StoryEditor

Drink za 20 dolárov, ale pohoda. Boli sme na Miami beach

20.03.2016, 15:26

Ak si chcete overiť, či jedna z najznámejších pláží sveta – Miami Beach – je skutočne taká ako vo filmoch, seriáloch a videoklipoch, existuje iba jedna možnosť. Zabookujte si letenku. A zistíte, že šoubiznis neklame.

Reportáž bola publikovaná vo februárovom čísle magazínu prečo nie?!, nové číslo nájdete v stánkoch (vložené v HN) už zajtra.


prečo nie?! marec baner

Bol si na dovolenke v Miami, napíš reportáž. Jednoduché zadanie od kolegyne, ale s priveľa možnosťami na začiatok textu. Odštartujem ho vetou z pesničky o tomto úžasnom mieste? Alebo – použijem prirovnanie k seriálu či filmu? Možnosťou je aj ďalšie klišé, o celoročnom slnku, luxuse a pohľade na oceán. Prípadne ostáva možnosť otvoriť článok „in medias res“ – napríklad so story o „týpkovi“, ktorý sa po známej Ocean Drive promenáduje s kufrom, na ktorom mu pohodlne leňošia živé, obrovské hady. A ďalšieho má omotaného okolo krku.

Kašlať na začiatky textov. Florida alebo samotné Miami je cestovateľským snom miliónov ľudí po celom svete. Esenciu exkluzivity a určitej nedostupnosti s pečiatkou „posh“ destinácie mu dodáva práve imidž. Ten roky buduje filmový alebo hudobný priemysel. A vlastne – niečo na tom pravdivé je. Platí však, že Miami je miesto, ktoré vás počas prvého pobytu poriadne „vyšokuje“.
„Hello, kde je, prosím, stanovisko taxíkov?“ pýtame sa statného černocha v uniforme s nápisom Security po prílete. Dlhý let (dobre, a pár drinkov na palube k tomu) robia svoje a sťažia prvotnú orientáciu v destinácii. „Neberte si taxík, hneď tu je zastávka autobusu, ktorý ide priamo na Miami Beach,“ usmerní nás spomínaný pracovník. Ani nevieme ako a odprevádza nás priamo na nástupisko. Ako by to bola úplná samozrejmosť. Nuž, celoročne nad 20 stupňov v tieni – zrejme vďaka tomu sú tu ľudia celkom srdeční.

South Beach je top
Ak chcete bývať v Miami na dobrom (respektíve turisticky vychytenom) mieste, vyberte si Miami Beach. A, samozrejme, platí: čím bližšie k pláži, tým drahšie. Miami a Miami Beach sú totiž dve nezávislé mestá – a bývať v Downtown Miami jednoducho znamená – neužívať si to pravé Miami, teda Miami Beach. Áno, priveľa Miami v jednom odseku.
Tu sa to však nekončí. V rámci Miami Beach je „topkou“ South Beach, teda južná pláž. Na nej sa nachádza aj legendárna ulica Ocean Drive. A to je to pravé Miami! Niekoľkokilometrový bulvár sa tiahne pozdĺž pláže a je obsypaný klubmi, reštauráciami, barmi ako muchotrávka bielymi bodkami. „Ahojte, poďte k nám na drink, máme Happy Hour, skvelé jedlo.“ Toto počujete počas prechádzky na Ocean Drive priemerne trikrát za minútu. Ak ste slabšia povaha, ani neviete ako podliehate čaru hispánsky vyzerajúcej hostesky a zrazu sedíte na jednej z tuctov terás. Verejné priznanie: som slabšia povaha.

A začína sa to. Je noc, ulice pozdĺž pláže ožívajú. Sŕkate mojito a margeritu. Prípadne pivo Corona, ktoré je horeznak strčené do pohára s margeritou. Pohár je väčší ako priemerná hlava Európana a účet... bratislavských 20 eur sa tu rovná stodolárovke. Nie, lacná destinácia to nie je.

Miami. Snímka


Autosalón na ulici
Na terase na Ocean Drive sedíte najviac meter priamo od hlavnej cesty. O bezpečnosť sa však nebojte, premávka je pomalá. Lebo na South Beach sa nejazdí, ale promenáduje. Taký vozový park som nevidel ani v Monaku. Obrovské americké SUV-čka, Ferrari, Lamborghini a dlhočizné limuzíny tu premávajú s hustotou ako u nás Oktávie v základnej výbave, Dacie a zánovné BMW radu 3.

Celkom husto však Miami obývajú či navštevujú aj našinci. „Ahojte, vy ste zo Slovenska?“ pýta sa v jednom podniku sympatická blondína. Prezradila nás platobná karta s logom našej banky. Angličtinu meníme za slovenčinu. Toto je Simona z Nitry – čašníčka, ktorá na Floride ostala nelegálne po programe Work and Travel. A nebola prvá ani posledná. Náš priemerný „Slovak Rate“ bol aspoň jeden kus na jeden deň. V obchode so suvenírmi, na letisku alebo v kaviarni v luxusnom Design District. Zrazu sme začuli „no vieš moja, ale ja som mu hovorila, že...“ Utekajme, toto sú určite tie, ktoré inšpirovali námet na skeče o Cuky a Luky.

Sexi a v pohode... v Miami
Keď sme pri inšpirácii – neviem, či Miami Beach inšpirovalo filmový priemysel alebo filmový priemysel Miami. V každom prípade pri rannej prechádzke po rozprávkovej pláži natrafíte presne na tých istých dokonale svalnatých surferov a ultrasexy modelky. Všetci bežia po tej parádnej filmovej pláži. Alebo cvičia priamo na otvorených fitneszónach pozdĺž nej. Tí, čo nebežia, pre zmenu bicyklujú alebo korčuľujú. No spája ich jedno – iPhony pripnuté na namakaných bicepcoch. Sledujú životné funkcie, ubehnuté kilometre, spálené kalórie a možno aj karibské počasie.
Kým jedni cvičia a ďalší sa premávajú v nablýskaných autách, ďalší – evidentne menej začlenení do lesku života v Miami – napríklad jazdia po hlavnej ceste na skejtbordoch. No nie „iba tak“. Rovno na rukách a dolu hlavou. A sekundujú im na začiatku spomenutí šialenci – napríklad s hadom okolo krku. Nikto sa nepozerá, nefotí, nečuduje.

A nikto sa tu nečuduje ani španielčine. Ak by ste náhodou mali chuť ísť do USA a neviete po anglicky, tak smelo do Miami! Hispánci tu tvoria výraznú menšinu a po španielsky sa dohovoríte takmer všade. Aj v skvelých kubánskych či iných latinskoamerických reštauráciách. Nájdete ich, spoločne s luxusnými obchodmi, napríklad na pešej zóne Lincoln Road. „Robím najlepšie mojito v meste,“ presviedčal nás Juan José v kubánskom podniku Havana 1957. Ale to vám budú tvrdiť v každom podniku. Ich spoločnou črtou je, že drink stojí okolo 12 dolárov. S daňou a prepitným pokojne do 20. Ešteže všade berú karty. Debetky aj kreditky.

Poloha par excellance
Po pravé latinskoamerické zážitky si však choďte do miestnych štvrtí. Napríklad do Little Havana. Jedzte ako na Kube, pite ako na Kube, fajčite cigary ako na Kube. A keď chceme pokračovať v turistických tipoch, určite neobíďte štvrť Art Deco – s unikátnou architektúrou 20. a 30. rokov. Je to paráda!

Parádna a unikátna je aj poloha samotného Miami. Leží iba – na americké pomery – na skok od najjužnejšieho mesta USA – Key West. Za cestovný hriech stoja aj ďalšie miesta na Floride, napríklad Orlando s famóznym zábavným parkom. Okrem toho Miami je úžasný východiskový bod na dovolenku v Karibiku alebo na západnom či východnom pobreží Spojených štátov. Užite si po troch či štyroch dňoch v Miami napríklad mexický Cancún, Bahamské ostrovy, Kubu, Dominikánsku republiku alebo New York či L. A.

Takže, dovidenia na Floride!

01 - Modified: 2024-03-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Objav raj na Zemi. ZOZNAM najkrajších pláží z celého sveta, ktoré sa oplatí tento rok navštíviť 02 - Modified: 2024-01-19 14:04:24 - Feat.: - Title: Dráma v Miami. Z boeingu začali po vzlete šľahať plamene 03 - Modified: 2023-08-14 11:30:52 - Feat.: - Title: Brehy sú verejné. Pri Egejskom mori miestni demonštrujú proti rozpínavosti podnikateľov na plážach 04 - Modified: 2023-08-12 11:15:41 - Feat.: - Title: V Odese boli prvýkrát od začiatku ruskej invázie otvorené niektoré pláže 05 - Modified: 2023-08-03 10:27:26 - Feat.: - Title: Na gréckych plážach sa turisti nemôžu zložiť, prenajímatelia lehátok od nich chcú až sto eur. Vláda zakročí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:30