StoryEditor

Dom, ktorý sa ťahá za svetlom. Takto dokážu schody aj okná nasledovať slnko

28.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Architektonické štúdio La Errería navrhlo dom s netradičnou fasádou, ktorá v bizarných uhloch prečnieva dnu i von, píše dezeen.com.

Fasáda domu, ktorý dostal meno F&M, je rozdelená do troch sekcií. Tie sú navzájom navrhnuté pod rôznymi uhlami tak, aby čo najviac vyťažili z výhľadov do exteriéru a zo slnečného svetla. Dom, ktorý sa nachádza v španielskom meste Novelda  bol navrhnutý dizajnérmi Luisom Navarrom Joverom a Carlosom Sánchezom Garcíom z miestneho architektonického štúdia La Errería.

Budovu má vo vlastníctve mladý manželský pár. Do rekonštrukcie sa dvojica pustila preto, aby čo najväčšmi reálne i opticky zväčšila byt, ktorý považovala za nedostatočne veľký. Stavba stojí v rezidenčnej štvrti s budovami rôznych veľkostí. Vtesnaná je na úzkom pozemku. 

Expresívna fasáda
Dom je navrhnutý tak, aby čo najväčšmi využil výhody lokality aj prirodzeného svetla. Fasáda budovy predstavuje expresívny prvok, ktorý nielen odlišuje dom od susedných stavieb, ale zároveň spája vnútorné priestory s okolitým vonkajším prostredím.

"Chceli sme vyťažiť čo najviac z výhľadov z okien a z prirodzeného denného svetla, ktoré je v týchto zemepisných šírkach také príjemné," vysvetľuje architekt Luis Navarro Jover. "Preto je každé poschodie otočené tak, že smeruje za čo najlepším svetlom a výhľadom," dodáva.

Prvé poschodie je obrátené na sever, aby zoptimalizovalo výhľad z jedálne na blízke hory, zatiaľ čo na druhom poschodí je fasáda otočená na východ, aby do spálne prenikal dostatok ranného slnka. Keď klienti oslovili architektonické štúdio La Errería, čakali svoje prvé dieťa a chceli otvorený a flexibilný dom vhodný na novú etapu v ich spoločnom živote. Zrealizovaný výsledný projekt dokonale odráža ich požiadavky s otvoreným obývacím priestorom a sklenou terasou.

David Frutos pre štúdio La Errería

Prežiarená je aj garáž
Na prízemí domu sa nachádza priestranná garáž s dostatkom denného svetla z dvora, ktorý je lemovaný sklenými stenami. Terasa je situovaná na zadnej strane domu vedľa obývacej a jedálenskej časti. Sklené steny vrátane posuvných dverí umožňujú prepojenie vnútorného a vonkajšieho priestoru.

Na terase je umelý trávnik. Múrik, ktorý slúži ako plot, je obložený bielymi dlaždicami. Schodisko medzi prvým a druhým poschodím je lemované oknami s výhľadom na terasu, čo pomáha udržiavať viditeľnosť medzi dvoma hlavnými poschodiami domu. Paleta farieb použitých v interiéri stavby pozostáva prevažne z mäkkých a neutrálnych tónov, s kontrastnou červenou  podlahou a zeleným trávnikom.  

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:30