StoryEditor

Zabudnite na škaredé zimné bundy. Tieto kabáty sadnú hipsterom aj manažérom

06.12.2016, 11:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Pánsky oblek a kabát tvoria základ šatníka úspešného muža.

Zimný sa od letného líši predovšetkým materiálom, ktorý by mal byť hrubší, aj vzhľadom. „Vhodné materiály sú vlna, vlna v kombinácii s kašmírom, ale odporúčal by som vyskúšať napríklad aj flanel,“ radí Andreas Kreutz z obchodu pre štýlových mužov.

Kým na bežný celoročný oblek sa používajú látky s gramážou od 260 do 300 gramov na bežný meter, na zimu sú vhodnejšie vyššie gramáže. Aj podšívka môže byť hrubšia.

SAKÁ

Farby a vzory
Ak chcete oblek, ktorý s vami prežije dve-tri zimy a stále bude in, zvoľte farbu kopírujúcu jesennú prírodu. Moderné a trvácne sú zemité tóny: tmavšie odtiene modrej, hnedej, antracitovej alebo bordovej.

„K nim sa výborne hodí vzor, ktorému sa u nás laicky hovorí káro, hoci vzory Glencheck, Prince of Wales alebo Windowpane sa navzájom trochu líšia,“ vysvetľuje špecialista na pánske oblečenie.

Niekomu stačí sako
V zime bude dobre vyzerať aj hrubšie samostatné sako. Nie, nie sako od obleku skombinované s inými nohavicami, ale skôr niečo ako tradičný originál z anglosaských krajín, ktorý dodnes nevyšiel z módy. Má napríklad vzor rybej kosti a je ušitý z hrubšej vlny, tvídu alebo z menčestru. Ten posledný sa perfektne hodí na voľný čas.​

Aby "sadlo"
Veľmi dôležitý detail pri sakách a oblekoch je dĺžka rukáva. Podľa nej na prvý pohľad vidieť, či mužovi sako, resp. oblek sedia alebo nie. Ideálna je dĺžka po zápästie. Táto dĺžka sa nosí preto, aby bolo spod rukáva vidieť manžetu košele, tá by mala presahovať dĺžku rukáva saka o jeden až jeden a pol centimetra.

Koľko gombíkov?
Kým napríklad v Taliansku alebo v Británii, kde je pre mnohých mužov oblek skutočne nevyhnutnou a každodennou súčasťou šatníka, sa často nosí dvojradové zapínanie, u nás stále prevláda jeden rad gombíkov. „Je to škoda, dvojradové zapínanie je veľmi elegantné,“ myslí si odborník.

„Sako na bežné nosenie má zvyčajne dva gombíky, slávnostné sako alebo smoking jeden a sako s troma gombíkmi má zmysel pre vyšších pánov, ktorým sa tak opticky skráti dĺžka trupu.“

Tailor Made

KABÁTY

Dĺžka a materiál? Podľa vkusu a trendu
Aj pri vrchnom zimnom oblečení je na výber široká škála materiálov. „Kabát môže byť z čistej vlny, z vlny kombinovanej s kašmírom a dokonalým luxusom je stopercentný kašmír. Muži, ktorí si vyslovene potrpia na svoj zovňajšok, určite ocenia originálnosť kabáta z hodvábu alebo ťavej srsti,“ odporúča odborník na pánsku módu.

Dĺžka kabáta závisí od preferencií jeho nositeľa – môže byť krátky, len aby zakryl sako, môže byť do polovice stehien aj po kolená. Maxi dĺžka je tiež dovolená, ale nosenie takého kabáta je dosť nepraktické.

Pozor na rukávy
Tak ako pri saku, aj v prípade kabáta je veľmi dôležitým detailom, ktorý rozhoduje o tom, či oblečenie dobre sedí, dĺžka rukáva. Kým pri saku by mala byť tesne po zápästie, v prípade kabáta by mal byť rukáv asi o jeden a pol centimetra dlhší než rukáv obleku, aby ho zakryl, no aby zároveň nesiahal až do polovice dlane.

Čo sa skrýva vo vnútri
„Podšívka do kabátov býva zateplená, čo znamená, že medzi ňou a vrchným materiálom je termo vrstva, niečo ako špeciálna vata,“ ozrejmuje Kreutz. Klasikou sú dve vnútorné vrecká, pokiaľ si však kabát (prípadne oblek) dávate šiť na mieru, môže ich byť aj viac, podľa potreby.

Na farbe záleží
Farebnosť je dôležitá najmä na ľahké kombinovanie kabáta s ostatným oblečením a doplnkami. „Absolútnou klasikou je hnedý, šedý alebo tmavomodrý kabát, ktorý sa najľahšie kombinuje s ostatným oblečením. K smokingu sa hodí, samozrejme, čierna farba. Túto sezónu sú však in aj vzory ako rybia kosť alebo kohútia stopa,“ uzatvára špecialista z pánskeho obchodu.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:03