StoryEditor

Pozrite si pohľad na Singapur, ako ho turisti nikdy neuvidia

23.05.2016, 00:00

Pohľad na Singapur ako z pohľadnice a zrazu jazda cez záliv priamo do jedného z vyšších poschodí hotela Marina Bay Sands, prelet chodbou a izbou a šup dole. Časozberné video zo Singapuru vyzerá, ako by ho snáď nakrútil dron alebo čarovná muška z Arabely. Omyl. Všetko je poskladaných z fotiek, píše idnes.cz.

Tie zábery berú dych, pretože z takej perspektívy môže vidieť mesto snáď len dron. Britský fotograf Geoff Tompkinson však k vytvoreniu tohto videa nepotreboval nič viac než fotoaparát a počítač. Svoju metódu nazval HyperZoom. Nasníma stovky záberov, ktoré potom dlhé hodiny skladá v počítači tak, aby výsledkom bol plynulý let.



Dôležitý je samozrejme vopred pripravený starostlivý scenár. Okno, ktoré si vyberie v hoteli vzdialenom niekoľko sto metrov, sa akoby otvorí a vidíme, ako to vyzerá za ním. Z okna izby sú vidieť superstromy Supertrees Grove, ktoré vyzerajú ako z filmu Avatar. Základom sú však pevné štruktúry, ktoré sú pokryté stovkami a tisíckami živých rastlín. A nasleduje "let" späť k hotelu známemu bazénom na 57. poschodí, teda vo výške 200 metrov, ktorý akoby končil na samom okraji budovy.

Aby bola ilúzia preletu dokonalá, musí mať Tompkinson dobre rozmyslené, z akého miesta urobí koľko nazoomovaných záberov. A v akom okamihu zmení miesto, odkiaľ fotí. V Singapure fotil štyri dni a nepotreboval k tomu žiadny dron, žeriav ani koľaje. Nasledovalo päť týždňov intenzívneho strihania v počítači.



Podobným spôsobom natočil aj krátku pohľadnicu z rakúskeho Halstattu, kde čiastočne žije, Benátok či Mexika. Na jeho stránkach nájdete aj reportáž nemeckej televízie Deutsche Welle, kde čiastočne vysvetľuje, ako vlastne natáča. Podrobnosti si však necháva pre seba.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:07