StoryEditor

Monštrum alebo umenie? Bytovka má betónové steny a vyčnievajúce oceľové okná

02.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Pevné rámy z pozinkovanej ocele sa na niekoľkých oknách vynímajú na betónovej fasáde nového bytového domu v Tokiu, píše dezeen.com.

Budovu i jej interiérové riešenie navrhli dve kooperujúce japonské štúdia Sasaki Architecture a Atelier O. Bytovka nesúca meno Nakanobu Modelia Days sa nachádza medzi obchodmi a domami v tokijskej štvrti Nakanobu. V súlade so skromným štandardom susedných budov rozložili architekti dvanásť apartmánov za jej stenami len na štyri podlažia.

Strohá betónová fasáda je poprepichovaná veľkými štvorcovými oknami. Boky budovy sú prederavené menšími oknami v tvare štvorcov a obdĺžnikov.

Staré s novým
"Tokio je mestom, ktoré je úžasnou zmesou starého a nového. Cukráreň od babičky stojí vedľa miesta, kde sa konáva jazzový festival. Dôchodcovia sa v uliciach miešajú s mladými pármi. Najrôznorodejší ľudia tu šťastne zdieľajú rovnaké ulice," vysvetľuje architekt Ryuichi Sasaki z dizajnového štúdia Sasaki Architecture a jeho kolega Rieke Okumura z architektonického štúdia Atelier O.

"Aby bytovka zapadla do tejto doteraz skromnej živosti mesta, mierka budovy bola nastavená v súlade s veľkosťou a výškou okolitých budov," hovoria zhodne Sasaki a Okumura.

Architekti sa rozhodli pridať na dve okná smerujúce do ulice oceľové rámy. Chceli tak narušiť strohosť betónovej steny pútaním pozornosti v opačných smeroch. "Pozinkované okenné rámy z oceľovej liatiny vytvárajú na fasáde budovy rôzne tiene. Podčiarkujú tak pestrosť elementov, ktoré boli pri jej dizajnovaní použité. Zároveň z bytovky robia charakteristickú ikonu v panoráme mesta," vysvetľujú Sasaki a Okumura. Rámy okien zároveň odrážajú ruch ulice späť do miestností v obytnom dome. Prispievajú tak k pestrosti výhľadov na mesto."

Takumi Ota pre Sasaki Architecture a Atelier O

Maximálny minimalizmus
"Všetky priestory vo vnútri i vonku bytovky sú navzájom rytmicky prepojené štvorcovými oknami s čistými líniami," zdôrazňuje dvojica novátorských japonských architektov. "Pohľad na mesto rôznych tvarov sa tak stáva jediným ozdobným prvkom v interiéri stavby,“ dodávajú Okumura so Sasakim.

Aby sa zachovala minimalistická estetika budovy, apartmány sú vybavené niekoľkými nábytkovými dielcami, ktoré kombinujú rôzne funkcie. Napríklad kuchynská linka môže byť použitá ako stôl a zároveň ako vstavaný odkladací priestor. Navyše môže spĺňať aj funkciu zákutia na príjemné posedenie a relax.

"V tejto stavbe je minimalizmus  priamo prepojený so životným štýlom," dodáva duo dizajnérov. "Keď je jednoduchosť rezolútna, nadobúda novú flexibilitu," zhodujú sa architektonickí vizionári z Tokia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 02:48