StoryEditor

Postavili si rodinný dom na svahu. S obývačkou na terase a čiernou kuchyňou

27.08.2016, 19:00

Na návrhu atypického domu na svahovitom pozemku na okraji Prahy dosť spolupracoval aj majiteľ. Stavbu však zveril odborníkom, ďalší architekt potom riešil interiér, a to opäť podľa požiadaviek investora, píše idnes.cz.

Pozemok na svahu si vyžiadal menej obvyklé riešenie: bezbariérový hlavný vstup vedie do druhého nadzemného podlažia, kde sú umiestnené spálne, šatňa, detská izba a tiež garáž. Z izieb je príjemný výhľad do okolia a štvorčlenná rodina má k dispozícii aj dostatočne veľkú terasu s priamymi vstupmi nielen z spální, ale aj z kúpeľne. Sklenené zábradlie na terase nijako neobmedzuje výhľad do záhrad s vysokými stromami. Až po širokom a pohodlnom schodisku zostúpite do prvého nadzemného podlažia s priestrannou obývacou izbou, jedálňou a nadväzujúcou kuchyňou. Umiestnenie domu na svahu si však na prízemí vyžiadalo použiť dve výškové úrovne podlahy.


Kvôli zachovaniu súkromia je v tomto podlaží tiež izba pre hostí vrátane kúpeľne s WC a našiel sa tu aj priestor pre technickú miestnosť a ďalšiu samostatnú toaletu. Vďaka umiestneniu hlavného obytného priestoru do spodnej časti domu môžu majitelia využívať priamy vstup do záhrady. Hlavne v letných mesiacoch trávia veľa času na veľkej terase priamo pri dome, ktorá funguje ako ďalšia obývacia izba.

Majiteľ kládol veľký dôraz na praktickosť domácej prevádzky, preto napríklad hneď za kuchyňou nájdete veľké zázemie potrebné pre chod domácnosti. "Je to taká ´čierna kuchyňa', kde sa odohrávajú nevyhnutné, ale neatraktívne domáce činnosti. Majiteľka tu má po ruke všetko potrebné od mrazničky cez práčku a sušičku až po priestor na sušenie bielizne. Nechýba v nej ani sklad," vysvetľuje dizajnér Ondřej Karpianus zo štúdia EXX, ktoré návrh realizovalo. Vstup do tejto miestnosti však ľahko prehliadnete, skrýva sa v bielej stene kuchyne.

Majiteľ mal predstavu moderného interiéru plného svetla. Preto bola napríklad použitá veľkoformátové bezrámové okná, podsvietené fólie barissol či stropné svetlíky a tiež veľa svietidiel vrátane tých zapustených do sadrokartónových podhľadov. Po dohode s investorom zvolil dizajnér Ondřej Karpianus skryté zárubne dverí. Pri riešení interiéru použil aj ďalšie ´skryté´ prvky, napríklad v hladkej bielej stene v kuchyni umiestnil nenápadný vstup do "čiernej kuchyne", teda skladu a práčovne. Tiež digestor mizne v čase, keď sa nevarí, v pracovnej doske kuchynského ostrovčeka. "Želaním majiteľov domu totiž bolo, aby digestor v priestore nepôsobil rušivo," vysvetľuje Ondřej Karpianus.

Archív štúdia EXX

Stropný svetlík nad kuchynským ostrovčekom prináša do tejto časti kuchyne denné svetlo. Pri navrhovaní musel dizajnér na to prizerať, svetlík preto doplnil o zapustené svetlá do sadrokartónového podhľadu priamo nad ostrovčekom. Jeho pracovná doska bola vyrobená z jediného kusu pálenej žuly. "Drobné kuchynské spotrebiče sme umiestnili do skrine s výsuvným systémom. Pre väčšiu bezpečnosť, teda s ohľadom na deti, sme ho opatrili poistkou, ktorá napríklad zapnutú rýchlovarnú kanvicu odpojí z elektrickej siete, ak nedopatrením skriňu niekto zavrie," opisuje dizajnér Karpianus.

Interiér dosť reflektuje prítomnosť detí. Typický príklad predstavujú pestrofarebné stoličky v jedálni, ktoré pôsobia hravo a veselo. Ľahko sa pritom udržiavajú. "V dome žije rodina s deťmi, preto sme chceli do interiéru zakomponovať niekoľko farebných prvkov," vysvetľuje Ondřej Karpianus. Ale ani otecko neprišiel skrátka. Je totiž veľkým fanúšikom áut, preto mu autori interiéru navrhli presklený priehľad z chodby do garáže. Sklo má rámček skrytý v betónovej stene, takže na pohľad pôsobí ako bezrámové a nepôsobí v interiéri rušivo. Veľkú pozornosť venovali dizajnéri aj osvetleniu. Hneď vo vstupnej časti domu preto použili fóliu barissol. Svetelný kruh tak pôsobí ako veľký stropný svetlík.

Technické informácie
Obytná plocha: 1. NP - 222 m2, 2. NP - 178,4 m2
Zastavaná plocha: 1. NP - 120 m2, 2. NP - 77,3 m2 (terasy, chodníky a pod.)
Spôsob vykurovania: podlahové kúrenie v kombinácii s fancoily
Návrh a realizácia interiéru: Ing. Ondřej Karpianus a Jána Uchytilová, štúdio EXX

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:52