StoryEditor

Malý byt vybavili viacúčelovým nábytkom. Konečne sa dočkali súkromia

18.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Lokálne dizajnérske štúdio Catseye Bay zrekonštruovalo jednoizbový byt v Sydney. Pri renovácii využilo najmä na mieru vyrobený nábytok a nezvyčajné úložné priestory, píše dezeen.com

Apartmán o výmere 36 metrov štvorcových sa pôvodne skladal z troch samostatných, plne oddelených miestností – spálne, kuchyne a kúpeľne. Riaditeľka spoločnosti Catseye Bay Sarah Jamieson bola povolaná, aby prepracovala originálne dispozičné riešenie a v byte vytvorila priestor aj pre obývaciu a jedálenskú časť.

Architektkiným prvým krokom bolo navrhnutie deliaceho nábytku, ktorý rozdeľuje byt a zároveň nahrádza priestorovo náročné kusy nábytku ako napríklad klasické skrine a police.

Striedmy priestor
"Kľúčovou úlohou bolo pochopiť životný štýl zadávateľa a tiež spôsob, akým využíva každý centimeter štvorcový priestoru v byte," vysvetlila na úvod dizajnérka Sarah Jamieson. "Porozumenie týmto veciam je alfou aj omegou pri realizácii zmien v malom byte, kde sa všetko deje na jednej kope. Je dôležité vymyslieť, ako oddeliť každodenné funkcie v prípade ich potreby alebo ako ich naopak spojiť, aby nažívanie na obmedzenom priestore bolo príjemnejšie,“ dodala architektka.

Najväčším prírastkom v apartmáne je približne dva metre vysoká drevená konštrukcia, ktorá je umiestnená po diagonále v spálni. Z jednej strany slúži ako úložný priestor na oblečenie a obuv, je z nej praktický malý šatník. Na jej druhej strane, ktorú nie je vidieť pri vstupe do miestnosti, sú v konštrukcii integrované praktické odkladacie police.

Posteľ je kratšia ako drevený šatník, čím sa vytvoril priestor pre čalúnenú lavicu, na ktorú sa môžu ešte uložiť vankúše. Vďaka tomu je možné využiť priestor ako spálňu aj ako spoločensko-oddychovú miestnosť. Posteľ aj lavica sú otočené smerom k oknu. Tu je integrovaný ďalší viacúčelový prvok - rozšírená parapetná doska. Využiť ju možno ako malý stôl.

Catseye Bay

Remeselná estetika
Podobne kuchyňa je vybavená novým policovým dielom a pracovnou doskou, ktorá môže slúžiť aj ako malý jedálenský stôl. Všetok nábytok je vyrobený z brezovej preglejky s ručným opracovaním, čo interiéru dodáva punc jednoduchej remeselnej estetiky. Integrované oblé tvary v byte nadväzujú na vonkajšok budovy postavenej v štýle art deco. Stavba stojí v rade podobných bytových domov z tridsiatych rokov na predmestí Darlinghurst v austrálskom veľkomeste Sydney.

V apartmáne sa zachovalo aj mnoho z pôvodných prvkov ako borovicová podlaha, nástenné ornamenty a osvetlenie. Tie boli ešte doplnené o veľké kvetináče a umelecké diela. "Aby sme sa vyhli syndrómu jednoizbových bytov, kde na prvý pohľad vidieť všetko, čo sa v nich nachádza hneď po otvorení vstupných dverí, apartmán sme upravili tak, aby fungoval ako všestranná a multifunkčná obytná plocha s jednou spálňou. Svoje zákutia odhaľuje postupne, v priebehu času a majiteľovi poskytuje dostatok súkromia," vyjadril sa tím dizajnérov pod vedením Sarah Jamieson z Catseye Bay.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:01