StoryEditor

V dome použili drevo na sto spôsobov. Postaralo sa im o jedinečný komfort

28.08.2016, 10:00
Autor:
mušmuš

Kanadská architektonická firma Nova Tayona Architects dokončila dom v blízkosti pláže v Novom Škótsku. Bohato je v ňom využité drevo a ešte je aj umiestnený v lesnej húštine, píše dezeen.com.

Jeho druhou zaujímavosťou je, že hoci sa jedná o plážový dom, oceán z neho nie je možné vidieť, len počuť. Päťizbový dom sa nachádza v prímorskej oblasti, kde je postavený na drevených koloch v lese pri zátoke. Dizajnéri sa tak rozhodli z dôvodu čo najlepšej ochrany súkromia obyvateľov. 

Vyvýšená stavba skrytá v lese kúsok od oceánu poskytuje v porovnaní s klasickými plážovými domčekmi oveľa väčší pocit súkromia i bezpečia. Možno z nej počuť oceán, ale nie je ho vidieť. Klienti však milujú drevo , a tak nečudo, že boli očarení útulnosťou lesa s množstvom neudržiavaných starých smrekov natoľko, že sa nadšene rozhodli pre túto možnosť.  

Spojený s prírodou
Prízemná budova ťaží z orientácie na sever a juh. Otvorená kuchyňa, jedáleň a obývacia izba sa nachádzajú na južnej strane, ktorá je presklená od podlahy až po strop. Tri izby sú umiestnené pozdĺž severného okraja domu. Hlavná spálňa s vlastnou kúpeľňou zase zaberá juhovýchodnú časť domu.

Veľká nosná strecha pokrýva vonkajšiu terasu na južnej strane. V letných mesiacoch poskytuje ideálne množstvo tieňa a v zime prepúšťa dnu dostatok slnka na vykurovanie betónových podláh. Strecha je pokrytá odolným hliníkovým obkladom. Na čierno namorené dosky z cédru uložené horizontálne zdôrazňujú geometrický ráz stavby a podčiarkujú jej spojitosť s prírodou.  Janet Kimber pre Nova Tayona Architects Padá z oblakov
Jediným zdrojom vody sú výdatné zrážky v tejto oblasti. Zachytená voda zo strechy steká do troch obrovských cisterien, ktoré sa nachádzajú na severnej strane domu.

Interiér je zariadený jednoducho a moderne a taktiež s dôrazom na využitie dreva. To bolo zvolené aj na povrchovú úpravu stropov. Tento raz preto, že krásne kontrastuje s leštenými betónovými podlahami v dome.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:52