StoryEditor

Rafinovaná rekonštrukcia. Posteľ umiestnili nad kuchynskú linku

10.10.2016, 00:00
Lukáš si počas jediného večera kúpil garsónku na pražských Vinohradoch za 2,6 milióna českých korún (v prepočte 96 430 eur). Priestor veľký 30 metrov štvorcových bol v dezolátnom stave, zapáchal a bol neobývateľný. Kompletná rekonštrukcia bola jediným riešením a navyše sa na ňu Lukáš tešil.

"Byt som kúpil ako investíciu na krátkodobý prenájom, raz ho prenechám deťom alebo rodine. Súčasný trend pasívneho príjmu som chcel využiť aj ja. Mal som šťastie, našiel som vhodnú nehnuteľnosť a projekt bol na svete," opisuje začiatky mladý muž.

Všetko sa odohralo veľmi rýchlo. Na Vinohradoch je malých bytov málo a záujemcov veľa. Predávajúci byt ponúkol a do dvoch hodín mal päť vážnych záujemcov. Lukáš musel reagovať veľmi rýchlo. "Na pol hodiny starý inzerát som odpovedal obratom. Za ďalšiu hodinu som bol na ohliadke a skladal zálohu," hovorí Lukáš.

Byt za štyri mesiace zrekonštruoval tak, akoby v ňom sám mal bývať. Na celú premenu mal jeden milión korún (37 088 eur), ktorý celý minul.

V byte bolo nutné vymeniť úplne všetko: popraskané steny, prepadnutú podlahu, storočné olovené rozvody vody a elektriny, staré okná aj neštandardné vchodové dvere, kuchynská linka chýbala úplne. V kúpeľni bol sprchovací kút a na toalete záchod, píše Lenka Weberová pre iDnes.cz.

Všetko robili remeselníci, ale návrh a koncept bytu mal Lukáš v hlave od prvého okamihu, keď do bytu vstúpil. Všetko navrhoval sám. "Verím, že ak má človek aspoň trochu fantázie a vie si vyhľadať potrebnú inšpiráciu, tak dokáže veľa vecí. Služba bytového architekta stojí ďalšie nemalé peniaze a vlastná práca poteší vždy oveľa viac," priznáva Lukáš, pre ktorého bola premena malého bytu veľká výzva.

Mladý muž využil v byte každý centimeter štvorcový, všetky rohy a predovšetkým 3,55 metra vysoký strop. Podarilo sa mu do malého priestoru vtesnať všetko, čo človek-turista k životu v Prahe potrebuje.

"Celý svoj dospelý život sa venujem realitám, kedysi ako maklér, teraz je to jeden z mojich koníčkov. Videl som naozaj veľmi veľa nehnuteľností doma aj v cudzine. Väčšina nápadov prišla sama, pri ostatných som mal poruke dnes už dobre známy celosvetový katalóg nápadov Pinterest," prezrádza.

Lukáš bol na stavbe každý deň aj niekoľko hodín. No ale tak sa mu nepodarilo všetko ustrážiť. "Nakoniec nechápavo stojíte s ostatnými prítomnými, pozeráte sa na stenu, v ruke máte farebnú a okótovanú vizualizáciu steny s presne zakreslenými zásuvkami a všetkými vypínačmi a premýšľate, ako je možné, že sú o 90 cm vľavo," hovorí majiteľ bytu.

Veľké šťastie mal mladý muž na dvoch stolárov, ktorí boli podľa jeho slov úplne skvelí. Jeden vytvoril atypické spacie poschodie s kuchynskou linkou a druhý vyrobil vstavané skrine, netradičné dvere s menšími dvierkami k úložnému priestoru, industriálne posuvné dvere na mieru a dobovú repliku vchodových dverí.

Zaujímavostí je v byte hneď niekoľko. Pri vstupe je vo dverách šikovne skrytý botník, hlavnej obytnej miestnosti dominuje vstavané spacie poschodie s kuchynskou linkou, ktorá je zároveň schodiskom na poschodie a na ktoré je Lukáš veľmi hrdý.

Vyriešil ním hlavný problém garsóniek - a to, ako do malého priestoru dostať kuchyňu, obývačku a spálňu zároveň.

Interiér je zariadený v štýle: drevo, kov a kameň. Lukáš v byte použil maximum prírodných materiálov. Väčšina vecí je z masívu: spacie poschodie, všetky dvere aj okná vrátane parapetov.

Byt vykuruje posledná generácia podlahového kúrenia vo vinylovej podlahe. Pracuje na princípe infračerveného žiarenia podobne ako infračervená sauna. "Uhlíkové fólie ohrievajú predmety v miestnosti, nie vzduch. Je to príjemnejšie a tiež podstatne úspornejšie. O toto kúrenie sa stará intuitívny termostat Google Nest, ktorý sa učí váš denný režim. Kedy vstávate, kedy odchádzate do práce, kedy sa z nej vraciate. Komunikuje s vonkajším okolím a v neposlednom rade tiež veľmi dobre vyzerá, "vysvetľuje Lukáš.

Lukratívne lokalitu Vinohrady si vybral zámerne. Verí, že tu nehrozí pád cien nehnuteľností ako to bolo v Česku v roku 2008 počas realitnej krízy. "V okolí námestia Mieru sa ceny maximálne zakonzervujú, ale nespadnú. Je to, ako keď kúpite nehnuteľnosť na Starom Meste, ale tam sú samozrejme iné obstarávacie náklady. Praha 2 je dobrou alternatívou," vysvetľuje Lukáš, ktorý sa usadil v Karlíne, ktorý však považuje za rizikovejšiu realitnú oblasť.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 04 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 05 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:33