Rýchlosť, ktorou sa rodia nové developerské projekty, nemožno ignorovať.idnes.cz/Ferdinand Leffler
StoryEditor

Prelomový nápad zo zahraničia. Z opustených tratí zelené oázy

21.06.2017, 17:55
High Line je zazelenená železničná trať v newyorskej štvrti Chelsea-Meatpacking District. História miesta sa dnes delí na tú pred a po zrode High Line.

"Som záhradný architekt a rád čerpám inšpiráciu vo svete. Túlam sa ulicami a všímam si, ako mestá pracujú so zeleňou na verejných priestranstvách. Tento rok som zamieril na newyorský High Line: asi najzábavnejší park sveta. Možno sa časom podobné začnú objavovať aj v pražských štvrtiach," hovorí Ferdinand Leffler.

​Park vznikol v bývalej drsnej priemyselnej štvrti, kde turista nemal čo robiť, píše idnes.cz. Trať slúžila na prepravu nákladu medzi skladmi a priľahlému oceánu. S rozmachom kamiónovej prepravy postupne strácala na význame, až tadiaľ jedného dňa vlak prestal jazdiť úplne a trať spustla.

Väčšina obyvateľov štvrti sa vtedy potešila a hneď sa začalo plánovať, kedy a ako sa škaredé betónové teleso konečne zborí. Práve v tom čase prišli páni David Joshua a Robert Hammond s úplne revolučným nápadom, pretvoriť nevzhľadný, nefunkčný a vyradený pozostatok predchádzajúcej generácie na klenot.

Z kusu betónu vykresali svieži zelený prvok, ktorý sa stal miestom pre stretnutia ľudí z celej planéty. Vtedy, teda v roku 2006, to bola revolučná myšlienka.

High Line nasledoval veľmi vydarený projekt v podobnom duchu - londýnsky Olympic Park. Revolúcia záhradnej architektúry tým smelo odštartovala.

Stromy v miestach tovární

Dnes už sú podobné „zmŕtvychvstania“ štandardným prístupom k záhradnej architektúre a nechýbajú takmer v žiadnej z učebníc alebo publikácii, ktorá sa venuje tejto oblasti. Bežne bývame svedkami rekultivácie mnohých dosluhujúcich priemyselných oblastí, tovární alebo zničených sídlisk.

A aké sú pravidlá? Priemyslom zničená krajina je človekom pretvorená na zeleň. Pri vytváraní parkov sa dodržiavajú pravidlá udržateľného a ekologického rozvoja. Pracuje sa s lokálnymi materiálmi a s rastlinami, ktoré znesú sucho a nepotrebujú pravidelné hnojenie.

Vyberá sa taká zeleň, ktorá sa v danom prostredí cíti dobre, patrí sem. Zeleň a súkromie Príroda je tu prezentovaná nie ako „navoňaná princezná“, o ktorú sa treba starať, ale ako sebestačný článok, ktorý vo svojej celoročnej premenlivosti prechádza aj fázami, ktoré majú k dokonalým parkom naozaj ďaleko.

Vysádzané rastliny a dreviny sa tu ukazujú vo svojej prirodzenej sezónnej premenlivosti. Sami sa potom čudujete, ako je vám v takom parku dobre aj napriek tomu, že je zeleň v zimnom spánku a viditeľné časti rastlín sú zoschnuté a prevažná väčšina drevín opadaná

Dizajn ťaží zo svojej minulosti. Súčasťou konceptu sú obnažené koľaje, železničné podvaly, oceľ, kameň, betón. Drevené chodníky sú v surovej naturálnej podobe, žiadne olejčeky ani oživujúci balzamy, žiadne dofarbovanie.

Zelená oáza

Niekoľkokilometrová zelená oáza vás vedie nad úrovňou okolitých ciest. Po celú dobu ste tu nad vecou, nad New Yorkom, a to akurát tak, aby ste s mestom nestrácali kontakt. Park je vybavený množstvom lavičiek, ktoré v duchu filozofie parku využívate, ako chcete.

Sadnite si, ľahnite, urobte si z nej miesto pre piknik, ako sa vám zapáči. Koncept lineárneho parku je šikovne narušený občasnými visutými mólami či ostrovčekmi, ktoré zachádzajú do okolitej zelene.

Návštevníkom ponúka relatívne súkromie, čo ocenia najmä v letných mesiacoch, kedy je populárna newyorská atrakcia navštevovaná miestnymi aj turistami. Pri mojej návšteve ukazoval teplomer pár stupňov nad nulou, napriek tomu som si v parku užil relatívnu pohodu a pokoj.

Akonáhle sa ukázalo slnko, lavičky a okolie sa zaplnilo oddychujúcimi ľuďmi všetkých generácií, ktorí si sem prišli dať sendvič na obed alebo len tak pobudnúť s priateľmi. Nové dobré adresy Rýchlosť a počet nových developerských projektov, nemožno ignorovať.

Štvrť sa vďaka parku High Line stala vyhľadávaným a veľmi ceneným miestom na bývanie. Okrem rekonštrukcií starých tehlových dokov narazíte napríklad na organický skvost od ikonickej architektky Zahy Hadid.

Nedbalo elegantné poňatie parku High Line budí vášne a som si istý, že konzervatívnejšie povahy krútia hlavou. Ak ste pripravení hodiť za hlavu všetko, čo ste si do tejto chvíle o modernom mestskom parku mysleli, čaká vás nevšedný zážitok.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:57