StoryEditor

Futbalový klub z poľskej dedinky nadchýna svet. Hrajú v ňom aj Slováci

22.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Má iba o niečo viac ako 750 obyvateľov a mužstvo v najvyššej futbalovej súťaži. Takýto nie každodenný úspech dosiahla Termalica Bruk-Bet Niecziecza (po slovensky čítaj Niečieča). O klube sa už hovorí ako o fenoméne, a to nielen športovom.

O jeho postupe do najvyššej futbalovej súťaže v Poľsku písali nielen médiá v krajine nad riekou Visla, ale aj známe a uznávané noviny na celom svete. Ich novinári neverili a tiež sa pýtali, ako je možné, že v takej malej obci sa dá vybudovať profesionálny klub, ktorý sa môže pochváliť takými úspechmi. Nie je to žiadna náhoda ani chvíľkový záblesk. Termalica Bruk-Bet Nieciecza je športový projekt, roky patriaci medzi aktivity Danuty a Krzysztofa Witkowských.

Danuta je prezidentkou klubu. Krzysztof je majiteľom viac ako 30 rokov existujúcej spoločnosti Bruk-Bet, ktorá sa zaoberá výrobou betónových produktov (jedným z nich je pórovitý betón Termalica). Súčasne je sponzorom klubu. Vďaka ich neochvejnej vytrvalosti, obetavosti a dlhodobej politike je dnes Nieciecza súčasťou futbalovej smotánky, medzi ktorou sa pohybuje s istotou. – Nikdy sme na niečo také ani nepomysleli. Na začiatku naše ašpirácie a ambície smerovali k tretej lige. Keď sme sa do nej dostali, pustili sme sa do realizácie ďalších cieľov – spomína Krzysztof Witkowski.

S futbalom vo svojej rodnej Niecieczy bol spojený odjakživa. Je to pre neho prejav hlboko zakoreneného lokálpatriotizmu. Vďaka rodine Witkowských je v tejto obci pri Tarnowe škola, divadlo, ako aj pekná divadelná sála s 5D kinom. Pri všetkom sa myslelo na obyvateľov. – Chcel som dokázať, že aj v takej malej obci je možné uskutočniť veľké veci – uviedol Witkowski v mnohých rozhovoroch.


 

Termalica Bruk-Bet získava čoraz väčšie uznanie a čoraz viac fanúšikov. Tí nechýbajú ani na Slovensku. Patrí k nim aj známy a uznávaný tréner Dušan Radolský. S populárnymi „slonmi“ pracoval už dva razy. O svojej práci vždy hovoril s rešpektom. Termalicu Bruk-Bet hodnotil ako klub s veľmi dobrou organizáciou. Obetavosť Witkowských vysoko vyzdvihoval.

Nebol jediným Slovákom v Termalici. V tomto klube stále pôsobí Dalibor Pleva (od roku 2011), Pavol Stano či Martin Juhar. Sú to futbalisti, ktorí v minulosti hrali v slovenskej najvyššej súťaži. – Termalica Bruk-Bet je klubom, ktorý sa vyvíja, je veľmi dobre organizovaný – hovorí Pleva.


Andrzej Mizera, hovorca Termalica Bruk-Bet Nieciecza

01 - Modified: 2007-11-14 15:08:00 - Feat.: 0 - Title: Európsky telekomunikačný trh čaká reforma
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:15