StoryEditor

Vymysleli si žalúdočné problémy a žiadali vysoké odškodné. Britských podvodníkov poslal súd do väzenia

18.10.2017, 08:54
Autor:
ČTKČTK
Britská vláda bojuje proti turistom - podvodníkom. Prvého poslal súd do väzenia.

Vo Veľkej Británii sa rozmohol zvláštny fenomén. Čoraz viac turistov sa uchyľuje k podvodom. Podvodníci predstierali, že mali počas dovolenky v Španielsku žalúdočné problémy a teraz žiadajú vysoké odškodné. 

Súd v Liverpoole v prelomovom rozsudku poslal pár turistov do väzenia na deväť a 15 mesiacov. Na sociálnych sieťach sa najskôr chválili pohodovou dovolenkou na Mallorke, ale potom si to rozmysleli a od cestovnej kancelárie požiadovali 20 tisíc libier odškodné ako kompenzáciu za údajne žalúdočné problémy. Išlo o dovolenky v rokoch 2015 a 2016. 

Počet týchto prípadov vzrástol od roku 2013 o 500 percent, napísal denník The Guardian. Podľa asociácie britských cestovných kancelárií to už španielskych hoteliérov stálo milióny liber. Tieto kauzy údajne poškodzujú dobré meno Britov v zahraničí. Minister zahraničia Boris Johnson pred časom vyhlásil, že jeho krajania majú pravdepodobne "najcitlivejší zažívací systém" na svete.

Dvojica odsúdených po dovolenke v roku 2015 napísala na sociálnu sieť, že sú "späť doma po dvoch týždňoch slnenia, smiechu a zábavy a že prázdiny boli skvelé." O rok na to sa pochválili fantastickou dovolenkou. O pár mesiacov už ale kontaktovali svojim právnikov a žiadali od cestovnej kancelárie Thomas Cook odškodnenie za skazené prázdniny. 

Sudca vo verdikte uviedol, že tvrdenia boli falošné od začiatku až do konca. Zároveň varoval tých, ktorí by sa chceli pokúsiť o niečo podobné, že rovnako skončia vo väzení. Hovorca Thomas Cook povedal, že rozsudok poukazuje, že ide o vážny problém a že už bolo načase ochrániť poctivých klientov pred menšinou, ktorá sa snaží zneužívať systém.

Vláda v Londýne minulý týždeň vyzvala cestovné kancelárie, aby predložili všetky dôkazy, ktoré majú a spoločne sa pokúsili zabrániť podobným podvodom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:05