Pred veľkou presklenou plochou, ktorá ponúka krásny výhľad, použili architekti závesy v smotanovej farbe, na podlahu kravskú kožu.Nora a Jakub
StoryEditor

Štýlová horská chata v Nízkych Tatrách súťaží v Interiéri roka. Architektov pri nej tlačil čas

21.02.2017, 15:25
Autor:
řezřez
Postaviť si zrubovú chatu v Nízkych Tatrách znamená chcieť ju tiež čo najskôr využívať. Lenže drevo pracuje a "sadá" až tri roky, a tak architekti, ktorí navrhovali interiér, museli v projekte počítať až s niekoľkocentimetrovými rezervami.

Horský zrub si majiteľ postavil na krásnom a pokojnom mieste v Nízkych Tatrách, zároveň blízko lyžiarskeho strediska. Stavbu s úžitkovou plochou približne 190 m2 bude využívať nielen on a jeho rodina, ale aj priatelia, chata je totiž určená pre viac osôb, na druhom podlaží nájdete tri spálne, v prvom je umiestnená spálňa majiteľov, píše idnes.cz.

Nadšený milovník lyžovania chcel novopostavený zrub využívať čo najskôr, preto sa s vyriešením interiéru obrátil na architektov Michala Paulišina a Mareka Pavlecha. Tí realizáciu prihlásili do českej súťaže Interiér roka, ktorú organizuje Inštitút bytového dizajnu. Jej uzávierka bola 20. februára 2017. Tento ročník je určený pre Česko aj pre Slovensko.

"Zadaním projektu bolo navrhnúť interiér čerstvo postaveného zrubu. Lenže hrubá zrubová stavba potrebuje dva až tri roky na to, aby sadla, až potom sa osadzujú okná a dvere a zariaďuje interiér. My sme museli použiť plán B čiže navrhnúť všetok nábytok a vstavané prvky tak, aby pre nové drevené konštrukcie ostala rezerva 250 až 300 milimetrov, "objasňujú zásadnú komplikáciu projektu Michal Paulišin a Marek Pavlech, autori návrhu.

Architekti pritom chceli, aby už z návrhu bolo jasné, že nejde o interiér rodinného domu, ale horskej chaty. Prevládajú tu preto jemné prírodné tóny, ktoré dodávajú priestoru na útulnosti.

To je vidieť aj v obývacej izbe, ktorá tvorí dominantnú časť celého zrubu, prechádza totiž cez dve podlažia do otvoreného krovu. Neprehliadnuteľné sú zavesené ľahké svietidlá pripomínajúce gule z pavučín vyrobené na zákazku. Vysoký priestor zaujímavo prepájajú.

Samostatné pohovky a ľahké kreslo, pufy a malé konferenčné stolíky umožňujú variabilné použitie, mobilné kúsky sa ľahko prispôsobia počtu hostí. Pre umocnenie "horskej" atmosféry použili architekti na podlahu namiesto koberca len veľkú kravskú kožu.

A pretože na horách sa nielen športuje, ale aj odpočíva, navrhli architekti do tohto podlažia aj netradičnú knižnicu a hneď vedľa nej kútik na čítanie.

Pred veľkú presklenú plochu, ktorá ponúka výhľad z obývacej časti do krajiny, potom použili závesy v smotanovej farbe, zmäkčujúcej a zjemňujúcej celý interiér.

"Do konceptu sa nám hodil aj stojanový ďalekohľad nielen ako dekorácia, ale aj ako užitočná pomôcka pre pohľady na krásnu tatranskú prírodu a v noci, bez svetelného smogu, aj na sledovanie hviezd," prezrádzajú architekti.

Skrinka pod televízor je atypická, zdobí ju "tetovanie" textom. Nad ňou visí ako dekorácia hlava jeleňa vyrobená z preglejky.

Jedáleň sa vymenila s kuchyňou

Priestor obývacej časti oddeľuje od jedálne a kuchyne obojstranný krb. "Dispozíciu sme mierne upravili, vymenili sme jedáleň s kuchyňou, aby sme pre obe časti získali vhodnejšie polohu. Priestor v úzkom výklenku pre kuchyňu postačí, jedáleň by tu ale bola zbytočne stiesnená, "vysvetľujú autori.

Na novom mieste je navyše jedálenský stôl v blízkosti krbu. Jedáleň je zariadená jednoducho: masívny stôl a pohodlné stoličky pre osem až desať ľudí. Nad stolom visí jednoduchý luster vytvorený pre tento priestor, stačilo použiť len deväť retro žiaroviek. Celú zostavu dopĺňa veľký obraz.

 V tesnej blízkosti jedálenského stola je výklenok pod oknom s lavicou, na ktorej si môžete aj zdriemnuť. Snahou architektov však bolo predovšetkým vytvoriť útulný kút na čítanie.

Kuchyňa v bielej farbe je jednoduchá, s výraznou drevenou nikou. Aj v tomto prípade použili autori "opísanú" zadnú dosku. Kuchyňa obsahuje všetky vstavané kuchynské spotrebiče, vrátane vinotéky a práčky. Zadná stena nad pracovnou kuchynskou doskou s drezom je z kaleného číreho skla, aby vyznelo zrubové drevo na stene. Smrekové drevo vnútri interiéru "tlmí" veľkoformátová dlažba.

Celá vysoká časť kuchynskej linky a horné skrinky visia na predsadenej MDF doske, aby sa majiteľ v budúcnosti vyhol prípadným problémom so sadaním dreva.

Detaily kvôli drevu

"Na prvom podlaží sme navrhovali a realizovali tiež vstupné priestory, WC a súkromnú časť majiteľov, ktorú tvorí spálňa, kúpeľňa a šatňa. V kúpeľniach sme museli obklady aj sanitárne zariadenia upevniť na predsadené steny alebo vymurované priečky. Tie sa zasúvajú do vreciek pod stropom, maskujú tak potrebnú medzeru. Rovnako sme vyriešili dvere a okná, "objasňujú Michal Paulišin a Marek Pavlech.

Na druhom podlaží je kúpeľňa so sprchovacím kútom, dve menšie izby-spálne a jedna väčšia, kam sa zmestili dve dvojlôžka.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:50