Flickr.com
StoryEditor

Mesto prežilo Rimanov, Byzantíncov aj turecké kmene. Teraz musí ustúpiť gigantickej priehrade

20.11.2017, 09:03
Autor:
ČTKČTK
Rieka Tigris sa lenivo vinie medzi antickými ruinami a minaretmi Hasankeyfu.

Je to malé turecké mestečko, lokalita je stará najmenej 10 tisíc rokov, píše agentúra AFP. 

Dôvod? Gigantická priehrada s vodnou elektrárňou Ilisu. Akonáhle ju dokončia, vymaže mesto z mapy. Zmiznú antické ruiny, kamenné mosty aj minarety.

Turecká vláda zdôrazňuje, že tento projekt zabezpečí energiu a zavlažovanie, ktoré je nevyhnutné pre rozvoj juhovýchodu, kde žijú prevažne Kurdi.

Túto oblasť Ankara dlhé roky zanedbávala. Historické pamiatky prežili iba vďaka ich presunu. Avšak, pre množstvo ľudí je zaplavenie ich mesta katastrofou.

"Budeme bojovať, pokiaľ budeme vládať, aby sme zabránili zničeniu krásy a histórie tohto mesta," vyhlasuje miestny obchodník Mehmet Emin Aydin.

Práce na priehrade sú takmer na konci a návrat späť už neprichádza do úvahy, tvrdí Arif Ayhan z miestneho Združenia pre obchod a turistiku. "Mohli aspoň trošku načúvať obyvateľom, no oni ich ignorovali. Tunajší ľudí cítia, že ich obišli. Sme obeťami tohto projektu," dodáva. 

Priehrada je takmer dokončená a 31. decembra ju začnú napĺňať. Vznikne tak umelé jazero, ktoré pohltí Hasankeyf.

Už v máji pri rozsiahlej operácii premiestnili mauzóleum Zeynela Beya, ktoré postavili v 15. storočí na počesť popredného predstaviteľa Akkojunluskej ríše, ktorá sa rozprestierala vo východnej Anatolii. Preprava stavby do dva kilometre vzdieleného mesta trvala päť hodín. 

Desiatka ďalších pamiatok príde na rad do konca roku a úrady dúfajú, že sa tento "archeologický park" stane veľkou turistickou atrakciou. 

Premiestnenie hrobky Zeynela Beya len zvýšilo znepokojenie tých, ktorí tureckej vláde vyčítajú, že sa nestará o historické dedičstvo. Podľa európskej federácie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra bola táto operácia zrealizovaná bez dostatočnej konzultácie s miestnymi komunitami a bez konzultácie s expertmi.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:04