StoryEditor

Leto vie potrápiť. Do horúčav skúste takéto oblečenie a topánky

20.06.2017, 14:50
Slniečko a vysoké teploty nemusia byť vždy len príjemné. Okrem pekného opálenia nám totiž môžu spôsobiť aj krušné chvíle, ak zvolíme oblečenie či obuv z nekvalitných materiálov.

Letné počasie dokáže poriadne potrápiť. Obzvlášť vo chvíľach, keď človek chce vyzerať chic. Väčšinou to dopadne tak, že sa s vypätím všetkých síl doplazí do práce či na schôdzku s prilepeným tričkom na chrbte. Pritom podľa iDNES stačí viac premýšľať nad tým, ako sa pri vysokých teplotách obliecť.

Naše prehriate telo totiž potrebuje predovšetkým ochladiť. Preto sa do horúcich dní najviac hodí oblečenie, ktoré je vzdušné a chladivé. "Najlepší je hodváb, bavlna alebo ľan. Keď zvolíte telovú bielizeň, budete skvele krytá a nič nebude presvitať. Na umelé materiály zabudnite, "radí štylistka Petra Šestáková.

Príjemné sú aj kombinované materiály, ako napríklad bavlna s polyesterom, ktoré dobre odvádzajú pot, bez toho aby ho v sebe zadržiavali. Tiež oblečenie z bambusových vlákien sa skvele dokáže vysporiadať s nadmerným potením. Býva jemné, ale zároveň má antibakteriálne vlastnosti. Navyše dokáže telo schladiť.

Nanotechnológia pre väčšie pohodlie
Podobné vlastnosti ako bambus má aj tencel. Je veľmi pevný a odolný, dokáže však absorbovať až o polovicu viac vody ako bavlna a navyše ju vstrebáva rovnomernejšie, takže sa lepšie odparuje. 

"Dnes sa vďaka novým technológiám dajú ovplyvniť vlastnosti materiálov. Používa sa napríklad aj nanotechnológia, ktorá dodáva oblečeniu vlastnosti podobné funkčnej bielizni, "hovorí módna návrhárka Mirka Talavašková. Stávka na istotu je podľa nej prírodný materiál ako bavlna a ľan alebo ich zmesi.
Sama nosí v horúčave najradšej voľné košele, sukne a nohavice. "Nedávno som sa vrátila zo Saudskej Arábie, kde som chodila práve v košeľových šatách z ľahkej polyesterovej látky. Napriek suchej látke sa dali horúčavy krásne zvládnuť, "hovorí dizajnérka a dodáva, že je vždy dobré brať do úvahy aj vlhkosť vzduchu, ktorá je na mieste, v ktorom sa aktuálne nachádzate.

Niekedy mám na kratšie cesty len dve rovnaké košele, aby som sa mohla prezliekať a nikto nič nepoznal, "prezrádza dizajnérka trik, ako pôsobiť stále upravene.

Aj Petra Šestáková nedá dopustiť na voľný strih. "Ja sama preferujem hodváb a z neho ušité šaty, ktoré sú takmer priesvitné. Pocit, keď mám na sebe minimum vrstvy materiálu mi robí dobre, "hovorí stylistka.

Raz a dosť
Popri strihu by sme si mali dávať pozor aj na výber farieb a vzorov. Na niektorých materiáloch je sebemenšie prepotenie veľmi zreteľné. Jedná sa predovšetkým o lesklé materiály.

"Ideálne sú tiež svetlé alebo veľmi tmavé farby a vzorované materiály. Prípadné škvrny od potu sa úplne stratia medzi námorníckymi prúžkami alebo v záplave kvetov. Povinná výbava by mal byť aj dezodorant do kabelky, "radí Mirka Talavašková a dodáva, že je dôležité si oblečenie často meniť. Akonáhle sa človek spotí, daný kúsok by mal okamžite putovať do špinavej bielizne.

Zabúdať by sme nemali ani na vhodnú obuv. Zakazané sú členkové topánky s uzavretou špičkou, rovnako ako turistické topánky či nepriedušné tenisky. Po celom dni nosenia by boli nohy poriadne zaparené. Pokiaľ práve nezliezajú vrcholky hôr, nie je jediný dôvod naše nohy mučiť. Základom je totiž vzduch, aby mohli nohy dýchať.

Skvelé sú sandále s pevnou podrážkou, ktorá zaistí nohe stabilitu a zároveň vzdušnosť. Pre kratšie nosenie sa hodia aj papuče či remienkové topánky. Popri klasických neutrálnych farieb nešliapnete vedľa ani s metalickými či pastelovými odtieňmi. Tie krásne vyniknú predovšetkým na opálenej koži a upravených nohách.

Konopné tenisky
Hitom tohto leta sú espadrilky, jednoduché topánky z plátna a provazovité podrážky. Sú pohodlné, chic a priedušné. Dajú sa skvele kombinovať ako so športovým, tak aj s elegantnejším outfitom. Podobne ako "plátenky", ktoré sú ďalšie nestarnúcou klasikou. Nesklamú v meste, ani pri prechádzke okolo rybníka.
Pozor ale na materiály. Kožu si vyberajte v prípade uzavretých topánok, ako sú napríklad balerínky či mokasíny. Pri otvorenej obuvi sa zase nemusíte báť ani syntetických materiálov. Zabúdať by ste nemali ani na ošetrovanie obuvi antibakteriálnymi prípravkami.

"Ľudia všeobecne podceňujú impregnovanie obuvi, predovšetkým pri svetlých odtieňoch. Pritom impregnácia nielen, že minimalizuje prenikanie vlhka do obuvi, ale tiež zvyšuje odolnosť voči nečistotám, "upozorňuje Hana Marcaniková, brand manažérka firmy Baťa.

Ak si nedokážete predstaviť leto bez tenisiek, dajte prednosť tým z prírodných materiálov. Napríklad z konope, ktoré je pevné, priedušné a zároveň i antiseptické. "Konopná látka je v mnohom lepšia ako bavlna. Konope má až štyrikrát väčšiu výťažnosť vlákna na jednotku plochy a tiež sa dá pestovať v našich klimatických podmienkach, "vyjadril sa Tomáš Rohál, zakladateľ značky Bohempia pre magazín g.cz.

01 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Po katastrofe stoja pred ďalšou. Ovocinári zabojujú o prežitie, skorá jar a mrazy ohrozujú budúcu úrodu 05 - Modified: 2024-02-10 10:57:00 - Feat.: - Title: V sobotu bude na celom Slovensku mimoriadne teplo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:09