StoryEditor

Pozrite sa, ako dopadli kontroly vodných plôch. V okolí Bratislavy vyhovuje drvivá väčšina

04.08.2017, 14:01
Autor:
ipip
Prinášame vám prehľad toho, ktoré vodné plochy či kúpaliská (ne)mali problémy s výsledkami a rozbormi vody.

V galérii nájdete prehľad prírodných aj bazénových kúpalísk v bratislavskom kraji, ktoré podliehajú kontrolám Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

​ Kvalita prírodných kúpalísk závisí:

  • Od teploty (pri vyšších teplotách dlhšie prežívajú niektoré mikróby, množia sa riasy, príp. sinice)
  • Od množstva kúpajúcich sa (najmä v príbrehových zónach).
  • Od množstva vodného vtáctva.

​Na kvalitu hygieny bazénového kúpaliska vplýva kvalita vody na kúpanie (jej mikrobiologická bezpečnosť, ale aj estetické parametre – priehľadnosť, neprítomnosť plávajúcich nečistôt.).

Voda v bazénoch musí byť recirkulovaná a filtrovaná, u nemineralizovaných vôd i chlórovaná, prípadne v predpísaných intervaloch vymieňaná (napr. v detských bazénoch).

Prírodné plochy alebo kúpaliská?

V bazénových kúpaliskách je prednosťou zväčša stála kvalita vody s chlórovaním, ktoré potláča množenie a prežívanie choroboplodných zárodkov.

"Sú bezpečnejšie z hľadiska možnosti utopenia. Nepríjemná môže byť hustota kúpajúcich sa. Prírodné kúpaliská umožňujú väčší rozptyl rekreantov, najmä vo vodnej ploche.  Kvalita vody môže byť viac premenlivá. Riziko utopenia je podstatne väčšie," hovorí Jindra Holíková, zástupkyňa regionálneho hygienika z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Upozornenie: hromadné kúpanie je určené pre zdravých ľudí s normálnou imunitou, bez zápalových ochorení, s neporušenou pokožkou. Pri chronických ochoreniach, napr. srdcovocievnych, je potrebné o vhodnosti konzultovať ošetrujúceho lekára.

Vodné plochy bez organizovanej rekreácie sú navštevované na vlastné riziko kúpajúcich sa.

01 - Modified: 2023-11-06 11:57:57 - Feat.: - Title: Hanba pre Bratislavu. Verejné toalety hlavného mesta sú jedny z najhorších v Európe, v rebríčku sa umiestnili na nelichotivom mieste 02 - Modified: 2023-09-08 14:34:31 - Feat.: - Title: Prešovský kraj trápi žltačka, v nemocnici leží 33 pacientov 03 - Modified: 2023-07-04 09:20:05 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov 04 - Modified: 2023-06-28 12:25:04 - Feat.: - Title: Nechávate posteľné prádlo aj týždeň neprevlečené? Je na ňom viac baktérií ako na záchodovej doske 05 - Modified: 2023-06-23 09:38:45 - Feat.: - Title: Sezóna otvorená. Toto sú všetky prírodné vodné plochy, kde si toto leto môžeš vychutnať bezpečné kúpanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:40