Maurice Scheltens a Liesbeth Abbenes pre Houben & Van Mierlo Architecten
StoryEditor

Namiesto skladu zemiakov super bývanie. Toto sa môže stať z obyčajnej stodoly

06.10.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Chcete mať originálnu a trendovú strechu nad hlavou? Namiesto bytu si kúpte starú stodolu a zmeňte ju na domov snov, píše dezeen.com.

Inšpiráciu môžete čerpať z projektov holandských dizajnérov zo štúdia Houben & Van Mierlo Architecten. Tí prerobili dve bývalé stodoly na komfortné a esteticky netradičné podkrovné domy. Miešajú sa v nich pôvodné prvky s priemyselným dizajnom. Susediace budovy nájdete v amsterdamskej štvrti Noord.

​Spoločnosť Houben & Van Mierlo Architecten so sídlom v Eindhovene bola požiadaná, aby vytvorila dva moderné príbytky. Jeden z nich pre dvojicu fotografov Maurice Scheltens a Liesbeth Abbenes, ktorých špeciálnou požiadavkou bolo mať v príbytku aj fotografické štúdio.

Vzkriesenie minulosti
Susediace budovy pochádzajú z rôznych období a boli postavené rozdielnymi spôsobmi. Prvá stavba vznikla v čase druhej svetovej vojny za použitia hybridnej konštrukcie. Ďalšia pochádza z roku 1960 a má oceľový rám, drevenú podlahu a betónovú fasádu.

Nadstavby dorobené počas uplynulých rokov boli zo stavieb odstránené. Vďaka tomu sa budovy hneď na začiatku procesu renovácie vrátili do pôvodnej formy. Architekti sa rozhodli zachovať otvorené priestory v interiéri. Zariadili ho takým spôsobom, aby vyhovoval podkrovnému štýlu a vysokým exponovaným stropom. „Priestory sme usporiadali tak, aby zostala jasne viditeľná pôvodná konštrukcia stodoly. Takisto ako nový náter podlahy z omietnutého cementu. Oba tieto prvky definujú základný charakter interiéru,“ vysvetlili architekti. 

Maurice Scheltens a Liesbeth Abbenes pre Houben &

Priemyselné čaro
Materiály použité na štrukturálne, technické aj estetické účely boli vybrané tak, aby podčiarkli priemyselný dojem z interiéru. „Povrchové úpravy sú jednoduché, ale štýlové. Prvky robustnej priemyselnej minulosti idú ruka v ruke s elementami modernistického umeleckého dizajnu,“ dodali architekti.

Vo fotografickom štúdiu vytvorenom pre dvojicu Scheltens a Abbenes majú stropy dvojposchodovú výšku. Sú v ňom aj podstrešné okná, cez ktoré preniká veľké množstvo prirodzeného denného svetla.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:19