StoryEditor

Vzdali sa veľkého domu na úkor menšieho. Tešia sa z lacnejšieho a ľahšieho bývania

19.09.2016, 00:00

Eva sa nedávno s rodinou presťahovala z veľkého domu do menšieho prenajatého. Vďaka nápadom interiérovej ​​dizajnérky sa podarilo zariadiť bývanie lacno a za pár dní. O zmene bývania a zariadení menšieho napísala Eva Vacková pre idnes.cz.

Eva vyrastala v Prahe, ale skoro dvadsať rokov žije v Dobříši. Pred viac ako 35 rokmi sa do mesta vo stredočeských Brdoch presťahovala jej švagriná. Pri návštevách Eve tunajšia krajina učarovala. Odchod z veľkomesta bola vlastne prvá veľká zmena. S manželom si tú postavili na rozľahlej parcele poschodový dom a boli spokojní.

Útulný a účelný
Kto ale niekedy staral o nejakú nehnuteľnosť, vie, že okrem pohodlia a určitej záruky súkromia to obnáša nikdy nekončiacu prácu a značné finančné prostriedky na prevádzku. Pred nedávnom sa preto v rodine dohodli a začali sa obzerať po niečom inom, hlavne menšom. Sťahovanie z obľúbeného Dobříša ale neprichádzalo do úvahy. Mesto sa medzitým stalo obľúbenou adresou neďaleko Prahy a v momente, keď začali hľadať, tu nebolo doslova nič.

Potom sa ale objavil inzerát ponúkajúci prenájom. Dom mal presne také parametre, ktoré si Eva s manželom Milanom predstavovali. Zvonku vyzeral nenápadne, mal rozmery väčšieho trojizbového bytu a rodina sa doň na prvý pohľad zamilovala. S majiteľmi sa podaril dohodnúť 5-ročný prenájom a predkupné právo.

"V bývalom dome sme mali galériu, a teda všetko bolo počuť, čas od času ma doma čakalo umývanie desiatich veľkých okien. Tu je upratovanie pohoda, na zem stačí položiť robotický vysávač. Máme štyroch psov. Ocenili sme preto, že v interiéri sú ľahko udržiavateľné materiály, čo bola tiež jedna z podmienok," pochvaľuje si Eva.

Veľmi praktický
Obytná plocha 95 m2, štyri izby a 600-metrový pozemok je podľa Evy úplne akurát. Hoci to na prvý pohľad nie je príliš poznať, je prízemný bezbariérový dom s rovnou strechou do budúcnosti staticky a stavebne pripravený na zväčšenie, nielen na pristavenie ďalšieho poschodia, ale v prípade potreby na rozšírenie zboku.

Projektanti pamätali okrem možného rozšírenia aj na jednoduchú prevádzku a ekológiu. V dome funguje elektrický kotol a krbová vložka. Keď sa začne kúriť v krbe, systém automaticky prepne na ohrev teplej vody, začnú sa ohrievať radiátory. Na záhrade sú zakopané zásobníky, v ktorých sa zbiera dažďová voda na závlahu.

​"Asi najviac sa mi páči prepojenie so záhradou. V sezóne sme na terase od rána, najmä cez víkendy. Manžel by síce chcel v tomto mieste pristaviť zimnú záhradu, ale ja si užívam výhľad tak, ako je. Teším sa na jeseň, až sa všetko krásne prefarbí. Pretože máme radi návštevy, je nám terasa malá a momentálne ju preto rozširujeme. Zatiaľ sme na to použili lacné drevené europalety. Čo je provizórium, ale zatiaľ nám postačí," spomína Eva.

Omladiť znamená ochladiť
Sťahovanie do podnájmu má často obmedzené možnosti a väčšinou sa rieši kompromisom. Manželia to mali jednoduchšie v tom, že vo vnútri domu bol dobrý základ, napríklad kvalitné podlahy a dvere, nič nebolo opotrebované. Eva je tiež veľmi spokojná s modernou kuchyňou v neutrálnej sivo-béžovej farbe.

V obývacej izbe a kuchyni je na zemi dlažba, v ostatných izbách plávajúca podlaha. Manželia nechali vysťahovať existujúci nábytok a priviezli si časť vlastného z bývalého domu. Veľa práce potom odviedla Evina kamarátka a interiérová dizajnérka Iva Králíčková zo štúdia Harmony Decor, ktorú Eva požiadala o pomoc pri zariaďovaní. Stačilo jej na to pár dní. Keď sa pred rokmi manželia zariaďovali, obklopili sa prírodnými materiálmi. V tej dobe bolo módne masívne teakové drevo, ratan a teplé farby, nosili sa etno i rustikálny štýly.

"Takýto interiér časom opticky aj morálne sťažkne a potrebuje niečím odľahčiť a prevetrať," hovorí Iva. Niekedy potom stačí to najlacnejšie riešenie a samozrejme dobré nápady: výmena oranžových a žltých farieb za chladnejšie tóny a napríklad pár kovových doplnkov. Iva napríklad natrela staré obrazové rámčeky z bazárov striebornou farbou.

"S atmosférou vždy pohne textil," pripomína Iva, ktorá nakúpila na internete látky a ušila do domu závesy. Rovnako dobre sa podarilo nakúpiť zvyškové rolky tapiet. Stena v spálni sa tým zmenila na nepoznanie, a to za lacný peniaz. Eva videla pred časom u Ivy doma, čo s miestnosťou vedia urobiť farby, takže mala inšpiráciu a tešila sa na nový domov. "Bola som prekvapená z výsledku. Inú ako farbu na stene ako sivú, ktorá navyše ladí s krbom, si teraz doma už neviem predstaviť," dopĺňa Eva.

Pretože sa má dať do bytu pre šťastie niečo nové, Iva sem pridala vlastnoručne vytvorený strom z prírodného machu, ktorý je umiestnený v obývacej izbe a na Vianoce ho rodina aj ozdobí.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:41