StoryEditor

Dedina na konci sveta má 120 obyvateľov. Žije sa im tam ako v raji

14.04.2016, 14:51
Autor:
HNstyleHNstyle

Dedinka Veitastrond na západe Nórska má iba 120 obyvateľov. Napriek tomu tu majú školu, obchod s potravinami, kaviareň a posilňovňu. Vedie sem iba jedna cesta, ktorú na desiatky dní v roku blokujú lavíny a padajúce kamene. Aj tak miestni toto snehové kráľovstvo milujú, píše Tomáš Novák pre portál idnes.cz.

Na dohľad Veitastrondu leží najväčší ľadovec pevninskej Európy Jostedalbre. To je hlavný dôvod, prečo do dediny občas zavítajú aj turisti. Kvôli nim tu tiež počas leta otvárajú druhú kaviareň. Tá prvá je hlavne dopoludnia plná miestnych mužov, ktorí tu každý deň rozoberajú stále rovnaké historky. "Nech sem človek zavíta v ktorúkoľvek dobu, nikdy o nič nepríde, môže sa kedykoľvek pridať do rozhovoru, pretože vždy vie, ktorá bije," smeje jeden z miestnych obyvateľov Bjorn Kristian Skovly.


 
Prísne strážený alkohol
Na krčmu alebo reštauráciu tu človek nenarazí. Najbližšie nájdete v mestečku Hafslo, vzdialenom takmer hodinu cesty autom. Ale Nóri si na popíjanie alkoholu rovnako príliš nepotrpia. Radšej sa navštevujú medzi sebou doma a keď si náhodou otvoria fľašu niečoho ostrejšieho, tak skôr cez víkend a práve u niekoho na návšteve.

Predaj alkoholu v Nórsku je pod prísnou kontrolou štátu. V obchodoch zoženiete maximálne pivo a to len do ôsmej hodiny večernej, potom predavači zatiahnu regály mrežou. Ostatný alkohol sa tu predáva len v štátnych predajniach alkoholu zvaných Vinmonopolet a to len vo všedný deň a ešte v obmedzenú dobu.



Našinec by tu zrejme dlho nevydržal. Napriek tomu som tu na jedného narazil. Jan Skuhra tu pracuje pre českú stavebnú firmu Metrostav, ktorá neďaleko stavia tunel Bjornabakkane. Ten má po sprevádzkovaní zaistiť bezpečnejšie cestovanie do a z dediny. "Chýba mi tu civilizácia, vždy sa po tých šiestich týždňoch teším domov na domáci spôsob života," povzdychol si český technik.

Táto dedinka má dokonca aj svoju školu, do ktorej chodí len 15 detí. Je v nej tiež telocvičňa, ktorú večer navštevuje väčšina miestnych, cvičia tu a hrajú rôzne hry. Hlavnou športovou aktivitou je však bežkovanie, čo je pochopiteľné, keď sa človek pozrie na tú masu snehu všade okolo.   

Ako v raji
Obyvatelia Veitastrond milujú. Keď som sa opýtal, či by sa chceli presťahovať napríklad do väčšieho mesta, každý z nich razantne odpovedal: "Ani omylom." Jeden z nich sa mi dokonca pochválil, že sa tu majú ako v raji. A keď sa človek pozrie okolo, musí mu dať za pravdu. Aký je život vo Veitastronde, na to sa pozrite vo videu.

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:20