StoryEditor

Pohodový cyklovíkend so ženou. Okolo Neziderského jazera na elektrobicykli

24.07.2016, 01:00

Takmer štyridsať kilometrov dlhé rakúske Neziderské jazero, s plochou takmer 400 km2 a zasahujúce svojou južnou časťou do Maďarska, je doslova cyklistickým rajom. Keď tamojšie dokonalé cyklotrasy spojíte s výhodami elektrobicykla, môžete ho celé obísť za pohodový víkend, opisuje Luboš Palata pre idnes.cz.

Neviem, ako to moja žena robí, ale na bicykli jazdí pomalšie, než chodí. Pritom vo fyzickej kondícii to nie je, v tej ma strčí hravo do vrecka. Ale jednoducho na bicykli jazdí doslova zúfalo pomaly. A diaľkové trasy sú pre ňu čiernou morou. Napriek tomu som sa rozhodol zariskovať a tohtoročnú dovolenku s ňou stráviť na cyklistickom výlete pri Neziderskom jazere, do ktorého som sa zamiloval už pred viac než pätnástimi rokmi, keď som ho ako cyklistický raj objavil.

Teplá plytká a čistá voda, nedohľadné vinice, príroda národného parku, atrakcie pre deti, zámky, múzeá, operná scéna v bývalom rímskom lome, operetný amfiteáter na vode jazera, vodné byvoly, divé kone a somáre, kŕdle vtákov. To všetko si tu môžete užívať naplno. K tomu všetkému letom dýchajúca atmosféra balkánskej Panónie, ktorej posledným výbežkom je práve okolie Neziderského jazera. A v diaľke sa navyše rysujúce prvé vrcholky Álp na čele s dvojtisícovým Schneebergom. Úplne najlepšie je to tu zo sedla bicykla. Autom, pešo, ani vlakom to jednoducho nie je ono.


Svoju drahú som nalákal predovšetkým na to, že nás po celý predĺžený víkend nečaká žiadny kopec. To bola pravda len napoly, pretože napríklad k rímskemu lomu, kde sa konajú operné predstavenia, sa musí ísť cez takmer päťsto metrov vysoké pohorie Leitha, a to je vzhľadom k hladine jazera takmer na úrovni mora poriadna výška. Pre pokoj rodinného víkendu som ale tento bod trasy vyškrtol. Aj napriek tomu hrozilo, že ako na občasných výletoch po Čechách budem na manželku na každej križovatke čakať alebo sa otrávene vláčiť slimačím tempom. A sem tam nejaká hádka nás neminie.

Turbomanželka
Spása však nastala v požičovni bicyklov v Podersdorfe, mestečku s najlepšími plážami, ktoré je ideálnou základňou pre cestu okolo jazera. Vo skvele zásobenom podniku mali okrem "normálnych" aj elektrobicykle alebo ako hovoria v Rakúsku "e-biky". Rozdiel v cene bol desať euro na deň, čiže v prepočte dve veľké pivá. "Tak si to skús," povedal som žene a tá súhlasila. Pod podmienkou, že to nebudem nikomu na počkanie rozprávať.

E-bike vo svojom najrozšírenejšom prevedení, ktorý sme si požičali, ani ako bicykel s motorom nevyzerá. Motor je ukrytý v strede kolesa a z väčšej diaľky, okrem neveľkej batérie pod nosičom, ho od normálneho nerozoznáte. Pri poťažkaní samozrejme áno, váži ako poctivá "ukrajina" z kvalitnej tankovej ocele. Ale to, čo predvádza, váhu e-biku dostatočne vyváži.  Musíte ale zabudnúť na predstavu, že keď máte bicykel s motorom, tak na ňom nemusíte šliapať. Aj na e-biku platí, že kto nešliape, tak nejde. Zato kto šliape, ide s polovičnou námahou rovnako rýchlo, ako ten, kto ide na normálnom bicykli.

Manželkin e-bike mal tri rýchlosti, k jej cti je potrebné poznamenať, že väčšinou jej na rovnakej rýchlosti so mnou stačil najnižší výkon elektromotora. A keď prepla na ten najvyšší, pod značkou "Turbo", tak mi za pár minút zmizla za tichého vrnenia elektromotora skoro tridsiatkou z dohľadu. A zatiaľ čo ja som si po pol hodine utieral pot nielen z čela, manželke by stačilo pár kvapiek parfumu a mohla ísť rovno na večeru do vybranej spoločnosti.

Österreich Werbung

Divé kone, plachetnice a víno
Vyrovnané sily a dávkovanie predvádzanej prevahy mojej ženy "elektrocyklistky" zariadili, že romantická cesta okolo jazera prebiehala v takej pokojnej atmosfére, akú sme na žiadnom z našich cyklovýletov ešte nezažili. Po chvíli si navyše nepripadala so svojím elektrobicyklom ani trochu ako exot, pretože takých motorizovaných cyklistov sme stretli desiatky. Od dôchodcov cez rodičov s deťmi až po športovo vyzerajúce mladé páry.

Cesta ubiehala rýchlo. Videli sme aj tie divoké kone, orientálne pôsobiace vodné byvoly, voľne sa pasúce ošípané mangalice, kŕdle vtákov na plytkých soľných jazerách v oblasti Seewinkel a v pokoji sme aj s obedom v Podersdorfe stihli prievoz na druhú stranu z Ilmitzu do Mörbischu. S "elektropodporou" prišlo mojej polovičke ďalších asi desať kilometrov do nášho penziónu v krásnom stredovekom mestečku Rust ako ľahká vychádzka.

Rust, najmenšie mesto Rakúska, slávne svojím vínom, ktoré je tu najlepšie v celej alpskej republike, ako vždy nesklamalo. Z Rustu, kde sme ešte v tamojšom prístave strávili báječné popoludnie prechádzkou na plachetnici po jazere (ktoré je ideálne pre všetky druhy vodných športov), ​​nám k uzavretiu predĺženého cyklovíkendu zostávalo ešte niekoľko desiatok kilometrov.

Österreich Werbung

Pretože na rozdiel od cez noc nabitej baterky manželkinho elektrobicykla som nemal chuť na nejaké rekordné výkony, zvolili sme príjemnejší, teda ľahší variant. Ten neobchádzal celé jazero, ale v prístave pri mestečku Breitenbruun využíval pravidelnú lodnú dopravu späť do Podersdorfu. Ostatne cyklotrasa sa celkom kľukatila, občas sa dokonca dotkla aj strmých svahov pohoria Leitha, čo pre e-bike nebol problém. Pre mňa osobne to bolo o málinko ťažšie.

Byť v prístavisku o pár desiatok minút predtým bol dobrý plán. O nastúpení do malého parníka, posledného spoja na druhú stranu, sa ten deň pokúšalo niekoľko desiatok cyklistov, takže kapitán musel doslova naskladať bicykle kam sa dalo. Keď už sme sa odpútavali od brehu, prišla ešte mladá rodinka s dvoma malými deťmi. A keď sme okolo šiestej večer vracali bicykle v požičovni, tak sa moja milovaná žena zasnila: "Koľko by stál taký elektrobicykel? Že by si mi ho kúpil k narodeninám?" Nebudem tvrdiť, že mi to nenapadlo. Pretože čo by ste nedali za taký pohodový víkend na bicykli s vlastnou ženou, že?

Môže sa hodiť
Ubytovanie
Dvojlôžková izba stojí v sezóne od 50-100 eur. Pre cyklistov so stanom je ideálny kemp v Podersdorfe, ktorý má aj vlastnú pláž a za stan pre dvoch sa platí 23 eur za noc. Ak prídete autom, miesto si rezervujte dopredu, býva plno. K jazeru sa dá za deň dôjsť pohodovou jazdou po kvalitných cyklotrasách už z Bratislavy, odkiaľ je to asi 60 kilometrov.
Čo určite nevynechať
Určite ochutnajte tunajšie víno, červené je najlepšie v Rakúsku, priamo od vinárov kúpite veľmi kvalitné víno už od 5 eur za fľašu. Lístky na operetnú scénu v Mörbisch si kúpte radšej vopred na internete. Cesta loďou cez jazero sa pohybuje okolo sedem eur za cestujúceho aj bicykel. Z miestnych špecialít určite ochutnajte údeniny či inak urobené mäso z mangalice, voľne chovaných ošípaných. Na sledovanie vtákov či divokých koní je dobré mať so sebou dobrý ďalekohľad, dá sa však zapožičať aj v informačných centrách Národného parku. Za pár kilometrov zachádzky stojí aj výlet do Maďarska, predovšetkým do malebného mesta Sopron. Podobne pekný je aj Eisenstadt, hlavné mesto Burgenlandu, s mohutným zámkom. Deti nepochybne nadchnete návštevou rozsiahleho zábavného Familypark kúsok od Rustu.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-16 05:03:36 - Feat.: - Title: Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:21