StoryEditor

Býval som na internáte pri polárnom kruhu. Švédsko odporúčam všetkým

14.01.2016, 12:58
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

V auguste 2013 som odcestoval na jeden semester do švédskeho mesta Lulea. Toto mesto leží len kúsok od polárneho kruhu a bolo zároveň najvzdialenejším miestom z tých, čo mi na mojej materskej škole ponúkli, píše Tomáš pre portál idnes.cz.



Na univerzite som študoval informačné technológie a mesto Lulea som si vybral hlavne preto, že mám rád severskú kultúru a podľa môjho názoru nie je lepší spôsob, ako ju spoznať, než ju zažiť na vlastnej koži.

Lulea má okolo päťdesiattisíc obyvateľov, je hlavným mestom kraja Norrbotten a má aj vlastné letisko. Vďaka tomu bola doprava na miesto bez problémov.

Do Švédska som priletel v čase, keď slnko skoro nezapadalo. To sa však postupom času menilo a v decembri, keď som miesto opúšťal, slnko zase skoro nevychádzalo. Tento fakt prinášal krásne scenérie v podobe nekonečných východov a západov slnka a hlavne v podobe polárnej žiara. Tú som videl vôbec prvýkrát a dúfam, že nie naposledy.



Býval som na internáte a vybral si najlacnejší spôsob bývania - to znamená vlastnú izbu, vlastnú kúpeľňu i so sprchou a zdieľanú kuchyňu, obývaciu izbu a balkón. Platil som 2 600 švédskych korún. To bolo pri vtedajšom kurze okolo 95 eur.

V jednom byte bolo päť izieb. Mal som spolubývajúcich zo Švédska, Španielska, Fínska a Francúzska. Budova internátu ležala v pokojnej rezidenčnej časti a bola vzdialená asi 20 minút pešo od školy. Na bicykli to bolo možné zvládnuť aj za 7 minút, ale v zime, keď teploty klesali až k -25 ° C, už cesty na bicykli neboli tak jednoduché.

Našťastie ale švédski cestári sneh v zime očakávali, takže po napadnutí bol hneď upravený. V meste Lulea sa sneh neodhŕňal, ale valcoval. Autá, aby sa im toľko nekĺzalo, boli vybavené pneumatikami s klincami. K autám patrí ešte jedna zaujímavosť. Všetky majú predhrievače a pri všetkých parkovacích státiach sú zásuvky. Stačí tak v príhodný okamih zapnúť vyhrievanie cez SMS, internet alebo osobne a auto sa vyhreje. Vy potom nasadáte do teplého auta, ktoré je schopné okamžite odísť.

Kým som do Švédska odišiel, vedel som o mojom bývaní len to, že tam nebude vankúš ani perina, tým informácie zo strany školy končili. Po príchode som bol ale milo prekvapený tým, ako to tam vyzeralo. Prvým plusom bolo, že budova mala výťah. Odpadlo teda ťahanie ťažkých kufrov po schodoch. Moja izba mala asi 20 metrov štvorcových aj s kúpeľňou a boli v ňom okrem postele aj polička, stôl a kreslo.



Hlavné ale bolo, že som hneď po príchode mal funkčné internetové pripojenie. Bolo síce len drôtové, ale keďže som to očakával, mal som vlastný bezdrôtový router v kufri. Prekvapilo ma aj množstvo odpadkových košov, ktoré v byte bolo. Každý bol na niečo iné, na papier, plasty, organický odpad, spáliteľný odpad ... Vec bola natoľko komplikovaná, že k nej dodávali návod. Škoda len, že ho môj francúzsky spolubývajúci asi nikdy nečítal a všetko hádzal do organického odpadu. Celý systém tak strácal na účinnosti.

Zaujímavo bolo riešené aj napájanie sporáka. Aby sa nestalo, že by bežal bez dozoru, musel sa pre zapnutie vždy „natiahnuť“ časovač, ktorý sporák po pol hodine vypol. Ak bolo potrebné variť dlhšie, stačilo ho včas natiahnuť druhýkrát.

Upratovanie v spoločných priestoroch bolo zaistené upratovacou službou. O upratovanie v izbách sa ale musel postarať každý sám. Mal som pomerne šťastie na spolubývajúcich, takže v našom byte neporiadok nebol. Práčovňa bola na každom poschodí a zdieľalo ju asi desať ľudí. Okrem práčky bola prítomná aj sušička. Pranie aj so sušením sa dalo stihnúť za hodinu. Bolo to natoľko jednoduché, že som to pochopil aj ja, hoci som predtým nikdy nepral.

Asi dvadsať metrov od budovy internátu bolo malé obchodné centrum a o ďalších päťdesiat metrov ďalej bola zastávka autobusu. V autobuse sa dalo platiť iba platobnou kartou. Na tento fakt som si ale veľmi rýchlo zvykol. Vo Švédsku je totiž kartou možné zaplatiť čokoľvek, dokonca aj kávu v kávovare alebo parkovné na parkovisku. Ceny sú ale o poznanie vyššie.

Švédsko musím odporučiť všetkým, ktorí zatiaľ nevedia, kam sa vydať. Po anglicky tu vie každý a ľudia na severe krajiny sú veľmi priateľskí. Mne osobne táto cesta pomohla aj pri hľadaní práce, pretože každá zahraničná skúsenosť je veľkým plusom.


01 - Modified: 2008-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aluprint chce utŕžiť 410 miliónov
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:08