koláž iDNES.cz
StoryEditor

Zabudnite na kasína. Americkí indiáni lákajú turistov na marihuanu

27.06.2016, 00:00

V okolí rieky Missouri možno začne byť za chvíľu až príliš veselo. V rezervácii Santee Sioux totiž bola nedávno legalizovaná marihuana a trh s touto rastlinou pravdepodobne bude silne konkurovať kasínam vo vlastníctve ostatných indiánov, píše idnes.cz.

Zatiaľ čo v niektorých amerických štátoch ako Colorado, Washington, Oregon alebo Aljaška je predaj marihuany legálny, pre zvyšok Spojených štátov je konope stále zakázanou návykovou látkou. Na začiatku tohto roka ale vydalo ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických vyhlásenie, v ktorom sa zaväzuje, že nebude súdne stíhať amerických indiánov za držanie a distribúciu marihuany. A príležitosť, ako túto ochranu speňažiť, na seba nenechala dlho čakať.

Indiáni zo siouxského kmeňa Východní Dakotovia (známi tiež ako Santíovia) totiž v júni tohto roku oznámili, že na území svojej rezervácie v Južnej Dakote chystajú otvorenie prvého marihuanového rezortu pre turistov. Informáciu zverejnil server healthiusa.com. "Chceme, aby sa z rezortu stalo obľúbené miesto pre dospelých. Nikde inde v Amerike nič podobné nenájdete," vyhlásil najvyšší člen kmeňovej rady Anthony Reider.

Pre Siouxov to rozhodne nebude prechádzka marihuanovým rajom. Teda aspoň nie zo začiatku. Južná Dakota totiž nepatrí medzi štáty, kde je marihuana oficiálne povolená. Držanie do dvoch uncí marihuany (asi 56 g) je tu síce len priestupkom, ktorý možno trestať až rokom vo väzení a pokutou až tisíc dolárov, tresty sú ale potom rôzne odstupňované a za množstvo nad 10 libier (asi 4,5 kg) hrozí trest až 15 rokov vo väzení, uvádza server marijanka.cz. Pestovanie a distribúcia konope tak bude u Siouxov pod prísnou kontrolou vládnych úradov a za porušenie striktných pravidiel hrozí indiánom samozrejme väzenie. Marihuana napríklad nesmie opustiť územie Južnej Dakoty a pri predaji získa zákazník len nádobky balenia.

Aj keď bola indiánom poskytnutá výnimka z federálnych zákonov, úrady Južnej Dakoty sa rozšíreniu predaja marihuany všemožne bránia. Na neochotu úradov zatiaľ podľa informácií serveru healthiusa.com doplácajú hlavne menšie kmene, u ktorých stále prebiehajú policajné razie.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-21 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Najväčší cintorín lodí na západnej pologuli vznikol vďaka kardinálnemu prešľapu. Dnes láka turistov z celého sveta
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:15