StoryEditor

Zarábal desaťtisíce eur ročne a žil v obrovskej vile. Teraz je šťastný v minidomčeku

03.06.2017, 00:01
Profesionálny šport, tučná výplatná páska a zodpovedajúci životný štýl. Taký bol aj štyridsaťštyriročný americký snowboardista a fotograf Mike Basich.

Zarábal 170-tisíc eur ročne a vracal sa do vily veľkej 400 metrov štvorcových. Dnes žije v miniatúrnom domčeku, ktorý si vlastnoručne postavil. Prevzaté z časopisu DŘEVO&stavby:

Keď Basichova kariéra doznela, premýšľal ako ďalej. Hlavou mu bežali úvahy o tom, čo vlastne k životu potrebuje, alebo lepšie, kde je podstata jeho samotného. Chcel zistiť, či dokáže robiť veci inak, a či ho namiesto prenasledovania lyžiarskych areálov naplní život viac pri zemi. Dom s piatimi spálňami predal a kúpil "pozemok" o sto šesťdesiatich tisícoch metroch štvorcových vysoko v horách.

"Nemá cenu čakať na správny čas," spomína Mike. "Vždy to bude ťažké vzdať sa takých samozrejmostí, ako je teplá voda z kohútika. Ale vrátilo sa mi to. Všetky nasledujúce zážitky považujem za ten najlepší darček v živote. Bola to a stále je veľká radosť. A práve tá robí môj život jednoduchším."

​Dom, založený na žulovom balvane, si Mike postavil vlastnými rukami z materiálu, ktorý bol v mieste dostupný - kameňa a borovice douglasky. Stavebnú parcelu si k tomu vybral ďaleko od ciest a všetky stavebné postupy sa musel naučiť.

Ale ako teraz hovorí: "Vďaka tomu mám bližší vzťah k veciam, ktoré používam, a uvedomujem si oveľa viac súvislosti. Len vyskladať kamenné steny mi zabralo dva a pol roka. Ale páčilo sa mi nechať materiál utvárať môj domov, čakať, čo z predstáv sa nakoniec zhmotní. Naplniť vonkajšiu vaňu alebo len obyčajné čistenie zubov je teraz vlastne rituál, pretože získať vodu v zime zo snehu zaberie dosť času. Energiu mi síce dodávajú solárne panely, ale aj tak vnímam úplne inak denný a nočný rytmus a vlastne celú tú úžasnú prácu slnka."

Obytná plocha dvadsať metrov štvorcových má tvar päťuholníka a riadi sa zlatým rezom (pomer o hodnote približne 1,618. Ide o ideálnu proporciu medzi rôznymi dĺžkami).

Harmonické proporcie aj dizajnové detaily do neho priviedli nebeský pohyb slnka spôsobom, ktorý možno nazvať intímnym. V deň Mikovho narodenia sa totiž svetlo a tieň stretnú tak, že zasiahnu samotný stred jeho vesmíru.

S hviezdami chodí spať a vstáva so slnkom. Štvrtinu Mikovho domu totiž zaberajú veľké, sklenené okná otočené na juh. Čo nestihne vyhriať slnko, doženú kachle na drevo a naakumulované kamene. Vonkajšiu vaňu pri schodisku vyhrieva energia zo solárnych panelov a kompostovací záchod je mimo domu, zato s výhľadom na zrejme najväčší dvor na svete.

V zime je dom prístupný na snežniciach, skútri s motorom na rastlinný olej alebo pomocou ručne postavenej lanovky s balvanmi ako protizávažie. "Vždy som mal silný vzťah k horám, ale až teraz ho naozaj bytostne prežívam. Vlastne môžem povedať, že som vďaka domu postavil sám seba. "

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:03