StoryEditor

Takto sa jazdí na horskej dráhe s virtuálnou realitou

23.07.2016, 00:00

Vyskúšali sme jazdu na horskej dráhe rozšírenú o virtuálnu realitu. Svetová novinka roka je dostupná len pár sto kilometrov od českých hraníc, v areáli Europaparku Rust v susednom Nemecku. Tu si za deň prejdete toľko atrakcií, až sa vám z toho bude točiť hlava, píše Petr Čermák pre portál iDnes.cz.

„Pokojne sa naraňajkujte, naozaj sa nie je čoho báť,“ povzbudzovala pozvaných novinárov z celého sveta hovorkyňa Europaparku Franziska Drescherová. Zúčastnil som sa ako jediný z Česka predvádzačky svetovej premiéry horskej dráhy s virtuálnou realitou, vyvinutej miestnymi odborníkmi z rodinnej spoločnosti Mack, ktorá najväčší nemecký zábavný park pred viac ako 40 rokmi založila a dodnes ho veľmi úspešne prevádzkuje - vlani prišlo 5,5 milióna návštevníkov.

„Pohyby vášho tela budú úplne v súlade s tým, čo vám premietneme do okuliarov. Je to skôr taká detská kratochvíľa, žiadna divočina,“ dopĺňa hovorca.

Bolo to trochu inak. Ale našťastie som si túto novinku nechal až na úplný koniec nabitého „kolotočárskeho“ dňa. „Priemerná dĺžka pobytu u nás v Europaparku je osem a pol hodiny,“ privítal ma manažér parku Jakob Wahl. „A zrejme sa príliš nezastavíte.“ Byť aspoň o štvrť storočia mladší, mohla to byť pracovná šichta snov. Nie tak s prvými šedinami medzi zostávajúcimi vlasmi na hlave.

Ešte s týždenným odstupom, počas prepisovania zážitkov do počítača, ma pobolieva krk od všelijakých nečakaných odstredivých síl. Prejsť turniketom Europaparku = úloha okúsiť desiatky, ak nie stovky bláznivých atrakcií, rozčlenených do 14 európskych krajín (Česko medzi nimi chýba, ale stále pribúdajú novinky, tento rok napríklad Írsko).

Všetky dobrodružstvá ste si predplatili rovno sa vstupenkou, ráčte len nastúpiť! Na úvod celkom neškodný autodróm. Aby to bolo veselšie, v športovom svete si tu za volantom púťového autíčka zahráte futbal s obrou futbalovou loptou – iste, kde inde ako v Anglicku. A áno, vážne tu kope do lopty to auto.

Pokračujem do Švajčiarska, kde alpská bobovka kĺže korytom prijateľným tempom 50 km / h. Je to za slnečného dňa (a napriek sekundovému preťaženiu 3G) vcelku vítané vyhliadkové zvezenie sa z výšky 20 metrov. Oveľa exkluzívnejšiu vyhliadku poskytuje Silver Coaster vo Francúzsku. So štartom vo výške 73 metrov nad terénom je to najvyššia horská dráha Europaparku. A s tempom 130 km / h tiež najrýchlejšia.

Ale ešte stále sa pozerám a celkom si to užívam - napriek preťaženiu 4G a chvíľkovému stavu beztiaže. Ešte stále to ide. Bude horšie.

Prituhuje
Mierim na Island, severský ostrov je šlágrom Europaparku vďaka Modrému ohňu. Tu už oči otvorené jednoducho neudržím. Vláčik vozíkov divoko vystrelí na trať (z 0 na 100 km / h za 2,5 sekundy!) a kĺže po niečom, čo zo všetkého najviac pripomína gigantickú skrutkovicu DNA.

Prudké zákruty ani divoké premety hlavou dolu nepočítam, nejde to. Ďalšie okamihy beztiaže a opäť preťaženie až 4G, akému čelia piloti formuly 1. Moja hlava náhle váži štyrikrát viac, lenže ja nie som žiadny trénovaný pretekár. Tá úľava, keď z cieľa Blue Fire hrdo kráčam po svojich. Na ďalšiu islandskú šialenosť menom Wodan, celodrevenú, strašidelne rachotiacu veľhorskú dráhu mi už akosi chýba guráž. Idem si sadnúť do kina. Ale niet úniku. Aj tu premietajú vo formáte 4D, teda aj s trasúcou sa sedačkou, akýsi čarodejnícky príbeh z horskej dráhy, ktorý striedavo mizne a zase sa mi zjavuje pred očami. A že vraj to tu môžem zažiť naozaj ako svetovú novinku roka. Prečo nie?

Grécky Pegasus je taká „detská“ horská dráha, vyzerá ako hračka v porovnaní s tým, čo už mám za sebou. Zdanie klame. Zradili ma okuliare, do ktorých mi za jazdy premietali virtuálnu realitu čiže to, čo dávali predtým v kine. Moja zmätená hlava nedokázala spracovať skutočnú jazdu s neskutočnými pádmi do priepastí, čarodejnými naháňačkami s babou Jagou ani zázračnú záchranu. Ako to len, ehm, popísať? Skončil som skrátka vo veľa hlbokom predklone. Tak radšej zase späť do starého dobrého Anglicka. Musím sa najesť. Interiér reštaurácie FoodLoop „zdobia“ skrútené kovové rúrky. Omyl. Ďalšia horská dráha. Len čo si objednám, polievka skĺzne na stôl odkiaľsi zhora v akejsi zašpuntovanej vázičke a hlavný chod (rovnako ako zákusok) prichádza v kastróliku s pevne priviazanou pokrievkou. Kdeže. Od horských dráh nie je v Europaparku úniku.

Môže sa hodiť
Prevádzka:
9.00 - 18.00 (pre hostí niektorého z piatich vlastných hotelov Europaparku exkluzívne už od 8.30, pri veľkom záujme sa večer zatvára neskôr). Vnútri parku sa nachádza veľa reštaurácií (sýty obed sa zmestí do 10 eur), ďalšie podniky nájdete v hotelovom komplexe. A nie len tak hocijaké, v bare ponúkajú vlastný gin a jedna z miestnych reštaurácií s názvom Ammolite sa pýši hneď dvoma michelinskými hviezdami, na tie v Prahe ešte žiadny kuchár nedosiahol.

Vstupné:
Dospelí 44,50 eura

Deti do 11 rokov a dospelí nad 60 rokov 38,50 eura

Deti do 4 rokov (v deň narodenín do 12 rokov) zadarmo.

Vzdialenosť z Bratislavy:
916 kilometrov pri ceste cez Rakúsko a Nemecko.

Web: www.europapark.de
Viac zábavy v Nemecku Na webe www.germany.travel pod záložkou Špeciálna ponuka sa v sekcii Zábavné parky rozbalí tematické členenie do štyroch zložiek podľa cieľa vášho záujmu: Zábavné parky, Zážitkové svety, Zvieratá a Interaktívne svety. Nájdete tam desiatky tipov, všetko je v češtine.

01 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:24