Facebook
StoryEditor

Aj vzdelaní a slušní Slováci sa dokážu zmeniť na protivných ľudí, hovorí Holanďan Feike

25.08.2017, 12:00
Autor:
ipip
„Pred mojím odchodom na pohovor na Slovensko, som si vzal do ruky atlas, aby som mal lepšiu predstavu o tom, kam idem,“ spomína Holanďan Feike Dik.

Pohovor dopadol dobre, nastúpil do medzinárodnej organizácie a po pár rokoch zmenil zamestnanie na súčasnú pozíciu pre spoločnosť Knauf, ktorá pôsobí v oblasti stavebného priemyslu. V profesijnej oblasti je zodpovedný za rozvoj biznisu v rámci celej strednej a východnej Európy. „Rozhodnutie prísť na Slovensko som spravil pred 8 rokmi a dodnes neľutujem,“ hovorí jedným dychom.

Bratislava je ideálne mesto

„Je kombináciou bezpečnosti, prístupu k okolitému svetu a rôznych služieb, na druhej strane,  systém, ktorý tu vládne nie je preplánovaný, ani nadmerne organizovaný a regulovaný, aspoň nie ako u nás,“ hovorí Holanďan Feike.

„Nie som typ, ktorý zapustí korene na jednom mieste. Vyrastal som a žil na rôznych miestach a preto viem porovnať a následne oceniť túto rozmanitosť“. Hlavné mesto považuje za priateľské a bezpečné, dosť veľké na to, aby bolo veľkomestom, na druhej strane dostatočne malé, aby sa ho negatívne nedotkli: komplikovaná premávka, neosobný zmätok či špina a neporiadok, spôsobený preľudnením mnohých metropol.

„Čo sa týka služieb, po tie roky, čo tu žijem, som zaznamenal, že ich kvalita sa výrazne zlepšuje. Čoraz viac spotrebiteľov požaduje kvalitu primeranú k cenám a stáva sa to samozrejmosťou. Napriek tomu je tu stále čo zlepšovať,“ upozorňuje.

Niektoré reštaurácie a centrá podľa neho majú nastavené ceny neprimerane vzhľadom na priemernú úroveň príjmu obyvateľov na Slovensku. Krajinu má do určitej miery precestovanú, nie všetky miesta sú však podľa neho také úžasné, aj keď väčšina je.

Pozná aj také, ktoré mu doslova vzali dych, ako je Levoča či Banská Štiavnica. „Sú takpovediac nedotknuté a nie je tam tak veľa cudzincov a turistov ako v Bratislave. Osobitná kapitola sú pre mňa Kysuce a ich dedinky, z ktorých mnohé dobré poznám a zbožňujem ich“.

Prírodu Slovenska si nevedel Feike vynachváliť. Podľa neho je úžasná, priam fantastická, a práve preto by asi bolo lepšie, keby nebola poznačená davmi turistov, ktoré by mohli byť pre ňu devastačné. Na druhej strane z celkového pohľadu je vraj objavovanie Slovenska  prínosné aj z hľadiska príjmov pre domácich.

Jedlo? Môže byť lahôdka alebo horor

Medzi jeho najobľúbenejšie jedlá patria aj tie z našej kuchyne, špeciálne šúľance a na počudovanie aj bryndzové halušky – ak sú pripravované čerstvé. A čo obľúbené jedlo Slovákov? „Kapustnica závisí od kuchára, môže byť lahôdkou, ale takisto to môže byť aj horor.. takže je to rôzne“.

Zážitky, ktorými tu prešiel, majú tiež svoje svetlé aj tienisté stránky. Na Slovákoch ho zaráža najmä to, „ako sa vysoko vzdelané, slušné osoby dokážu premeniť na protivné osoby s veľkou diskrimináciou napríklad proti Rómom, či iným etnikám,“ hovorí a dodáva: „Majú tendenciu ich hádzať do jedného vreca, na základe generalizácie a predsudkov, ani nie podľa osobnej skúsenosti. A aj keby to bolo na základe vlastnej skúsenosti, tak by to človek nemal prenášať na celú skupinu".

Naopak, za najpríjemnejšie zážitky považuje víkendy so slovenskými priateľmi na horách. „Ponoriť sa do prostredia dediny s dobrou spoločnosťou je výborné, avšak rád sa znova vraciam po niekoľkých dňoch späť do reality života v meste,“ dodáva na záver so smiechom.

01 - Modified: 2017-08-19 07:59:56 - Feat.: 0 - Title: Afričan žijúci na Slovensku hovorí, že je opálený Slovák. A má jednu radu pre všetkých rasistov
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:26