StoryEditor

Páčia sa vám izby netradičných tvarov? Postavte si dom s posunutou strechou

07.08.2016, 02:30
Autor:
mušmuš

Chalupa pri lese z jednej strany vyzerá ako klasický dom so špicatou strechou, ale z druhej strany vidno, že je asymetricky posunutá smerom von, píše dezeen.com.

Rodinný dom v odľahlej kórejskej dedine v oblasti Yecheon zvaný Shear je navrhnutý štúdiom STPMJ, sídliacom v New Yorku a Soule. Architekti zo STPMJ Seung Teak Lee a Mi Jung Lim poňali projekt ako príležitosť experimentovať s tradičnou špicatou strechou, ktorá je rovnako bežná v kórejskej architektúre ako aj inde vo svete.

Postupovali preto tak, že najprv navrhli dvojpodlažnú rezidenciu so základnou šikmou strechou. Tú následne z jednej  strany vysunuli kúsok von. Takto vytvorili jednoduchý asymetrický štít na jednej strane a nesúvislý štít na strane opačnej. „Stavba dodáva nový ráz okolitej krajine. Dom má dva rôzne čelné pohľady - typický štít a netypický s posunom. Keď ľudia vchádzajú do dediny, vidia klasický štít. Ako sa približujú ku vchodu domu, pomaly registrujú zmenu odkvapov a tieňa, až konečne zaregistrujú zrezaný tvar strechy," povedali architekti.

Dvojvrstvová fasáda
Nový uhol strechy vytvára väčší tieň na južnej strane, kde je slnko najsilnejšie. Aby zvýraznili neobvyklý tvar domu, architekti sa rozhodli obložiť ho celý drevom, vrátane strechy.  Drevené dosky sú uložené zvisle, čím sa vytvoril jednotný vzhľad exteriéru budovy. "Dvojvrstvová fasáda reguluje teplo a vlhkosť, čím sa zníži únik tepla celoročne o dvadsať percent," vysvetlili architekti.

Interiér domu je rozdelený na niekoľko blokov. Na južnej strane je obývacia izba s jedálňou s vysokým dvojposchodovým stropom, vstavanými úložným priestormi, nízkym stolíkom obklopeným vankúšmi a TV kútikom.

Song Yousub pre STPMJ

Hra s geometriou
Severná strana je rozdelený na dve poschodia. Na prízemí sa medzi dvoma malými spálňami nachádza kuchyňa a kúpeľňa, zatiaľ čo horné podlažie zaberá knižnica.

Všetky miestnosti majú drevenú podlahu a steny sú natreté na bielo. Netradičný uhol strechy dodáva každej izbe neobvyklý tvar. "Na rozdiel od jednoduchého statického exteriéru pôsobí vnútrajšok hravo vďaka meniacej sa geometrii. Hoci izby majú obdĺžnikový pôdorys, steny vytvárajú trojuholníky, kvádre a lichobežníky," povedali architekti. Dom je vybavený aj terasou na prvom poschodí, ktorá bola taktiež vytvorená vysunutím strechy.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Mnohí majitelia domov pri inštalácii fotovoltiky bezpečnosť neriešia: Ako minimalizovať riziká?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:30