Víťazný projekt v kategórii Súkromný interiér - rekonštrukcia. Autorkami sú architekttky Olga Frydecká a Šárka Martínková Špačková zo štúdia Gens.Archív súťaže Interiér roka
StoryEditor

Najlepšie interiéry roka: Toto vytvorili českí a slovenskí dizajnéri

04.04.2017, 00:01
Kým architektonických súťaží určených stavbám je mnoho, interiéry boli doteraz opomenuté. Zmenila to až súťaž Interiér roka, ktorú organizuje Inštitút bytového dizajnu.

Výsledky druhého ročníka, ktorý premiérovo zahrnul projekty z Českej aj Slovenskej republiky, vyhlásili na záver medzinárodnej konferencie Living Forum 28. marca 2017 v pražskej galérii DOX, informuje iDNES.

To, že mohli v štyroch hlavných kategóriách súťažiť českí aj slovenskí tvorcovia, sa odrazilo aj v počte prihlásených. Celkovo to bolo 127 interiérov, čo je o tretinu viac ako vlani.

O víťazoch v kategóriách Súkromný interiér (novostavba a rekonštrukcia), Verejný interiér I. a II. (Prvá zahŕňa najmä hotely a reštaurácie, druhá obchody, nemocnice či školy a ďalšie) rozhodovala medzinárodná osemnásťčlenná odborná porota, kde popri Čechoch hlasovali aj zástupcovia zo Slovenska, Talianska a Portugalska.

Predsedom poroty bol rovnako ako v prvom ročníku súťaže profesor Jiří Pelcl, úspešný architekt a dizajnér.

V porote zámerne nesedia len architekti, interiéroví dizajnéri a publicisti so zameraním na architektúru a dizajn, ale aj osobnosti z oblasti vizuálnej kultúry (napríklad filmová režisérka a producentka Hana Třeštíková či výtvarníci Ivan Komárek a David Saudek), aby výsledky boli plastickejšie a zohľadňovali aj aspekty využitia farieb či rôznych kreatívnych prvkov.

Práve originály obrazov maliara Ivana Komárka boli tento rok odovzdané ako symbol ocenenia autorom najlepších projektov.

A cieľ súťaže? "Chceme nájsť a verejnosti predstaviť interiéry z rôznych uhlov pohľadu a vybrať také, ktoré dokážu byť bežnej populácii skutočnou inšpiráciou," vysvetľuje Petr Tschakert, riaditeľ Inštitút bytového dizajnu, ktorý je organizátorom celej súťaže.

Kým v minulom ročníku dominovali najmä projekty reštaurácií a škôl, tento rok bol výrazný dôraz kladený na interiéry napríklad informačných centier alebo múzeí

"V minulom ročníku sme veľmi bojovali 'so súkromnými interiérmi v kategórii Novostavba. Bolo vidieť, že tu autori narážajú najmä na zlé developerské projekty, s ktorými sa už často nedá príliš pracovať. Tento rok sa prihlásili architekti s návrhmi, kde sa im podarilo vstúpiť do projektu ešte v okamihu, keď boli reálne zmeny možné. Tomu tiež zodpovedajú výsledky celej súťaže, "upozorňuje Petr Tschakert.

Podľa jeho názoru je potešujúce, že aj v tejto oblasti sa investori začínajú výraznejšie obracať na českých a slovenských dizajnérov so žiadosťou o kreatívne riešenie, moderné technológie i dizajnové solitéry.



menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:54