StoryEditor

Že sa Saudská Arábia otvára turistom? Neverím, toto počúvame už desať rokov, hovorí cestovateľka

06.11.2017, 14:45
Pred pár dňami oznámila Saudská Arábia, že začne vydávať turistické víza.

Oznámil to princ Sultán bin Salmán, ktorý vedie komisiu pre cestovný ruch a národné dedičstvo. Kráľovstvo doteraz vydávalo povolenia na vstup len pútnikom do Mekky, ale nie turistom.

Do krajiny sa dalo dostať aj s pomocou záruky miestneho príbuzného, ​​firmy alebo inej uznávanej organizácie.

Skúsená cestovateľka a sprievodkyňa CK Bubo Adela Kamenárová je zatiaľ k týmto informáciám zdržanlivá: "Je ťažké tejto správe uveriť. Saudská Arábia je rozhodne krajinou, ktorú by sme všetci chceli vidieť. Neviem si predstaviť, že raz to bude dovolenková destinácia"

"Nemoslimovia majú do Mekky zákaz vstupu"

Napriek informáciám, ktoré prebehli svetovými médiami, na konzulátoch sa nič zásadné nemení. "Žiaden držiteľ slovenského alebo iného zahraničného pasu turistické víza do Saudskej Arábie nedostal."

Získať povolenie na vstup do krajiny je veľmi zložité. Ak ich aj človek dostane, podľa Kamenárovej musí dodržiavať striktné pravidlá. Ženy musia chodiť zahalené a musia mať pri sebe muža.

Zabudnite aj na to, že si pozriete Mekku: "Nie je to možné. Žiaľ, nemoslimovia majú do Mekky zákaz vstupu. Je to najposvätnejšie miesto, kam sa nedá dostať."

Najkonzervatívnejšia krajina sveta

Okrem vydávania turistických víz majú v Saudskej Arábii aj ďalšie megalomanské plány. Chceli by vybudovať luxusné kúpeľné centrum na ostrovoch v Červenom mori. "Bohatá arabská klientela sa rada obklopuje luxusom. Je možné, že si turistické centrá vybudujú iba sami pre seba a dovolenkovať tu budú iba moslimovia."

Sprievodkyňa Bubo pripomína, že Saudská Arábia je zrejme najkonzervatívnejšou krajinou sveta a preto od nej nemožno očakávať veľké otváranie sa svetu. Určite sa z tejto časti sveta nestane nový Dubaj. 

Saudi okrem toho ohlásili aj plány na budovanie futuristického "mega mesta" NEOM, ktoré má byť ekologické a nezávislé od ropy: "Ale vybudujú ho z peňazí, ktoré zarobili na rope," s úsmevom hodnotí Kamenárová.

Podľa nej ide o výsledok veľkej rivality s Dubajom, ktorý bude čoskoro hostiť EXPO a chce sa tam chváliť veľkými ekoprojektmi. "Je to veľká paralela. Sú to susedia, maličký štát oproti megaštátu Saudská Arábia. Bohatí Arabi milujú luxus a obklopujú sa mega projektami a toto bude jeden z nich."

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:32