StoryEditor

Ani honorár ma nepresvedčil, aby som pracovala pre Jobsa. Hovorí svetoznáma česká architektka

15.07.2016, 00:00

Otec jej tvrdil, že architektúra nie je pre ženy. Eva Jiřičná sa napriek tomu vo svojej profesii stala medzinárodne uznávanou, píše Blanka Kubíková z idnes.cz.

Dnes svetoznáma dizajnérka Eva Jiřičná dala neskôr otcovi za pravdu v tom, že architekt nie je ten správny partner pre život. Možno aj preto nenašla muža, s ktorým by mala dieťa.


Dokázali by ste navrhnúť dom, ktorý by nestál viac ako 55-tisíc eur?
Možno by to nebol dom, aký by ste si predstavovali, pretože každý sen sa za túto cenu realizovať nedá. Ale nepovedala by som nie len preto, že by mi nestálo za to snažiť sa. Rozhodne by som to skúsila.

A keby som vám ohľadom rozpočtu naopak dala úplne voľnú ruku?
Nemyslím si, že by to prinieslo nejakú extra kvalitu. Ľuďom, ktorí majú veľa peňazí, spravidla chýba disciplína. Horšie sa s nimi spolupracuje.

Hovorí z vás skúsenosť zo stretnutia so Stevom Jobsom? Vraj ste mu mali kedysi navrhovať obchody.
Jedného dňa zavolala sekretárka Steva Jobsa, že so mnou chce hovoriť šéf. Chacha, hovorila som, niekto si robí srandu. A potom mi ho dala k telefónu.

Prejavil svoju povestnú aroganciu?
Povedal, že chce otvoriť tristo obchodov, že videl moju prácu a že mám zajtra priletieť do San Francisca. Nemohla som, tak chcel, nech sa dostavím pozajtra. To tiež nešlo, tak som v diári hľadala voľný termín, a on na mňa vyšiel, že ten predsa musím vedieť naspamäť. Priletela som za tri dni, limuzína ma odviezla rovno do kancelárie, nikoho nezaujímalo, že som strávila noc v lietadle. Polomŕtva som sa ocitla na schôdzi asi tridsiatich ľudí. Steve Jobs vyhlásil, že chce otvoriť tri stovky obchodov počas jedného roka. Namietla som, že to je nemožné. On vykríkol: "Všetko je možné!". Netušil nič o predpisoch, povoleniach, lehotách.

Prečo ste nakoniec zákazku odmietli?
On bol ako pojašená malé dieťa. Všetko musel mať hneď a všetko stále menil. Rok som pendlovala medzi San Franciscom a Londýnom. Jazdila som tam takmer každý týždeň, trpela tým moja ostatná práca. Nechcela som pracovať len pre Steva Jobsa. Pre mňa to nebola profesijne moc zaujímavá zákazka, urobila by som len jeden obchod a potom jeho variácie. Ale finančne to bolo veľmi príťažlivé.

Michaela Džurná
Ale ani honorár vás nepresvedčil.
Nie. Ale Steve Jobs mi potom ešte občas zavolal a konzultoval so mnou rôzne nápady. Bol génius v tom, že dosiahol to, čo chcel. Lenže cez mŕtvoly. Nikoho takého som nikdy nestretla. Zničil všetkých  okolo a nakoniec i sám seba.

Inak máte na klientov šťastie?
Väčšinou áno. Bolo pochopiteľne aj pár developerov, ktorí chceli len naháňať peniaze a vôbec nemali záujem o kvalitu. Len počítali, o koľko viac zarobia, keď sa pridajú dva štvorcové metre. Ale všetci developeri nie sú len kasičky na peniaze, niektorí sú osvietení.

Patrí medzi takých osvietencov napríklad monacké knieža Albert?
S ním sa pracovalo výborne. Bol najslušnejší, najlepšie vychovaný a najzdvorilejší z našich klientov. Prerábali sme Forum Grimaldi, obrovskú budovu, kde je konferenčné centrum, koncertná sála, výstavné priestory a kancelárie. Zaujímal sa o všetko. A trpel moju francúzštinu. Nie všetci jeho ministri hovorili anglicky, takže som prezentáciu musela robiť vo francúzštine.

To vám prezradil sám, že trpel?
Nie, ale keď mi išiel otvoriť pri odchode dvere, poďakoval sa a s úsmevom povedal, že musí investovať do svojich ministrov, aby sa naučili anglicky.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:38