na túto časť ostrova, na rozdiel od západnej a južnej časti Srí Lanky, jazdí stále málo a v tom spočíva jej kúzlo. Je tu pokoj, ľudia ešte neskazení turizmom, ceny nižšie a aj rola sa tu tak trochu mení - zatiaľ čo vy sem pôjdete za zaujímavosťami a atrakciami, sami sa stanete atrakciou pre miestnych, pretože mnoho z nich uvidí belocha prvýkrát v živote.

V ktorom období je najlepšie na Srí Lanku ísť? Kvôli obdobiu dažďov, ale aj kvôli množstvu turistov.
Najlepším obdobím na návštevu Srí Lanky je január až apríl, kedy je pekné počasie s minimom dažďov na juhozápadnej polovici ostrova. To ale neznamená, že v ostatných mesiacoch nie je dobré vycestovať. Môžete sa sem vydať celoročne, len je treba upraviť plán cesty podľa monzúnov, pretože keď je daždivejšie na juhozápadnej časti ostrova, na severovýchode je suchšie. Najviac turistov býva na Srí Lanke v zime, tradične okolo Nového roka a vo februári, vtedy bývajú preľudnené hlavne pláže, pamiatky a safari. V lete zase v období kandyjského festivalu Esala Perahera, ktorého termín sa mení v závislosti na júlovom splne, a prebieha koncom júla alebo v prvej polovici augusta a trvá desať dní. Zohnať na poslednú chvíľu ubytovanie v Kandy počas tohto sviatku býva veľmi ťažké.

Flickr

Je podľa vás Srí Lanka vhodná na návštevu s deťmi? Najmä zdravotná starostlivosť tu vraj nie je príliš dobrá.
Srí Lanka je na dovolenku s deťmi rozhodne dobrou destináciou. V prípade, že máte v pláne s deťmi Srí Lanku prejsť, je potrebné zvážiť, či deti vydržia niekoľkohodinové prejazdy v aute. Je zbytočné robiť si prehnané ilúzie o kvalite zdravotníctva v štátnych nemocniciach. Základné ošetrenie poskytnú, ale je otázkou, či sa neotočíte hneď pri vchode. Ja som tam v nemocnici videla trebárs na chodbe spať pod stolom mačky a do izby s chorými, len niekoľko týždňovými bábätkami prišlo naraz na návštevu asi desať členov rodiny. A to hneď v prvý deň hospitalizácie, čo by bolo u nás nemysliteľné. Vo väčších mestách sú však kvalitné súkromné ​​nemocnice, ktoré poskytujú ošetrenie na európskej úrovni a s dobrým cestovným poistením preto netreba mať z cestovania s deťmi obavy. V každej väčšej dedine sú lekári a poznajú aj trojdňové antibiotiká. Lekárne sú na Srí Lanke doslova na každom rohu. Koniec koncov - kto nejako do hĺbky riešil, či je vhodné ísť do Egypta s deťmi, keď sa tam ešte vo veľkom jazdilo? Riziko nákazy zlým jedlom tam pritom vždy bolo výrazne väčšie než je na Srí Lanke.

Srí Lanku navštevujete pravidelne, ale ktoré miesto na svete je vaše najobľúbenejšie?
Mne je dobre všade tam, kde je teplo, more alebo oceán a príjemní ľudia. Vždy sa ale rovnako po pár týždňoch alebo mesiacoch teším domov, do malej dediny vo východných Čechách, kde môžem spať bez zapnutej klimatizácie, ráno nepočujem nič iné ako spev vtákov, pred domom je rybník a pár krokov za domom začínajú polia, lúky a lesy. Verte mi, že tak, ako som ja kedysi závidela mojim srílanským priateľom, že bývajú na Srí Lanke, tak oni závidia mne, že bývam v prírode v takom zapadákove.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:39