StoryEditor

Takto sa žije v bývalom kláštore v Trnave. Architekti z neho urobili unikátne bývanie

17.09.2016, 14:00

Existujú byty, ktorých rekonštrukciu treba začať doslova archeologickým výskumom. Iba tak sa človek dostane k ich najväčším pokladom. A pokiaľ ide o priestory bývalého kláštora, platí to dvojnásobne. Tak ako v prípade bytu v centre Trnavy, ktorého skrytý potenciál vynieslo na svetlo bratislavské štúdio JRKVC.

Článok bol uverejnený v našom HN magazíne, ktorého aktuálne číslo nájdete do konca víkendu v stánkoch vložené v HN.

HN magazín

​Kým oči laickej väčšiny vidia najmä ošarpanú bytovku, architekt sa nadchýna historickým geniom loci. Predsa len, bytovka v historickom centre Trnavy má za sebou pomerne slušné dejiny. Ide totiž o bývalý kláštor paulínov, ktorý postavili v roku 1719 a v polovici 20. storočia prestavali na obytný dom.

Originálna stavba padla do oka aj mladej bezdetnej dvojici, ktorá si tu vyhliadla byt s rozlohou sto štvorcových metrov. Keďže jeho predchádzajúci majitelia stihli za desaťročia prekryť najpôvabnejšie architektonické prvky, obnova bytu v réžii bratislavského architekta Petra Jurkoviča, tvoriaceho pod značkou JRKVC, sa nevyhnutne začala práve ich opätovným odkrytím. „Odstránili sme všetky predošlé zásahy a vrstvu po vrstve obnažili jestvujúce konštrukcie,“ komentuje na svojom blogu architekt a dodáva, že bolo veľmi vzrušujúce byť pri odkrývaní týchto pokladov. Menovite dreveného trámového stropu či tehlových múrov.

​Hoci rekonštrukcia trvala pomerne dlho – od roku 2014 do roku 2016, zmenila a sfunkčnila priestor bytu na nepoznanie: presvetlil sa, zjednotil a najmä... nadýchol. Niet sa čo diviť, dispozícii dominuje spoločenská miestnosť s monumentálnou svetlou výškou – 3,6 metra. Jej srdcom je vstavaná knižnica, nie však hocijaká, ale s „tajnými“ dverami. Veru, aj takúto podobu môže mať naplnenie detského sna architekta. Za originálnou knižnicou sa nachádza nočná časť so samostatným hygienickým priestorom a šatníkom. Zo vstupnej haly sa vchádza do druhej spálne, ktorá je takisto vybavená hygienickým zázemím. Byt má na mieru vyrobený vstavaný nábytok, ktorý je navrhnutý tak, aby po malom zásahu napĺňal aj potreby rodiny s deťmi. A hoci je zariadený pomerne minimalisticky, vďaka hojnej prítomnosti dreva pôsobí mimoriadne útulne.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 07:42