StoryEditor

Autom do Chorvátska. Toto sú najlepšie trasy s radami odborníkov

27.06.2015, 00:00
Každoročne cestujú k moru tisícky dovolenkárov. Zvoliť preto správny čas a trasu býva niekedy veľmi náročné.

Nebýva nezvyčajné, že rodiny uviaznu na hodiny pri hraničných kontrolách alebo v kolónach pred mýtnymi bránami. HN vám preto prinášajú rady a odporúčania štyroch skúsených vodičov. Pomôžu vám vybrať najlepšiu trasu a odporučia, kedy by ste mali vyraziť z domu.


Najbežnejšie trasy k Jadranskému moru s ich výhodami a nevýhodami:

 

Rady a tipy odborníkov:


Najväčší výber ciest do Chorvátska majú motoristi zo západného Slovenska a z Považia. Najrýchlejšia a zároveň najdrahšia cesta k moru vedie z Bratislavy cez rakúsky Graz po diaľnici A2 a následne cez Maribor v Slovinsku až do Záhrebu.

Táto trasa však nemusí byť vždy najrýchlejšia pre rozsiahle zápchy, keď západní Európania a Česi a Slováci hromadne cestujú k Jadranu. Pri prejazde Maďarska cez ťah Rajka, Csorna, Szombately neplatíte diaľničné poplatky a odbočkou z Lenti do Leteneye sa môžete vyhnúť Slovinsku úplne.Pomocou mapy alebo navigácie to zvládne aj menej skúsený motorista. Tu je však pri nočnej jazde riziko kolízie so zverou. A taktiež neodporúčame túto cestu v nedeľu po polnoci, keď sa na cesty dostávajú kamióny.
Ak cestujete na Istriu, tak i napriek poplatku v Slovinsku je to trasa cez Viedeň, Graz, Maribor, Ľubľanu a Koper. Z východného a zo stredného Slovenska je na Istriu najlepšia cesta cez Záhreb a Rijeku. Ak idete z Košíc, tak sa najviac oplatí cesta cez Maďarsko po M3 na obchvat Budapešti M0 a na M7, ktorá vedie priamo do Chorvátska.
Peter Pokorný, prezident Slovenského autoturist klubu

 


Snímky: flickr

 

 

Záleží na tom, či idete z Bratislavy alebo z Košíc, a či mierite na juh Chorvátska alebo na Istriu. Dnes je najlepšie otestovať si na internete každú možnú trasu, rozvrhnúť si plánované zastávky a potom sa rozhodnúť. Určite si pred cestou vytlačte plán cesty.
Ak sa rozhodujete, či ísť alebo nejsť po spoplatnených cestách, tak si vyberáte, či ušetríte čas alebo peniaze. Poznám ľudí, ktorí idú zámerne mimo spoplatnených ciest a ešte navštevujú pamätihodnosti, pričom im neprekáža ani nocovanie na trase. Veľa vodičov je však takých, že chcú mať cestu bezpečne a pomerne rýchlo za sebou, a tí sa zameriavajú na šetrenie času, teda cestu po diaľniciach.
Či ísť cez deň alebo v noci, závisí od povahy vodiča. Pokiaľ bežne nejazdíte v noci, tak choďte zásadne cez deň. Úplne ideálne je, ak idete cez týždeň mimo štandardnej výmeny rekreantov zo soboty na nedeľu.
Jozef Drahovský, dopravný analytik
 


Nerád niekomu radím, lebo veľa ľudí má už vybranú trasu a nerád by som ich od nej odhováral. Ale keď si mám vybrať ja, tak preferujem niektorú z trás po menších cestách namiesto po diaľniciach. Napríklad cez Rakúsko alebo Maďarsko, avšak tento rok by som urobil výnimku a Maďarsko radšej prešiel po diaľnici okolo Budapešti až do Chorvátska – krajina je naozaj veľmi rozkopaná. Obchádzkové trasy sa síce dajú nájsť, ale môžu byť tiež plné výletníkov.
Všeobecne by som asi povedal, že dôležitejšie, než kadiaľ ísť, je otázka, kedy vyraziť. Aj keby som mal nástup na rekreáciu v sobotu, jednoznačne by som vyrazil vo štvrtok, prespal jednu alebo dve noci na ceste a naplánoval si ju ako výlet. Najhorší variant je ten najčastejší, že ľudia vyrážajú unavení v piatok po práci, keď chcú ešte tesne pred cestou stihnúť posledné resty, a potom sa snažia počas noci dôjsť k moru. Nielenže diaľnice sú upchaté, ale svoju rolu navyše zohráva únava.
Roman Švidrnoch, redaktor prílohy Auto v MF DNES

 

Mapa najbežnejších trás k Jadranskému moru:

 


Tradične jazdím cez Rakúsko. Ak ideme len na Istriu, tak si vyberám trasu po slovinskej diaľnici. Myslím si, že to je tak najvýhodnejšie a tridsať eur, ktoré miniem na prejazd okolo Mariboru a Ľubľany, nie je až taká vysoká suma, najmä keď idete na dovolenku raz za rok.
Avšak posledné dva roky sme sa rozhodli s manželkou pre zmenu tradičnej destinácie v Pule a zamierili sme na Makarskú. Ani nie tak z dôvodu zmeny destinácie, ale posunutia dovolenky na september. Šli sme preto južnejšie. Pri tejto trase odporúčam opustiť diaľnicu pred Slovinskom. Konkrétne na zjazde 138 Fürstenfeld. Odtiaľ pôjdete po menších cestách na priechod Gornja Radgorna do Slovinska a budete pokračovať cez Ormož do Varaždinu. Zdržanie je minimálne a ušetríte 30 eur za diaľnicu v Slovinsku.
Ak si potrebujete cestou oddýchnuť, tak to spravte práve vo Varaždine. Je prekrásny. My sme tam dokonca minulý rok aj prespali. Rozdelili sme si tak cestu na dva dni. A na pláž sme neprišli zničení.
Cestovanie v septembri má aj iné výhody. Stále je teplo, aspoň dolu na Makarskej, a navyše je na cestách naozaj menej áut.
Peter Oravec, profesionálny vodič

 

01 - Modified: 2007-07-04 14:43:22 - Feat.: 0 - Title: Šramko:Zrušenie tendra na eurokampaň ma prekvapilo
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 04 - Modified: 2024-04-08 10:26:38 - Feat.: - Title: Česi potrestali Chorvátsko za drahotu, odradili ich aj poplatky za plážové sprchy. Slovensko sa doťahuje 05 - Modified: 2024-03-23 19:26:48 - Feat.: - Title: Asi tisícka ľudí demonštrovala v Záhrebe pred voľbami proti vládnej strane
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:41