simontrnka.com
StoryEditor

Slovák sa fotí s priateľkou v našich horách. Všimli si ich aj v Británii a Francúzsku

29.04.2016, 17:00
Autor:
lucluc

27-ročný Žilinčan, amatérsky fotograf Šimon Trnka, má netradičnú záľubu. Svoj čas najradšej trávi na kopcoch s fotoaparátom v ruke a spí v spacáku pod hviezdnou oblohou našich hôr. Tieto výstupy absolvuje aj s priateľkou Miškou a z každého ich netradičného rande vznikajú krásne panorámy. Simon Trnka má na svojej facebookovej stránke Simon Trnka PhotoAdventures viac ako 17-tisíc fanúšikov a naposledy si ich všimol aj britský web Daily Mail.

"Sám o sebe tvrdím že som len obyčajný turista nosiaci 5 kilogramov foto príslušenstva navyše. Niekedy ten batoh preklínam už na parkovisku. Ale fotenie a hory sú vášeň, tým sa nedá odolať," takto sa predstavuje na svojej stránke. Kvôli niektorým fotografiám niekedy nespí celú noc alebo sa v spacáku budí aj o štvrtej ráno.

Fotí už dlho, ale turistike a „expedíciám“ sa venuje oveľa viac posledné 2 roky. Pravidelne, kvôli vhodným podmienkam, sleduje aj počasie, keďže už sa im pár krát stalo, že ich zastihla búrka a blesky alebo sa zobúdzali do hmly zapadaní snehom. "Ak máte dobré vybavenie, nemáte sa čoho báť. Spal som aj v takmer -20 °C a cítil som sa dobre," povedal Trnka pre MailOnline Travel.  Od tejto zimy spolupracuje s českým výrobcom outdoorového vybavenia Sir Joseph. "Najnebezpečnejšie prenocovanie v horách Slovenska bolo tento rok v zime. Vedel som, že bude veterno, ale náš stan takmer odfúklo a museli sme ísť po rukách a kolenách asi hodinu na bezpečné miesto," opisuje. Jeho priateľka je tiež odvážna. "Niekedy ju musím len ubezpečiť, že sa nemáme čoho báť, pretože moje plány sa jej zdajú príliš extrémne," dodal.




Mladík, ktorý od mala absolvoval pešiu turistiku s celou rodinou, má už za sebou niekoľko úspechov. "V marci 2015 sa mi podaril husársky kúsok a v Malej Fatre počas výstupu na Veľký Kriváň som s kamarátom som odfotil polárnu žiaru. Áno, na Slovensku, jednoducho sme sa ocitli v správnom čase na správnom mieste a ten pohľad bol úžasný," píše na svojej stránke. Minulý rok v lete o jeho fotografiách napísal aj americký server Bored Panda a dostali sa tak do celého sveta. Následne sa mu ozvala redakcia francúzskeho foto časopisu Phototech s otázkou, či by nemal záujem o prezentáciu potuliek slovenskými horami, výsledkom bolo desať strán s jeho fotografiami. Všimol si ich aj poľský National Geographic.

Tento rok majú zase pravdepodobne aj poslednú zimnú noc na vrcholkoch hôr. "Vybrali sme sa na Kriváň, nech to má štýl a nech zažijeme pekný východ slnka, aký sa nám naposledy v lete na Kriváni nepodaril. Tentokrát všetko klaplo dokonale, krásny západ a východ slnka a úžasná nočná obloha s Mliečnou dráhou. Trasu sme zvolili z Troch studničiek, skromne som predpokladal, že za 3 hodiny to po hrebeni zvládneme, ale mäkký sneh a občasné prepadávanie až po kolená nám natiahli čas až na 5 hodín. V noci bolo -5°C a jemný vietor," napísal na svojom facebookom profile začiatkom apríla. Počas letapár v úmysle absolvovať pešiu turistiku a spanie v Alpách.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:30