StoryEditor

Biele pláže aj biely rum. Navštívte kúsok Európy skrytý v Karibiku

16.06.2016, 16:05

Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi exotiku a súčasne sa nechcú vzdať európskych zvyklostí, tak sú pre vás karibské ostrovy Guadeloupe a Martinik tou pravou voľbou, píše Michaela Kofrová pre lidovky.cz.

Biele pláže a potápanie či šnorchlovanie sa tu dá jednoducho kombinovať s aktívnou turistikou v podobe preskúmavania pralesa vo vnútrozemí, kde sa nachádzajú divoké rieky a vodopády. Tieto ostrovy sú zárukou aktívnej dovolenky. Karibik, raj všetkých milovníkov mora a pokojného štýlu života, je teraz pre Európanov veľmi dostupnou destináciou. Ostrovy sú totiž vďaka pravidelným leteckým spojom z Paríža veľmi dobre dostupné. Ich časť, Francúzske Antily, medzi ktoré patria ostrovy Guadeloupe a Martinik, spadajú oficiálne do Francúzskych teritórií, a preto na cestu nebudete potrebovať víza a teoreticky ani pas. Budete totiž stále v Európskej únii. Príjemné je tiež platenie eurami a pre mnohých Európanov úradný jazyk francúzština.

Podnebie je na oboch ostrovoch veľmi prívetivé. Teplota je po celý rok konštantná okolo 25 stupňov Celzia. Obdobie sucha a hlavná turistická sezóna je od decembra do apríla, v ostatných mesiacoch  spadne veľké množstvo zrážok a od júna do októbra je tu oficiálne sezóna hurikánov. V tej dobe prichádzajú veľké fronty z Atlantického oceánu, ktoré sa často premenia na ničivé tropické búrky.

Guadeloupe - motýlí ostrov
Pri pohľade na mapu zistíte, že tvar ostrova je ako dve motýlie krídla. Jeho názov teda nemá pôvod v hojnosti motýľov, ale v tvare ostrova. Fauna je na Guadeloupe aj cez obrovský každoročný príliv turistov dosť bohatá. Nenarazíte tu síce na veľké cicavce, môžete tu však veľmi často pozorovať voľne poletujúce kolibríky, volavky, pelikány a ďalšie druhy vtákov- Ostrov je raj pre ornitológov. Guadeloupe sa delí na dve časti, ktoré sú prepojené porasteným územím. Rozlohou väčšia časť Grande-Terre má nízku nadmorskú výšku a je preslávená bielymi plážami na juhu, kde sú jedna vedľa druhej. Keďže sú spoľahlivými magnetmi na pozornosť turistov aj hotelových komplexov, veľmi často bývajú zahltené ľuďmi. Pre milovníkov prírody a ozajstného pokoja preto nie sú zaujímavé. Zvyšok ostrova pokrývajú polia s cukrovou trstinou a staré mlyny.

Rozmanitejšie je druhá časť ostrova, Basse-Terre, ktorá je hornatá a pokrytá tropickým pralesom a čiernymi sopečnými plážami. Ak ste milovníkom mora a radi sa potápate alebo šnorchlujete, tak rozhodne navštívte dedinku Pigeon a neďaleký ostrov Illet de Pigeon. Jedná sa o malý neobývaný ostrovček, okolo ktorého sa nachádzajú koralové útesy a v ktorého okolitých vodách prekvitá bohatý podmorský život. Malým tajomstvom je prítomnosť morských korytnačiek neďaleko pláže. Nie je tu inak veľa vecí na pozretie, no pasúce sa korytnačky stoja za pohľad. Ak sa vydáte šnorchlovať, pravdepodobne minimálne jednu zbadáte.

Ak máte radšej pohyb v prírode, cez celý ostrov, vrátane najvyššej hory Sufriére (1467 m), ktorá je stále aktívnou sopkou, sa tiahne turistická trasa. Väčšina vnútrozemia tejto časti Guadeloupe je pokrytá tropickým pralesom, v ktorom sa ukrývajú divoké horské rieky a vodopády. Ak sa teda budete chcieť osviežiť po náročnom dni, neváhajte sa pri jednom zastaviť.

Michaela Kofrová, hedvabnastezka.cz Martinik - ostrov rumu a kvetín
Rovnako ako na Guadeloupe sem lákajú väčšinu turistov pláže. Martinik však má čo ponúknuť aj vo vnútrozemí. Zatiaľ čo hlavné pláže sú na juhu ostrova, sever je pokrytý dažďovým pralesom a nachádza sa na ňom najvyššia hora Pelée (1397 m). Je aktívnou sopkou, ktorá naposledy soptila v roku 1902. Táto katastrofa stála život 30-tisíc ľudí a zaliala úplne celé mesto St. Pierre. Dnes v mestečku žijem 8-tisíc obyvateľov a je tu múzeum venované tejto udalosti.

Dažďový prales na Martiniku je veľmi bohatý na flóru. Najmä farebné kvety voľne rastúcich orchideí vás budú doslova fascinovať. Ak máte radi adrenalín a dobrodružstvo, môžete si skúsiť jednu z aktivít alebo jednu z peších túr v dažďovom pralese za vodopádmi. Na druhej polovici ostrova narazíte vo vnútrozemí predovšetkým na polia s cukrovou trstinou, hlavnou surovinou pre výrobu kvalitného rumu. Martinik je preslávený svojím rumom, ktorý je považovaný za jeden z najlepších na svete. Milovníci kvalitného pitia sa tu kvôli nemu schádzajú z celého sveta.

Pokiaľ vám vyhovuje cestovať na exotické miesta, ale nechcete sa vzdať komfortu európskej kultúry, ostrovy Martinik a Guadeloupe sú pre vás úplne ideálne. Určite sa ale pred začiatkom cesty naučte aspoň pár základných slovíčok po francúzsky. Oba ostrovy nie sú práve lacnou destináciou, preto je rozumné si vopred dobre naplánovať, aké aktivity budete chcieť robiť a určiť si základný rozpočet.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:57