StoryEditor

Dom, v ktorom márne hľadáte chodby. O to viac drží rodinu pokope

09.12.2016, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Keď sa klient a architekt zhodnú na podobe domu a navyše ich oboch osloví vybraný pozemok, máte istotu, že výsledná stavba aj záhrada v sebe spojí to najlepšie.

Dom neďaleko Prahy je toho najlepším dôkazom, píše české iDnes.

"Keď nás klienti oslovili, mali už kúpený pozemok v malej obci východne od Prahy. Už niekoľko rokov v nej žili a vedeli, že im poskytne presne to, čo chcú: rýchle spojenie s Prahou prímestským vlakom, pokoj a dostatok zelene. Do pozemku sme sa, rovnako ako oni, ihneď zamilovali," opisuje začiatok spolupráce s klientom Michal Kunc.

​V pôvodnej zástavbe drobných domčekov za hradbou urastených stromov bol malý rovný pozemok uprostred s veľkým tisom doslova malým zjavením. "Vedeli sme, že chceme záhradu maximálne zachovať a nevyrúbať ani jeden strom. Dokonca aj onen tis sa podarilo počas stavby deponovať na inom mieste pozemku a teraz je súčasťou prednej časti záhrady," dopĺňa Michal Kunc.

Ako splniť všetky želania
Štvorčlenná rodina si želala nechať od architektov navrhnúť dom, ktorý by dokázal udržať všetkých členov pokope. Nechceli, aby deti boli v jednej časti domu a rodičia v druhej. Vzhľadom na to, že v obci boli prísne regulatívy zastavanosti pozemku, rozhodli sa architekti zo štúdia Atelier Kunc pre malý experiment.

Stredom dispozície je tak obývacia izba, z ktorej je možné vstúpiť na dve strany záhrady, a to ako na prednej, tak do zadnej časti čisto súkromnej. Okolo neho sa ako do prsteňa radia jednotlivé miestnosti. Je iste zaujímavé, že vďaka tomuto neobvyklému usporiadaniu vznikla dispozícia, v ktorej nie je žiadna chodba. Žiadne hluché miesto. "Ponúkli sme rodine maximálne možné využitie zastavanosti pozemku a rodinu zomkli okolo srdca domu," vysvetľuje Michal Kunc.

​Dom predstavuje jednopodlažnú murovanú stavbu, kombinovanú s monolitickým stropom. Vlastná strecha stavby bola veľmi dôležitá už pri návrhu, pretože územný plán obce vyžadoval šikmú strechu.

Preto vznikla strecha, ktorá má dva pomyselné vrcholy a ktorej tvarovanie ovplyvnilo aj fasádu domu. V kombinácii s rôznymi výškami okien, rytmickým striedaním bielej a drevenej plochy vznikli fasády domu, ktoré sú každá originálom.

Dominantu potom tvorí okno veľkej detskej izby otočenej do záhrady, kde je stúpanie strechy využité aj v interiéri, ide o jedinú prevýšenú izbu v dome.

​"Pretože domy navrhujeme vždy ako jeden celok, teda z interiéru von, bol súčasťou našej práce aj návrh interiéru domu. Boli zvolené jemné tóny bielej, krémovej, sivej a ako jemná linka, ktorá všetko uzatvára, bola vybraná čierna, ktorú nájdete v detailoch interiéru, na svetlách, vankúšoch, prestieraní a podobne," opisuje architekt Kunc.

Veľkosť domu:
obytná plocha: 156 m2 (bez terás)
zastavaná plocha: 195 m2 (vrátane terás a objektu garáže)
plocha pozemku: 998 m2

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 05 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:44