StoryEditor

Slovenské módne talenty vystavujú na prestížnom podujatí v Londýne

17.02.2017, 13:00
Autor:
sansan
Mladí slovenskí módni návrhári sa predstavia v Londýne už po štvrtýkrát. Aj tentoraz počas Londýnskeho týždňa módy. International Fashion Showcase otvorilo svoje brány v Somerset House.

 Na toto výnimočné podujatie dostalo pozvánku od British Council opäť aj Slovensko. 

Slovenská inštalácia Memory

V Londýne sa prezentuje 15 krajín. Každá s vlastným konceptom. Slovensko nazvalo ten svoj Memory, teda Pamäť. Je to interaktívna inštalácia postavená na počítačovej projekcii, ktorá umožní objavovať kreatívny proces umelcov prostredníctvom reálnych fragmentov z ich tvorby. Cez ňu sa odhalia myšlienky, inšpirácie a postupy návrhárov. Návštevník tak môže zistiť, čo všetko sa ukrýva za každým odevom, ktorý dizajnér vytvoril.

Každý, kto si Memory pozrie, získa vlastné spomienky na výrobný proces modelov. Tie mu zostanú v pamäti rovnako, ako aj tvorcom.

V Londýne sa predstavia návrhári Jakub Straka, Andrea Pojezdálová, Martin Hrča, Silvia Zrebná, Zuzana Serbák.

Talenty mladých umeleckých duší spojila jedna interaktívna prezentácia, ktorú na mieru vytvorilo profesionálne trio. Je ním vizuálny umelec Ján Šicko, architekt Oliver Kleinert a Jonatan Pastirčák, ktorý zodpovedá za hudbu a zvuk.

 "Bude to jedinečný zážitok. Vytvoril som počítačový systém, ktorý umožňuje každému objavovať príbehy v pozadí podľa seba. Najvzrušujúcejšia vec je, že návštevník sa môže opakovane vrátiť a znovu objavovať príbehy a myšlienky návrhárov do väčšej hĺbky,"hovorí Ján Šicko, autor interaktívnej prezentácie:

Oliver Kleinert, architekt inštalácie sa rozhodol pre prezentáciu vytvoriť rám kocky, pretože, kocka je podľa neho ideálny tvar. "Umožnila nám vytvoriť akoby vnútorný svet každého dizajnéra. Keď niekto do nej vstúpi, môže mať pocit, že je vo vnútri kreatívnej mysle každého z našich umelcov."

 Celý zážitok dotvára výrazná emocionálna hudba a zvuky od Jonatána Pastirčáka. "Chcel som ňou posilniť každý zážitok a upriamiť pozornosť na najdôležitejšie momenty prezentácie.

Kurátorka Zuzana Sidlíková hovorí, že každý odev v sebe nesie ľudský príbeh a vracia nás k túžbam jednotlivca. 

Dana Kleinert, riaditeľka Slovak Fashion Council, je presvedčená, že výrazné kreatívne talenty našich mladých návrhárov potrebujú vidieť v zahraničí. "Spojením módy a nových technológií umožňujeme vyniknúť každému individuálne."

Výstava Memory na International Fashion Showcase 2017 sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

 

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:10