StoryEditor

Zo starého skladu vykúzlili moderné bývanie. Dom má aj škandinávsku záhradu

24.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Dánska dizajnérska spoločnosť Studio David Thulstrup pretransformovala zanedbané skladisko v Kodani na trojposchodový obytný dom pre fotografa, píše dezeen.com.

Studio David Thulstrup bolo založené v roku 2009 architektom Davidom Thulstrupom, ktorý dovtedy dlhodobo spolupracoval s parížskym dizajnérom Jeanom Nouvelom. Na požiadanie svojho známeho, fotografa Petra Krasilnikoffa, zmenil Thulstrup so svojím tímom budovu bývalého skladu v Kodani na priestranný dom. Zrekonštruovaná stavba má steny z tehál, dreva a ocele a jej súčasťou je aj átrium. Inšpiratívny príbytok sa nachádza v mestskej prístavnej štvrti Islands Brygge. Dom je pomenovaný podľa svojho majiteľa, fotografa Petra Krasilnikoffa. Hneď vedľa sa nachádza jeho ateliér. 

Architektonické štúdio Davida Thulstrupa chcelo zachovať počas renovácie tri z pôvodných tehlových obvodových stien. Keďže steny mali niekoľko okien, architekti do budovy umiestnili sklenené átrium, ktoré v centrálnej časti domu poskytuje dostatok svetla pre všetky tri poschodia.

Kus prírody
Krasilnikoff chcel mať v dome záhradu, takže átrium sa využilo aj na zasadenie trávnika, kvetín a stromu, ktorý je viditeľný zo všetkých troch poschodí. „Zeleň bola špeciálne vybraná a vysadená v štýle pripomínajúcom škandinávske lesy,“ hovorí Thulstrup. A dodáva, že átrium je zeleným srdcom domu.

Na každom poschodí sú steny obložené rôznym počtom zrkadiel tak, aby maximálne odrážali svetlo z átria a vďaka tomu opticky zväčšovali priestor na maximum. Interiér na najvyššom poschodí je dokonca úplne celý lemovaný zrkadlami, aby odrážali svetlo smerom na prízemie, zatiaľ čo na prvom poschodí sú obložené len dve steny. 

Peter Krasilnikoff pre Studio David Thulstrup

Sklenené triky
V kuchyni, jedálni a v obývacej izbe dominujú sklenené steny, ktoré sú usporiadané okolo átria kvôli dostatku svetla. Materiály na prízemí boli vybrané tak, aby podčiarkli atmosféru tehlovej steny. Sčernené oceľové panely pokrývajú steny v kuchyni, ktorá je vybavená aj ostrovčekom z prírodného kameňa. V jedálni visia od stropu až po podlahu závesy z tmavomodrého a baklažánového zamatu od dánskeho výrobcu. Výborne kontrastujú so surovým povrchom podlahy.

Na druhom poschodí sa nachádza sklenená kancelária, ktorá je spojená so strešnou záhradou s drevenou podlahou, krytým posedením a hustým porastom. Odtiaľ je možné vidieť vonkajšok budovy, ktorý je vytvorený zo zvislých latiek z brazílskeho tvrdého dreva, ktorý časom nadobudne svetlé striebristo šedé sfarbenie.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 03 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:23