StoryEditor

Obnažený betón a zvetraná oceľ. Bývalú dielňu zmenili na odvážny dom

29.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Dom na brehu rieky na juhovýchode Anglicka bol navrhnutý architektmi z dizajnového štúdia Sandy Rendel Architects. Celú hornú časť obložili panelmi zo zvetranej ocele a spodnú poskladali z nepokrytého betónu a sklených tabúľ, píše dezeen.com

Šesťizbová nehnuteľnosť sa nachádza na brehu rieky Ouse v národnom parku South Downs. Dom je prvou budovou, ktorú vidia návštevníci z hlavnej cesty, keď smerom z juhu prichádzajú do mesta Lewes. "Miestny stavebný úrad mal záujem o orientačný bod, ktorý by označoval vchod do mesta, a preto pristúpil na odvážny návrh architektov a majiteľov nehnuteľnosti," vyjadrili sa dizajnéri zo Sandy Rendel Architects.

Stavba sa nachádza na úzkom páse zeme, na ktorom predtým stála opustená dielňa. Budova je dobre viditeľná z cesty a vyníma sa aj pri pohľade ponad rieku na pozadí vápencového útesu. Dom je  postavený na riečnom múre z liateho betónu, ktorý bol kedysi súčasťou prístaviska.

Obnažený betón
Budova je rozdelená do dvoch samostatných častí. Horné podlažie je potiahnuté zvetranými oceľovými platňami. Majitelia rátajú, že do budúcnosti budú platne naďalej zvetrávať až nadobudnú červenkastú farbu. Zámerne ich preto nebrúsili ani neošetrovali nijakými nátermi.

Nosný rám z betónu na prízemí ladí s riečnym múrom, avšak orientovaný je do ulice. Z tej strany je  obložený tehlami vyrábanými v tejto lokalite. Zachováva si tak tradičný vzhľad a prirodzene zapadá do okolitého prostredia. Vstupné nádvorie s výhľadom na ulicu lemuje okrem tehlových stien aj plot z pletiva.

Oliver Perrott pre Sandy Rendel Architects

Dub uprostred prírody
Hlavný vchod z nádvoria vedie do vstupnej haly s obkladom zo sčernetých dubových dosiek. Tá ďalej ústi do otvorenej obývacej, jedálenskej a kuchynskej miestnosti. Okná siahajúce od podlahy k stropu poskytujú nádherný výhľad na rieku. Priestory na prízemí sú usporiadané tak, aby vyťažili čo najviac z okolitej scenérie a prepojili obytné priestory s vonkajškom. Dubové obloženie pokrýva steny obytného priestoru a ponúka teplý kontrast so šedou kamennou dlažbou.

Sčernetý dub sa nachádza aj na kuchynskom ostrovčeku a na schodisku, čím sa podčiarkuje celková kontrastná estetika interiéru. Schody vedú z obývacej časti cez otvor na horné poschodie, kde šikmý strop kopíruje línie strechy.  Každá z piatich izieb na najvyššom poschodí má tiež okná siahajúce od podlahy k stropu a poskytujúce nádherný výhľad na okolitú prírodu. Tri centrálne miestnosti sú navrhnuté tak, aby sa v budúcnosti ľahko prekonfigurovali podľa potrieb rodiny.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:52