StoryEditor

„Slovenský Instagram“ ukazuje, čo ľudia nosia. Pozrite sa

09.08.2016, 08:00

Keď sa povie sociálna sieť, väčšina ľudí si predstaví Facebook, Instagram či Snapchat. Dvaja, aktuálne už traja Slováci, Kamil Šlosár, Daniel Čačala a Igor Záhradnik však založili web daybyme.com, ktorý spája ľudí so záujmom o módu, cestovanie a dobré jedlo.

Začínali na Facebooku
Na začiatku bol magazín highlife.sk, kde mladíci prispievali článkami o móde. Chceli však zasiahnuť väčší okruh čitateľov. „Jedného večera sme rozmýšľali, čo spravíme, aby sme prilákali viac ľudí,“ hovorí Kamil Šlosár. Rozhodli sa preto založiť facebookovú stránku s názvom Dnes nosím. „Zo začiatku sa nám nikto neozýval, na stránku sme uverejňovali len zahraničných blogerov a svoje vlastné príspevky,“ pokračuje spoluzakladateľ. Po troch mesiacoch však prišla prvá fotka od fanúšika a postupne sa pridávali ďalší. Vytvorila sa tak komunita prispievateľov, ktorí sa radi podelili o vlastné módne fotky. Neostalo však iba pri tom, ľudia dnes totiž tematické fotografie radi zdieľajú. „Napadli nás tenisky, obuv. Potom jedlo a neskôr aj cestovateľské zábery,“ hovorí Šlosár. Oficiálne tak vznikli aj facebookové stránky Dnes obúvam, Dnes jem, Dnes cestujem, Dnes tetujem a Dnes čítam. Ku každej z nich vytvorili aj Instagram, na ktorom majú spolu viac než 300-tisíc používateľov.

daybyme.com

Nečakaný záujem
Facebook však nestačil na toľko fotiek, ktorých za deň prichádzalo približne 70. Slováci sa preto rozhodli založiť vlastný web, na ktorom dostane priestor na prezentáciu každý. „Najprv vznikol slovenský názov, ktorý však nebol celkom podľa našich predstáv. A keďže sme sa zameriavali na svet, dali sme šancu angličtine. Oficiálny názov je Daybyme.com,“ vysvetľuje jeden z autorov myšlienky. Používateľ si po registrácii vytvorí profil a môže prispievať svojimi fotkami do štyroch kategórii, a to nosím, obúvam, jem a cestujem. Registrovaní používatelia sa môžu navzájom sledovať a posielať si správy.

daybyme.com

Daybyme.com spustili v polovici júla. O dva a pol týždňa dosiahla stránka 2 400 registrovaných používateľov a viac ako 500-tisíc zobrazení. „Chceli sme vytvoriť priestor, kde by sa spájala subkultúra blogerov. Aby sa na jednom mieste stretli, odprezentovali, nabrali inšpiráciu, čo si oblečú, čo budú jesť,“ konštatuje pre HN spoluzakladateľ Daniel Čačala.

Vyhliadky do budúcnosti
K dvojici sa po čase pridal Igor Záhradnik, ktorý ako investor veľkou časťou projekt podporuje. „Dlho netrvalo a mali sme na stole plán, ako spoločne zrealizovať projekt. Každý sa sústredí na to, čo robí najlepšie a navzájom ho takto posúvame dopredu,“ hovorí Igor Záhradnik. Trojica v najbližšom čase chystá aplikáciu. A keďže chce so svojím nápadom vyraziť aj do sveta, pre stránku pripravuje viaceré jazykové mutácie.

daybyme.com

Novú sociálnu sieť slovenskí blogeri privítali. „Daybyme vnímam ako nové globálne prezentovanie slovenského a českého lifestylu v rámci sociálnych sietí. Pre mňa ako blogera je to šanca rozšíriť si fanúšikovskú základňu a zdieľať rôzne fotky s rôznymi ľuďmi. Verím, že o tomto projekte budeme ešte veľa počuť,“ tvrdí fashion blogerka Soňa Smreková. Odborníci však ostávajú zdržanlivejší. „V princípe nejde o nič nové, web je postavený na zdieľaní fotiek, podobne ako Instagram. Chválim rozdelenie do kategórií, to môžu oceniť niektorí používatelia,“ konštatuje Roman Kadlec z portálu TouchIT s tým, že z globálneho hľadiska tvorcovia asi nový Instagram nevytvoria, ale ako lokálna sociálna sieť by web mohol fungovať dobre.

01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:22