Karol Voltemár má za sebou desaťtisíce kilometrov.Karol Voltemár
StoryEditor

Slovák odišiel z domu. Na bicykli cestuje okolo sveta už 3,5 roka

21.05.2016, 00:00

Karol Voltemár mal už dosť bicyklovania sa okolo domu a rozhodol sa, že do pedálov šliapne poriadne a odišiel do sveta. Na ceste je už tri roky a za sebou má viac než 50-tisíc kilometrov. Tento rok však hlási návrat domov.

Bicykel je v našich podmienkach jednoduchý dopravný prostriedok. Cestovateľ Karol si ho ale vybral za svoj primárny zdroj na presun. A to po celom svete. Ako sám hovorí, práve bicykel je skvelou možnosťou na cestovanie. „Nie je príliš rýchly ako auto či lietadlo, ale ani pomalý ako chôdza. Okrem toho, že vidím krajinu, stretávam ľudí, krajinu môžem aj cítiť. Samozrejme je to aj tým, že rád bicyklujem a ako spôsob prepravy mi to vyhovuje,“ vysvetľuje svoje dôvody, prečo sa vybral do sveta práve na dvojkolesovom stroji.

O rozhodovaní sa, či bude takto cestovať, nemôže byť v jeho prípade ani reč. Jediné rozhodnutie bolo spojené s otázkami ako a v akom rozsahu. „Nakoniec mi to prišlo najjednoduchšie precestovať rovno celý svet, lebo meniť stále pracovný a cestovateľský život nebolo najlepšie,“ doplnil cestovateľ, ktorý je momentálne v Maroku. Tam čakal na svoj nový bicykel, keďže sa na cestách prihodí všeličo a jeden bicykel by takúto cestu nezvládol.

Odtiaľ už smeruje na Slovensko. Aj keď nie priamou čiarou. „Z Maroka pokračujem v Európe, kde ma čaká posledných 10-tisíc kilometrov na ceste okolo sveta až do Bratislavy, kde prídem 30. septembra,“ hrdí sa svetový cestovateľ. Počas svojho výletu sa stretáva s rôznymi ľuďmi, ktorí sú podľa jeho slov priateľskí a nápomocní. „Dokonca mi často pomôžu aj v nie najjednoduchších situáciách, ktoré cesta prináša. Veľmi mi pomáha priateľka, rodina aj zopár dobrých priateľov, no veľakrát mi priamo v danej krajine, kde som, pomôže neznámy,“ opisuje svoj aktuálny život Karol, ktorý má za sebou neuveriteľných 48 krajín a približne 58 800 kilometrov.

Cez deň je v sedle, v noci aj v stane

Na ceste je 3 roky a niekoľko dní. Ešte má však pred sebou kus cesty. A nie je to veru med lízať. Prespáva v stane aj v hoteli. „Všetko závisí od krajiny, situácie a možností. Najradšej som u nejakých ľudí, cez ktorých môžem spoznať zvyky, kultúru a ľudí v danej krajine. Je dobré sa občas aj s niekým porozprávať,“ hodnotí. Keďže denne prejazdí priemerne 40 až 260 kilometrov, oddych veru potrebuje poriadny a výdatný. Všetko však závisí od toho, aký je deň, čo chce vidieť, ako sa cíti po zdravotnej stránke a ako sa cítia hlavne jeho nohy a aj od toho, v akom stave má bicykel.

„Posledné mesiace som veľa nenajazdil, lebo bicykel sa mi neustále kazil a v Južnej Amerike je to ťažké zohnať a opraviť. Už mám nový ojazdený bicykel a malo by to byť lepšie,“ vysvetľuje Karol, ktorý je aj napriek neuveriteľným 3,5 rokom v sedle bicykla a mimo domov v spojení s rodinou. „Spájame sa cez moju internetovú stránku aj môj Facebook, kde sledujú, kde som, čo robím, kam idem. A pripojí sa ku mne aj moja priateľka a pôjdeme spolu,“ dodal Karol Voltemár, ktorá sa na Slovensku objaví koncom septembra. A doma ho čaká nielen rodina, ale aj niekoľko cestovateľských prednášok v Bratislave aj v Prahe.

01 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 02 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. apríl 2024 08:02