StoryEditor

Nevšedná lesná oáza. Pod špicatými strechami vytvorili pohodlné bývanie

25.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Dizajnové štúdio Studio Nauta vyhotovilo na lesnej samote na pobreží Holandska rekreačnú rodinnú zónu. Ubytovanie pozostáva z kombinácie zreštaurovaných starých a úplne novo postavených budov, píše dezeen.com.  

Zhluk stavieb v meste Zeeland na južnom pobreží krajiny dostal názov Dom v lese. Rozdelený je  do štyroch blokov. Tie sú navzájom prepojené nádvorím a čiastočne zastrešenými chodbami.

Ako prvé zrekonštruovalo rotterdamské Studio Nauta dve murované kôlne s ozdobnými odkvapmi. Vytvorilo tak pevné body pre ďalšiu výstavbu. Tieto dve pôvodné malé tehlové budovy sa dnes využívajú ako úžitkové a skladovacie priestory.

Prepojenie s prírodou
Sklady sú prepojené s dvoma podstatne väčšími bielymi budovami s vlnitými vlákno-cementovými strechami. Tu sa nachádzajú obývacie miestnosti a spálne.

"Hlavnou výzvou bolo vytvoriť bývanie v lesnej oblasti tak, aby sa zachoval priamy vzťah k prírode, najmä ku svetlu a vzduchu. Dom si vyžadoval nízku a členitú konfiguráciu s cieľom umožniť prírode absorbovať ho ako svoju súčasť. Jeho bielo-sivá farba pôsobí ako plátno pre dynamické svetelné podmienky daného miesta," vyjadril sa zakladateľ štúdia, architekt Jan Nauta.

Francois Duquesnoy pre Studio Nauta

Na základe kontrastov
Prvá z dvoch nových budov je čiastočne vsadená do svahovitej topografie, čím pri pohľade z vrchu pôsobí dojmom jednopodlažného domu. Z najnižšej časti sa vynímajú dva rady veľkých okien ôsmich spální a kúpeľní. Poskytujú čarovný výhľad na les. V druhej budove na prízemí sa nachádza spoločenská miestnosť, úžitkové priestory a otvorená obývačka s posuvnými sklenenými dverami, z ktorých sa vychádza na dvor. Detská izba s kúpeľňou je umiestnená na najvyššom poschodí domu.

Dvor s chodníkom z perforovaných tehál tvorí nadstavbu obývacej izby s jedálenským kútom. Vytvára tak väčšiu kontinuitu medzi vnútrom a vonkajškom. Jasne červené pohovky a drôtené stoličky kontrastujú s interiérom ladeným do neutrálnych tónov, s jeho svetlým dreveným nábytkom ako aj s textíliami v tlmených odtieňoch.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:56