0,4 metra štvorcového.Reuters
StoryEditor

Paríž prichádza o svoj romantický image. Čínski turisti sú terčami organizovaných gangov

10.11.2017, 07:14
Autor:
ČTkČTk
Paríž je jedno z turisticky najatraktívnejších miest svet, no najnovšie je to nebezpečná destinácia pre bohatých čínskych turistov.

Tí sa čoraz častejšie stávajú obeťami lúpežných prepadnutí. Podľa agentúry AFP to došlo až tak ďaleko, že čínske veľvyslanectvo nabáda svojich krajanov k maximálnej obozretnosti.

Turisti sú obvešaní taškami s drahým luxusným tovarom. Nakúpili za horibilné sumy a teraz sa stávajú terčami organizovaných gangov na motorkách. Zlodeji zistili, že bohatí Číňania sú pre nich ľahkou korisťou.

Zatiaľ najdrsnejšie bolo prepadnutie z minulého týždňa. Lupiči použili dokonca slzný granát, aby obrali dezorientovaných turistov na parkovisku pred hotelom v Paríži. 

Ozvala sa aj čínska ambasáda, ktorá vyzvala francúzske úradu k dôkladnému vyšetreniu udalosti. 

"Varujeme ich, že Paríž je nebezpečným mestom," povedal agentúre AFP turistický sprievodca Léon Chen. Dve jeho skupiny okradli neznámy páchatelia v obchodnom dome s luxusným oblečením Galerie Lafayette.

Turistom zmizla taška, na ktorú nedávali pozor. Stalo sa to v krátkom okamihu a nikto si nič nevšimol.

Na tento negatívny fenomén si sťažujú aj majitelia cestovných kancelárií, ktoré sa zameriavajú na čínsku klientelu. Podľa Jeana-Francoisa Zhou cudzincov láka predstava romantického mesta, no o tento svoj image Paríž definitívne prichádza.

Niektoré hotely sa snažia ochrániť svojich hostí. Blokujú prístupové cesty a preventívne privolávajú policajnú hliadku. Robia tak vždy, keď čakajú väčšiu skupinku čínskych turistov. 

Už sa ale stalo, že cudzincov okradli aj falošní policajti. 

Číňania v zahraničí utrácajú najviac zo všetkých národností. Vlani dokonca predbehli aj Američanov. Paríž bol doteraz ich obľúbenou destináciou, no mesto stráca svoj lesk. 

Je to aj kvôli islamistickým útokom. Minulý rok klesol počet čínskych turistov vo Francúzsku približne o 23 percent. 

Francúzsko chce prilákať do krajiny do roku 2020 sto miliónov turistov ročne, vrátane piatich miliónov Číňanov. Ak to chcú dosiahnuť, bezpečnosť musí byť na prvom mieste.

Tento rok polícia posilnila bezpečnosť na vlakových staniciach, letiskách aj na festivaloch. 

Zároveň prijali opatrenia pre turistov, ktorí sa stávajú obeťami trestných činov. Formuláre so sťažnosťami preložili do 8 jazykov, vrátane čínštiny.

Opatrenia prijímajú aj veľké obchodné domy. Uľahčujú platenie pomocou bankových kariet alebo inteligentných telefónov. Číňania pritom technológie vo veľkom využívajú. Cudzincov vyzývajú, aby mali pri sebe iba minimálne množstvo hotovosti.

01 - Modified: 2017-11-01 16:18:38 - Feat.: 0 - Title: Ako doma a pritom v Paríži. Slávny obchodný dom otvoril špeciálnu časť pre čínskych turistov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:52