StoryEditor

7 tipov na najlepšie zážitky na hradoch a zámkoch

14.07.2014, 00:00
Prehľad najzaujímavejších akcií pre deti aj dospelých na hradoch a zámkoch. Zažijete súboje, barokovú noc, prehliadky s upírmi i muzikál s Elánom.

Viete, že na Oravskom Podzámku vás pozvú Templári do výpravy a na Červenom Kameni zažijete barokovú noc? Počuli ste, že v kaštieli Strážky pripravujú galerijnú stanovačku a na Spišskom hrade super koncerty? Desiatkami akcií pre deti i väčších návštevníkov sú obsypané hrady a zámky po celom Slovensku. A my sme pre vás vybrali niekoľko z tých najzaujímavejších pamiatok.
 

 


Trenčiansky hrad
Významné osobnosti dejín: s hradom sa spája najmä veľmož Matúš Čák Trenčiansky, ktorý z neho urobil svoj sídelný hrad a centrum rozsiahlych dŕžav „Matúšovej zeme“ (Terra Mathei). Veľmož bol v tom čase najmocnejší uhorský magnát, ovládol takmer celé dnešné Slovensko a značnú časť Zadunajska, patrilo mu okolo 50 hradov a niekoľko žúp.

Letné akcie:
Čo: Trenčianske hradné slávnosti – 21. ročník: divadlo, tanec, historická hudba a jarmoky, umeleckí remeselníci, šermiarske súboje. Deti si môžu vyskúšať odvahu a šikovnosť v starodávnych hrách a súťažiach (streľba z luku, kuše a rôznych palných zbraní). Bude aj možnosť jazdiť na koňoch.
Kedy: 2. – 3. 8.

Čo: dobový tábor na nádvorí a vystúpenie sokoliarov
Kedy: júl – august, každý deň okrem pondelkov, v čase 10.00 – 17.00 h v týchto intervaloch: 10.15, 12.15, 14.15, 16.15
Vstupné: (malý okruh) dospelí 3,60 eura, deti od 6 rokov, študenti a seniori 2,10 eura, rodinná vstupenka 8,30 – 11 eur (veľký okruh 5,10 eura/3,10 eura/11,80 až 15,50 eura)

Zámok Bojnice
Významné osobnosti dejín: hrad patril veľmožovi Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, po ňom sa tam vystriedali šľachtické rody Gilethovcov, Leustachovcov, Noffryovcov, neskôr ho kráľ Matej Korvín daroval synovi Jánovi. Potom ho dostali Turzovci a Pálfiovci. V 19. storočí ho prestaval podľa francúzskych zámkov posledný šľachtický majiteľ gróf Ján František Pálfi.

Letné akcie:
Čo: Supernoc na zámku: Špeciálne nočné prehliadky s rozprávaním o osudoch bojnického panstva v muzikálovom spracovaní. Príbeh s hudbou Róberta Mankoveckého predstaví spevácky zbor sv. Martina v Bojniciach, pričom bývalá historická postava kastelán Póky sa predvedie v miestnostiach a na chodbách hradu, ktorý ovládal.
Kedy: 7. – 10. 8.  od 18.00 do 22.00 h

Čo: Rytierske dni: výchovno-vzdelávacie a zábavné podujatie pre deti a školské skupiny. Príbehy z dejín Bojnického zámku oživia rytierov a ich výchovu k životným hodnotám a stavovským cnostiam.
Kedy: 25. – 28. 9.
Vstupné: dospelí 10 eur, deti do 18 rokov 7 eur


Hrad Beckov
Významné osobnosti dejín: s hradom sa spája Matúš Čák Trenčiansky, ale najvýznamnejšie obdobie zažil pod vedením šľachtica poľského pôvodu Stibora zo Stiboríc, vplyvného kráľovského poradcu. Hrad sa spája aj s menami politika a spisovateľa Alojza Medňanského, buditeľa Jozefa Miloslava Hurbana, lekára Jána Ambra, geológa Dionýza Štúra či maliara Ladislava Medňanského.

Letné akcie:
Čo: Beckovské letné slávnosti. Stredoveký život na Beckovskom hrade: Kompánia trnavských žoldnierov si na hrade rozloží stanový tábor, bude sa konať dobová kuchyňa spojená s ochutnávkami tradičných stredovekých jedál, so stredovekými remeslami – kde sa budú môcť zoznámiť s výrobou lukostreleckých šípov, karetkovaním, lucetami a textilnými remeslami. Súčasťou programu budú aj ukážky dobových chladných zbraní. Na hrade bude k dispozícii lukostrelec, ktorý vás priučí, ako trafiť stred terča. Program spestria aj hradní sokoliari. Dravé vtáky a 4 letové ukážky počas dňa prispejú k dôstojnej feudálnej atmosfére Beckovského hradu. Podujatie sa koná v duchu 600. výročia úmrtia vojvodu Stibora zo Stiboríc.
Kedy: 19. – 20. 7.
Vstupné: (cez týždeň) dospelí 3,30 eura, študenti, seniori 2,20 eura, deti 6 – 15 rokov 1,50 eura (cez víkend 4,40 eura/3 eurá/2 eurá)

Hrad Strečno
Významné osobnosti dejín: na hrade v 17. storočí žila – aj tam zomrela – jedna z najznámejších uhorských šľachtičien Žofia Bosniaková, po smrti uctievaná ako svätica pre nezištnú a obetavú prácu v prospech chudobných. Jej ostatky sa uchovali neporušené do 21. storočia, keď ich duševne chorý muž podpálil. Zreštaurované pozostatky Žofie sú uložené na hrade.

Letné akcie:
Čo: Nočné prehliadky: letné Piatkové divaDlo na hrade – Le.Pi.Dlo – Štúdio pantomímy Kasprzyk z Liptovského Mikuláša ponúkne pantomímu v stredovekom štýle, špeciálne cvičené kone, šaša-žongléra a ohňovú ženu. Divadlo Kapor na scéne zo Žiliny prinesie na hlavné nádvorie komediálno-improvizačné spracovanie Shakespearovej tragédie Hamlet, ktorého súčasťou sa stanú aj diváci, zázračné lieky príde otestovať stredoveký lekárnik. V kaplnke sa budú hrať stredoveké melódie, pri priaznivom počasí sa bude pozorovať nočná obloha. Počas nočnej prehliadky bude sprístupnená aj stredoveká dedina Paseka.
Predstavenia: Štúdio pantomímy Kasprzyk: Súboj o princezninu ruku (rytieri na špeciálnych cvičených koňoch). Stredoveké pravidlá slušného správania (a ukážky, ako sa kedysi správali muži k ženám, deti k starcom, šašovia ku kráľom). Katov deň – katova svadba. Šašo a jeho žonglérska šou (žonglérske umenie, ktoré zabávalo a dotváralo atmosféru na hradoch zámkoch či trhoch). Valibuk a Traja zhavranelí bratia.
Kedy: 18. 7., 1. 8. a 15. 8. o 20.00 – 23.00 h
Vstupné: dospelí 4 eurá, deti 6 – 15 rokov, seniori, študenti 2,50 eura, rodinná vstupenka do 2 detí 11 eur
 

Hrad Modrý kameň
Významné osobnosti dejín: s hradom sa spája meno rodu Balašovcov, do ktorého patril aj významný uhorský renesančný básnik Valentín Balaša. V 19. storočí sa majiteľom hradu stal haličský gróf Forgáč a po ňom gróf Károlyi, ktorého dcéra Gabriela Almášiová tu prebývala do roku 1923.

Letné akcie:
Čo: Nočné prehliadky v múzeu bábkarských kultúr a hračiek: tradičné podujatie s animáciami v expozíciách. Účastníci budú mať možnosť vyskúšať si tvorbu a vodenie divadelných bábok, zúčastniť sa na predstavení Divadla z domčeka s rozprávkou Kráľ Drozdia brada či vypočuť si stredovekú hudbu Horana a ďalšie.
Kedy: 19. 7. a 23. 8.
Vstupné: dospelí 5,40 eura, deti, seniori, študenti 2,70 eura (podzemné chodby samostatne: dospelí 0,80 eura, zľavnené 0,40 eura, bašta: dospelí 0,40, zľavnené 0,20 eura)

 

Kaštieľ Strážky
Významné osobnosti dejín: renesančný kaštieľ vybudoval v 16. storočí Gregor Horváth-Stansith a založil latinskú humanistickú školu pre deti spišských šľachticov a s veľkými nákladmi vybudoval aj knižnicu, ktorá v tom čase patrila k najlepšie vybaveným v Uhorsku. V 19. storočí tu býval barón Eduard Medňanský, ktorý sem priviedol z Beckova syna Ladislava, z ktorého sa neskôr stal maliar európskeho formátu.

Letné akcie:
Čo: Výlet do krajiny – galerijná „stanovačka“ – sprievodné podujatie inšpirované výstavou diel Ladislava Medňanského Dve krajiny. Obraz Slovenska: 19. storočie verzus súčasnosť. Trojdňový výlet do prírodnej a mestskej krajiny (Strážky, Kežmarok, Spišská Belá) vrátane návštevy Tatraľanu, amfiteátra, filmového predstavenia, opekačky, pikniku v parku.
Kedy: 1. – 3. 8., začiatok v piatok o 16.00 h
Vstupné: dospelí 25 eur, študenti 20 eur

Kaštieľ Svätý Anton
Významné osobnosti dejín:  s týmto barokovo-klasicistickým kaštieľom sa spájajú najmä mená významých európskych architektov a umelcov, ako boli Giulio Ferrari, Ján Entzenhofer, Anton Schmidt a Dionýz Stanetti, ktorí sa podieľali na jeho výzdobe a prestavbách. Objekt je príkladom stavebného boomu uhorskej vojenskej aristokracie, ktorá bola oddaná Habsburgovcom. Jedným z majiteľov kaštieľa bol neskôr aj význaný gróf Andrej Koháry.

Letné akcie:
Čo: Festival peknej hudby 2014: Španielske romance v podaní Evy Hornyakovej (soprán) a Miriam Rodrigues-Brüllovej (gitara)
Kedy: 26. júla, 11.00 h

Čo: Leto s Paradájz Pikčr, Do ružova – premiéra nového divadelného predstavenia na nádvorí kaštieľa
Kedy: 25. 7. , 1. a  29. 8.

Čo: Dni sv. Huberta, celoslovenské poľovnícke slávnosti, ME juniorov vo vábení jeleňov, vo vábení ostatnej zveri, súťaž o poľovnícky nôž roka, poľovnícky šperk roka, súťaž v streľbe z historických zbraní, v streľbe z kuší na terč i „na vtáka“, humorné súťaže poľovníckych 5F, o najdlhšiu a najkrajšiu bradu, v hádzaní flinty do žita, atraktívny rybolov, Hubertova jazda, módne prehliadky, ukážky sokoliarskeho výcviku, poľovníckej kynológie, vystúpenia hudobných a tanečných skupín, poľovnícka zábava, estráda, ukážky prác remeselníkov, predaj poľovníckych potrieb
Kedy: 6. a 7. 9.
Vstupné: (malý okruh múzea) dospelí: 5 eur, deti 6 –18 r., dôchodcovia: 2,50 eura, deti do 6 r.: 0,50 eura (veľký okruh: 7 eur, 3,50 eura, 0,50 eura).

 

 


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému Hrady a zámky

- 20 najvýznamnejších slovenských hradov, zámkov a kaštieľov plus tipy na ich akcie
- Kedy sa podujatia konajú a koľko stojí vstupné
- Kto okrem štátu vlastní naše pamiatky a ako sa o ne stará
- Ktoré pozoruhodnoti sa renovujú


Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Všetky tipy na hrady a zámky nájdete tu.


Sledujte nás aj na Twitteri. A budete mať stále čerstvé informácie o práve, realitách, spotrebiteľoch či dovolenkách. @HNPoradna

01 - Modified: 2006-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti 2. 8. 2006
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:58