Pálffyho palác v centre Bratislavy mnohokrát prestavovali. Dnešnú barokovú podobu dostala budova v 18. storočí, keď sa do prestavby pustil gróf Pálffy. Prízemie však nesie stopy kamenných gotických a renesančných múrov a klenieb, takže je zrejmé, že dnešná stavba vznikla spojením hneď niekoľkých budov, informuje iDNES.
Vďaka architektom Iljovi Skočkovi a Martinovi Skočkovi vznikol na prízemí paláca Fach (remeslo), reštaurácia, bar, kaviareň s pekárňou i juice shop zároveň. Ide o veľmi členité zoskupenie nesúrodých priestorov poznačených piatimi storočiami prestavieb a rekonštrukcií.
Pri tej poslednej, v rokoch 2012 až 2016, sa palác premenil na administratívnu budovu, našťastie sa teraz pôvodne uzavretý parter podarilo premeniť na verejný priestor s obchodmi a reštauráciami.
Ale nie na malé, na sebe nezávislé priestory, Fach sa prezentuje ako jediný "celok".
Na spoločnú kuchyňu je napojená kaviareň Bread and Coffee a reštaurácia s vinotékou, na ne nadväzuje bar a juice shop. Každá prevádzka však funguje samostatne a dokonca má aj svoje otváracie hodiny.
Projekt zvíťazil v kategórii Verejný priestor I. v súťaži Interiér roku, ktorej výsledky boli vyhlásené 28. marca 2017, tento rok už v "česko-slovenskej" verzii. Organizátorom podujatia je Inštitút bytového dizajnu.
Srdce tvorí nádvorie
"Srdce" Fachu predstavuje predovšetkým zastrešené nádvorie, do ktorého je orientovaná otvorená kuchyňa, reštaurácia a vinotéka. Vďaka vysadeným stromom a jemnej štrkovej podlahe funguje ako celoročne využívaná terasa.
"Najväčšou výzvou pri riešení výtvarnej koncepcie interiéru Fachu bolo hľadanie, respektíve vytvorenie spájajúceho elementu, nejakého spoločného menovateľa všetkých prevádzok, pritom bolo treba v každom dosiahnuť inú atmosféru," vysvetľuje hlavný problém celého projektu architekt Martin Skoček.
Veľmi komplikované bolo vyriešiť členité a nesúrodé priestory s minimálnou možnosťou dispozičných úprav. Prízemiu objektu totiž chýbal palácový charakter, tvorili ho pôvodné hospodárske priestory a stajne, navyše so zachovanými torzo pôvodných gotických a renesančných častí paláca.
Architekti sa preto rozhodli zvoliť ako spoločného menovateľa jednotné farebné a materiálové riešenie. To však znamenalo zahrnúť všetko, podlahy, steny, klenby i strop, v zhodnom povrchu, ktorý by splnil požadované estetická i technické kritériá. Autori preto zvolili stierku pripomínajúcu stredovekú omietku.
K tomu pridali viac či menej solitérne prvky zabudovaného nábytku a mobiliáru. Tie sú v jednotlivých prevádzkach materiálovo, prípadne farebne odlíšené, aby dodali jednotlivým častiam vlastnú tvár. Napríklad juice shop doplnilo bielené drevo, aby vynikla farba ovocia a zeleniny. Kaviareň Bread and coffee zase postavili v prírodnej farbe duba ako charakteristického pozadia pre výrobky domácej pekárne Fache.
V bare a reštaurácii nakoniec zvíťazila patinovaná oceľ. Atypické prvky zabudovaného nábytku a stolov boli doplnené sedacím nábytkom a svietidlami s dôrazom na udržanie celistvosti materiálového a farebného konceptu.
A pretože názov Fach odkazuje na um starých remeselníkov, vznikla požiadavka na odraz tohto názvu aj vo výrazových prostriedkoch interiéru. A tak si architekti zvolili archetyp regálu a dierovanú sololitovú stenu na ukladanie a vešanie "vercajku" ako pripomienku starých remeselníckych dielní. Tento prvok bol použitý predovšetkým v juice bare a v kaviarni Bread and Coffee, v reštaurácii a bare už zostali len regály.