StoryEditor

Trojité sklo a cédrové drevo. Štýlový dom má lepšiu akustiku ako opera

22.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Oregonská firma Scott Edwards Architecture navrhla špeciálny dom v Portlande. Vybavený je zvukotesnými miestnosťami pre členov hudobníckej rodiny, píše dezeen.com.

Rezidencia je oprávnene prezývaná Music Box. Navrhnutá bola tak, aby spĺňala potreby rodiny aktívnych muzikantov. Pre jej členov bolo dôležité, aby sa pri cvičení na hudobných nástrojoch navzájom nerušili.

Dom tmavej farby je postavený na strmom svahu v meste Portland s výhľadom na mesto a pohorie Cascade. Celá spodná úroveň stavby je zasadená v teréne a akusticky odizolovaná. Slúži ako skúšobný priestor pre manžela, zanieteného hráča na bicie nástroje. Akustika v tomto priestore je porovnateľná s tou v opernom štúdiu.  

Hudba aj ticho
"Materiály použité na zvukové odizolovanie miestnosti s bicími zahŕňajú dvojitú stenu, špeciálnu izolačnú hmotu, dve vrstvy okien s trojitým sklom a betónovú podlahu. Je neuveriteľné byť ohlušený týmito nádhernými hlasnými nástrojmi, potom zavrieť dvere a počuť už len tupé búšenie niekde pár krokov od vás," hovoria architekti zo štúdia Scott Edwards Architecture.

Do rezidencie sa vchádza po drevenom chodníku. Ten vedie priamo na druhé poschodie, kde sa nachádzajú hlavné spoločenské priestory. Kuchyňa a jedálenský kút sú umiestnené na západnej strane domu. Vo východnej časti je situované klavírne štúdio, kde môže manželka cvičiť svoju hru a zároveň dávať súkromné hodiny.

Pete Eckert pre Scott Edwards Architecture

Terasa pod strechou
Tento priestor ústi do vonkajšej terasy, ktorá sa rozkladá v severovýchodnej časti rezidencie a celá je chránená strechou. Centrálna časť domu je plne sklenená a slúži ako spoločenský priestor.

Kovové schodisko s drevenými nášľapmi vedie z obývacej izby na horné poschodie so štyrmi spálňami. Určené sú tak pre členov rodiny ako aj pre ich hostí. Ešte o poschodie vyššie je sprístupnená strecha, ktorá ponúka výhľad na sever. Exteriér domu je obložený sčerneným cédrovým drevom z Texasu. To zaujímavo kontrastuje so  sklenou centrálnou časťou domu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:35